Reis mee door historisch landschap…

by redactie on 17 januari 2020

in Regio

Foto: Streekarchief Midden-Holland.

Er is veel historisch moois te vinden in onze directe woonomgeving. Het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ neemt u mee langs al die bijzondere plekken. Hierbij worden verschillende bestaande en verdwenen Zuid-Hollandse spoorlijnen gevolgd op de noord-zuidlopende lijn Nieuwveen – Schoonhoven. Op de plek van stations en langs de lijn worden verschillende onderwerpen onder de aandacht gebracht die een relatie hebben met het ontstaan van het landschap. Hierbij worden grote vraagstukken uit verleden en heden aan het landschap gekoppeld. Het project resulteert onder meer in een onderwijsprogramma voor het voortgezet onderwijs en een duurzame erfgoedfietsroute voor jong en oud.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inhoud en daar wil het projectteam u bij betrekken. Op basis van een inventarisatie hebben zij per traject onderwerpen geselecteerd, waarover u uw stem kunt uitbrengen. U kan zo zelf aangeven welke onderwerpen langs de spoorlijnen Nieuwveen – Alphen aan den Rijn, Alphen aan den Rijn – Gouda en Gouda -Schoonhoven u meer zou willen weten? Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van de polders, het verdwenen klooster De Hem bij Schoonhoven, de relatie tussen de boomkwekerijen bij Boskoop met het klooster van Rijnsburg of over het energielandschap rondom Nieuwkoop. Of misschien heeft u zelf een suggestie, waar u meer over wilt weten. Op basis van de stemmen worden de onderwerpen verdiept of voorzien van meer informatie. U kan zo meedenken over het landschap om u heen en waar u waarde aan hecht. U kunt stemmen via de site: https://culthis.nl/een-grandtour-door-historisch-landschap/index.html

Het project Grand Tour door historisch landschap is een samenwerking is tussen toen_anno_nu (Linda Driesen en Arthur Meyer) en de stichting DOE21. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Krimpenerwaard, Het erfgoedfonds van de gemeente Alphen aan den Rijn, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Streekfonds Krimpenerwaard.