Meer recreatie en natuur door kwaliteitsimpulsen…

by redactie on 28 juni 2020

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

foto: bestuurders Groenalliantie en medewerkers Staatsbosbeheer en Provincie Zuid-Holland.

Groenalliantie Midden-Holland heeft in de afgelopen jaren samen met andere partijen flink geïnvesteerd in haar groengebieden. Op woensdagochtend werd de eerste fase van de kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Plassen door Groenalliantie voorzitter Kees Oskam feestelijke afgerond en werd het startsein gegeven voor de tweede fase. Dit gebeurde in een bescheiden bijeenkomst vanwege de coronamaatregelen in het prachtige groengebied ’t Weegje in Waddinxveen.

In het programma Kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Plassen werkt Groenalliantie sinds 2015 samen met gebiedspartners aan de versterking van de recreatie- en natuurwaarden van haar gebieden. Het investeringsprogramma heeft als doel recreatiegebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers. De afgelopen vijf jaar zijn in de groengebieden onder meer wandel- en fietspaden toegevoegd en verbeterd, recreatieve voorzieningen toegevoegd zoals speelplekken en is de biodiversiteit verhoogd. Groenalliantie is eigenaar van de groengebieden en opdrachtgever voor de Kwaliteitsimpuls. Een deel van het werk is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Staatsbosbeheer staat als beheerder van de groengebieden aan de lat voor de uitvoering.

Dit jaar is er hard gewerkt in de groengebieden, de werkzaamheden waren zeer uiteenlopend. Zo werd in het ‘t Weegje een speelvoorziening aangelegd, de parkeerplaats vergroend en het zicht over de recreatieplas verfraaid. In het Gouwebos is een extra wandelpad aangelegd en op een aantal locaties is een gevarieerde mix van inheemse bomen en struiken aangeplant. In groengebied Twaalfmorgen werd ook de entree verfraaid en is de zichtlijn verbeterend, zodat de natuur nog aantrekkelijk is tijdens een wandeling. In de Reeuwijkse Hout is er een extra wandelpad aangelegd, een deel van de geluidswal afgeschermd, de parkeerplaats verder vergroend en op diverse plekken drempels aangelegd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook in de Goudse Hout is de parkeerplaats vergroend en werd er een Ontmoetingsplein en uitzichtpunt gecreëerd. De aanpassingen zijn niet ongemerkt gebleven, bezoekers konden veelvuldig gebruik maken van de nieuwe ontwikkelingen in coronatijd.

Met de afronding van de eerste fase van de Kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Plassen start tegelijkertijd ook de tweede fase: Tal van ontwerpen zijn in gang gezet of al goedgekeurd door het bestuur van Groenalliantie en voorbereidingen op de uitvoering gestart. Zo komt er deze zomer een tweede hondenstrand in de Reeuwijkse Hout. In het najaar worden in alle gebieden smaakvolle informatieborden geplaatst, krijgt het Gouwebos een vernieuwde bosrand en een tweede speelplek voor kinderen, de Reeuwijkse Hout krijgt een nieuwe avonturenroute en in de Goudse Hout komt een bijzonder kunstwerk dat de verbinding legt met de stad Gouda. Na de zomer kan eindelijk gestart worden met de langverwachte MTB route in de Krimpenerwaard. Op de digitale tekentafels van Staatsbosbeheer wordt inmiddels hard gewerkt aan een aantal nieuwe projecten die in 2021 in uitvoering moeten gaan. Er is dus nog veel gaande rondom de groengebieden.

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden. Meer weten over de Kwaliteitsimpuls en alle projecten? Kijk dan op de website www.groenalliantiemiddenholland.nl