100 jaar fiets plezier in Alphen aan den Rijn…

by redactie on 29 maart 2020

in Ingezonden berichten,Regio

De gebroeders Toor samen 100 jaar lid van FTC Avanti

Het toerfiets seizoen wordt traditioneel geopend met de Richard de Bakker snertrit. Tijdens het snert eten werden de nodig jubilarissen van de FTC Avanti in het zonnetje gezet. Zo ook Wil en John Toor die samen 100 jaar lid zijn. En om dat te vieren hebben ze een nieuwe vlag aan de vereniging geschonken.

Het begon in de jaren zestig, het wielrennen was populair in Nederland. Vele wielerprofs waren helden en er won in die tijd, 1968, zelfs voor het eerst een Nederlander de Tour de France!
Nog voordat Jan Janssen die Tour won, fietste John Toor al op een prachtige Motobecane door de polder. Hij had de voetbalschoenen verwisseld voor de fiets. Prima natuurlijk maar zo’n nieuwe racefiets was in die tijd flink duurder dan een paar voetbalschoenen en wat kleding. Gelukkig snapte oom John dit en kocht voor hem die prachtige Motobecane.

Het wielrennen kon beginnen en na een aantal jaren hielp zijn voetbalverleden hem aan de winst in de voetbalpoule. Die direct werd omgezet in een Jabo frame voor nog betere raceprestaties. Het wielrennen viel ook in de smaak bij zijn bijna 3 jaar jongere broer Wil. Die werd ook enthousiast voor het wielrennen en kocht een prachtige tweedehands Locomotief. Samen door de polders. Het rijden van wedstrijden trok de Boskopers wel aan. Om aan de wedstrijden te mogen deelnemen moest je een licentie hebben en die kreeg je alleen als je lid was van een wielervereniging. De fietsclub Avanti zat in die tijd in Aarlanderveen, niet echt om de hoek van Boskoop maar dat maakte voor de wielerliefhebbers niet uit. Twee pittige trainingen in de week en de paar kilometers extra fietsen waren ook trainingen. Het draaide tenslotte om de wedstrijden en niet alleen in Aarlanderveen. In die tijd had Avanti zo’n 20 tot 25 leden en je sprak met een paar man af om ergens te gaan koersen. Die koersen stonden in een krantje en daar pikte de broers hun koersen uit. Er werden veel koersen georganiseerd. In Rotterdam zeker wel 10 wedstrijden. Veel wijken hadden hun eigen koers. Maar ook dorpjes en andere steden kortom keus genoeg. En dat was soms lastig omdat er diverse koersen op een dag werden gehouden. Het was tactisch kiezen want op welk parcours had je de grootste kans om in de prijzen te rijden.

Het koersen gebeurde ook in België, dit tot groot verdriet van de Belgen want er kwamen nogal wat Nederlanders koersen in België. Voor een koersdag in België stapten ze met een man of 4 ‘s morgens in de auto en reden naar het café in het koersdorp. Daar kocht je dan voor Bfr. 100,- een rugnummer en ging je op zoek naar kleedruimte. En dat maakte een koersdag al speciaal want kleedhokjes waren er niet dus was het een kwestie van lukraak ergens aanbellen en vragen of ze zich mochten omkleden. Of je keek waar andere wielrenners naar binnen gingen en vroeg of er nog wat plek was. Je kwam dan ook eens in een schuurtje terecht met helemaal niks waarbij na afloop een lief vrouwtje met een teil water aankwam zodat je je kon verzorgen.
Ook Duitsland stond op de kaart. Toen niet echt een wielerland maar vanwege een sportuitwisseling. Het jaar daarop kwamen de Duitse sporters naar Avanti. Veel plezier en korte nachten. Er werden door Avanti ook speciale wedstrijden georganiseerd. Zo had je jaarlijks op eerste paasdag in Aarlanderveen bij Jos Vergeer de paaseieren wedstrijd. De wedstrijd werd gereden door koppels bestaande uit een amateur en een nieuweling. Dozen met eieren stonden ‘s morgens al klaar op het biljart en het was een wedstrijd op zich om de gewonnen eieren in je wielershirt, op de fiets terug naar huis, heel te houden. Ja, creativiteit maakt het wielerleven leuker. In het najaar werd er niet gefietst maar de conditie moest uiteraard op peil worden gehouden dus ging Avanti met haar leden in 2 of 3 auto’s naar de duinen om daar hard te lopen en op het strand te voetballen.

Tijdens het 50 jaar lidmaatschap van de broers is Avanti een aantal keren verhuisd. Toen John en Wil lid werden zat Avanti in Aarlanderveen en verhuisde toen naar Boskoop en vervolgens naar Alphen aan den Rijn aan het Aarkanaal. Het circuit daar maakten het er niet leuker op voor John en Wil. Zij vonden het geen prettig parcours en ze gingen minder wedstrijden rijden. Maar de liefde voor de wielersport bleef natuurlijk en Avanti had ook een toervereniging. En 120 km. fietsen met een groep is nog leuker dan 80 km. met z’n tweeën. Elke week weer een andere route, heen wind mee terug wind in de rug. België verdween niet uit beeld, want met een aantal leden werden daar de klassiekers gefietst. De toerversie weliswaar maar onderling was er beslist een competitie. Hard koersen en daarna samen stevig genieten van het heerlijks dat België te bieden heeft. En geen gedoe meer met lege schuurtjes.

Soms is lid zijn van een wielervereniging meer dan alleen maar fietsen. In het begin was Avanti nog niet zo groot maar in de loop der jaren kwamen er meer wielerliefhebbers met opvallend veel broers volgens John en Wil. In begin 70-er jaren was John’s vrouw een aantal jaren secretaris van de wielervereniging waarbij het typen en stencilen van het clubblad ook tot haar (een deels zijn) takenpakket ging behoren. Toen in 1981 de verenigingsstructuur veranderd werd, was John een groot aantal jaren secretaris van de omni-vereniging Avanti.

De betrokkenheid is er altijd geweest. Dat maakte het voor de broers eenvoudig om lid te blijven en het fietsplezier te blijven houden. Maar dat zij beiden 50 jaar zijn lid is best bijzonder. Er veranderde genoeg in die periode maar het lidmaatschap bleef, dus daar kan de nieuwe vlag best voor uit.