Nieuwbouw Souburgh…

by redactie on 24 juni 2020

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Souburgh start in september met de eerste voorbereidingen voor de nieuwbouw van het centrum. Souburgh wordt een gecombineerd centrum waar verzorging, verpleging en dagbesteding een plek houden.

Met de nieuwbouw beschikt Souburgh over 40 eenpersoonskamers voor mensen met dementie. Daarnaast komen er 32 eenpersoonskamers voor cliënten met verzorgingshuiszorg. Er komen drie plaatsen voor kortdurende opnames. Nieuw is dat Souburgh ook voor crisissituaties zorg gaat leveren, daarvoor komen vijf plekken beschikbaar. De Dagbesteding blijft onderdeel uitmaken van Souburgh.

Meer privacy en ruimte…
Het huidige Souburgh is aan vernieuwing toe. Er zijn meer cliënten met een zwaardere zorgvraag. Souburgh moet aangepast worden aan de zwaardere verpleeghuiszorg van deze cliënten. Zo moeten de tweepersoons appartementen omgebouwd worden naar eenpersoonsappartementen met eigen wc en doucheruimte. Dit zorgt voor meer privacy, meer rust op de eigen kamer en voldoende ruimte om complexe zorg te bieden.

Kleinschalig wonen…
Souburgh gaat in de nieuwe situatie over naar kleinschalige woonvormen. Er worden kleinere woongroepen voor acht bewoners gecreëerd met ruime huiskamers. Hierdoor krijgen cliënten minder prikkels en ontstaat er meer rust. Ook komt er meer leefruimte door een buitenterras of balkon bij de huiskamers te voegen. Voor mensen met dementie zal er op de woongroep vers gekookt gaan worden. Cliënten die verzorgingshuiszorg ontvangen, kunnen van het restaurant gebruikmaken.

Ontmoetingsplek…
Souburgh heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek voor senioren uit de wijk. Het vernieuwde Souburgh behoudt het gastvrije karakter. Er komt een mooi restaurant waar bewoners en omwonenden terecht kunnen voor koffie, drankjes en/of maaltijden. Er is veel nadruk op activiteiten en ontmoeting.

Klaar voor de toekomst…
Directeur Sytske Seetz is blij met het besluit voor een nieuw Souburgh: “Souburgh wordt getransformeerd, zodat we in kunnen spelen op de toekomstige woon- en zorgvraag. Met als belangrijk speerpunt het welzijn van cliënten en senioren uit Waddinxveen. In september starten naar verwachting de voorbereidingen. De eerste fase is de schetsfase voor het nieuwe Souburgh. Natuurlijk kunnen we in deze coronatijd geen planning afgeven, maar we gaan vol enthousiasme van start met deze eerste fase.”