Brandweer herdenkt collega’s die zijn omgekomen tijdens hun werk…

by redactie on 22 juni 2020

in Ingezonden berichten,Regio

Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Het maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit invloed.

Brandweermonument

Deze jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken. Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit brandweermonument in Arnhem delen we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s en weerklinken de 97 namen, van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Anders dan voorgaande jaren

Door de huidige Corona-maatregelen hebben we dit jaar de herdenking anders vorm moeten geven en letterlijk afstand van elkaar moeten nemen. Maar het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Daarom was er dit jaar een korte ceremonie zonder speciale genodigden.

Bij de jaarlijkse herdenking wordt door het hele land het Ereteken – bestaande uit twee elkaar kruisende waterstralen – uitgevoerd. Dit jaar werd dit namens Brandweer Hollands Midden uitgevoerd door manschappen van kazerne Oegstgeest.