4 en 5 mei…

by redactie on 30 april 2020

in Waddinxveen

4 mei Dodenherdenking

Op maandag 4 mei is het Dodenherdenking en gaat de Nederlandse vlag halfstok. Vanwege de coronamaatregelen is er dit geen jaar geen herdenkingsceremonie. In de loop van de dag legt burgemeester Nieuwenhuis met zijn vrouw een krans op de oude begraafplaats en bij het monument. Ook legt de burgemeester een bloemstuk bij het graf van de heer Oudijk. De brandweer, de politie en de Stichting Nationale Feestdagen Waddinxveen hebben tussen 16:00 en 19:00 uur gelegenheid een bloemstuk of bloemen te leggen. Hier is geen publiek bij.

Wilt u het monument bezoeken op 4 mei en eventueel bloemen neerleggen? Dat is mogelijk.
Volg dan dit advies op:

Kom overdag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt.
Zijn er al mensen aanwezig wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.
Bloemengroet van basisschoolleerlingen
Ieder jaar konden kinderen bloemen neerleggen bij het monument. Ook dit jaar kan dat. Tussen 10:00 en 18:00 uur staan er emmers met bloemen klaar. Samen met hun ouders kan ieder kind een bloem neerleggen. Hierbij geldt op is op. Een eigen bloem neerleggen kan ook natuurlijk. Houdt u 1,5 meter afstand tot elkaar?
De oude begraafplaats is toegankelijk via de zij-ingang.

Vlag halfstok op 4 mei
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Dit is dus een afwijking van het normale vlagprotocol voor 4 mei.

Toespraak Dodenherdenking burgemeester Nieuwenhuis te beluisteren via RTW
Op maandag 4 mei kunt u tussen 18:00 uur en 21:00 uur een speciaal programma rond Dodenherdenking beluisteren via onze lokale omroep RTW. De rode draad is een radio documentaire vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot het einde in 1945 met hierin muziek uit die tijd.
Om 20:00 uur is er 2 minuten stilte, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus en de toespraak van burgemeester Nieuwenhuis.
De samenstelling en presentatie van het programma is in handen van Gerard Verschoor.
U kunt kijken en luisteren via www.rtw.nl, via de ether op 105.8 MHz en via de kabel op 103.4 MHz.

5 mei – 75 jaar Bevrijding

75 jaar vrijheid: we herdenken het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Kleur rood-wit-blauw en verdien een taart!
We blijven thuis op dinsdag 5 mei. Maar ook thuis kunnen we 75 jaar bevrijding vieren. We roepen iedereen in Waddinxveen op om zijn of haar huis zo mooi mogelijk te versieren. Hang je vlag uit, maak je mooiste vlag, hang heel veel vlaggen of vlaggetjes aan je huis! De vijf collegeleden van de gemeente gaan op 5 mei tussen 11:00 en 12:00 uur op pad. Ze rijden ieder rond in de gemeente met ieder 15 taarten. Bij de feestelijkste huizen stoppen zij en delen ze een taart uit. Dus doe mee!

Vlaggen op 5 mei
Op 5 mei volgt Nederland het normale vlaggenprotocol. Dan hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Bron: Gemeente Waddinxveen