Lezing over Bachs Matthäus Passion…

by redactie on 23 januari 2020

in Ingezonden berichten,Regio

Op 27 februari organiseert Toonkunst Gouda in samenwerking met de Volksuniversiteit Gouda een lezing over het ontstaan van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. De lezing wordt gegeven door een van de beste Bach-kenners van Nederland, dr. Rens Bijma. Hij ondersteunt zijn verhaal met afbeeldingen en muziekfragmenten.

Rens Bijma heeft zich intensief beziggehouden met onderzoek naar de uitvoeringspraktijk zoals die door Bach zelf werd gehanteerd. In 1992 publiceerde hij samen met Jos van Veldhoven (tot 2018 artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging) een artikel in het Tijdschrift voor Oude Muziek over Bachs rol als dirigent en als klavecinist. Hij heeft een deel van het hierbij ontstane materiaal gebruikt voor een promotieonderzoek onder leiding van prof. dr. Albert Clement. In 2017 promoveerde hij in Utrecht op een proefschrift over Bach en zijn musici. Hij heeft in 2019 een hypothetische enkelkorige oerversie van Bachs Matthäus Passion gepubliceerd. Deze is op 17 april 2019 in première gegaan.

De lezing vindt plaats in de Oud-Katholieke kerk, Lage Gouwe 107 te Gouda op 27 februari 2020, aanvang 19:30 en kost € 15,00 incl. pauzedrankje. Je kunt deze boeiende en leerzame lezing bijwonen door aanmelding op de website van Toonkunst Gouda. Bezoekers van de lezing krijgen 20% korting op de toegangsprijs van de Matthäus Passion, uit te voeren door Toonkunst Gouda op 27 maart 2020 in de Goudse Sint-Jan.