Erasmus keert voor één dag terug naar Gouda…

by redactie on 11 oktober 2019

in Ingezonden berichten,Regio

Zaterdag 26 oktober keert Desiderius Erasmus (28 oktober 146?- 12 juli 1536) voor één dag terug naar Gouda; de stad waarin hij opgroeide en naar school ging. De schrijver van ‘Lof der Zotheid’ trekt samen met zijn gevolg van narren, kwakzalvers, takkenvrouwtjes, heksen en andere middeleeuwers vanaf het Erasmusplein naar de Markt, waar hij wordt opgewacht door de huidige burgemeester van Gouda, Mirjam Salet, en het voltallige kindercollege. Deventer heeft het Dickens Festijn, in Gouda vieren ze Zotte Zaterdag!

Wie op Zotte Zaterdag het historische centrum van Gouda bezoekt, waant zich terug in de tijd. In 1511, om precies te zijn. De tijd van kaasmakers en bierbrouwers. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp. Ieder jaar wordt het middeleeuwse festival groter. Anno 2019 telt de ambachtenmarkt zeker 40 ambachten, zoals been snijden, boekbinden, luit bouwen en paling roken. Zo’n 10-15 gezelschappen luisteren de binnenstad op met middeleeuwse muziek, en acteurs laten overtuigend zien hoe Gouda er in 1511 uitzag.

Verder zijn er middeleeuwse kluchten, vertellers en leckernijen in de Herbergh, zoals het kruidige middeleeuwse bier Goudsche Zot en uiteraard Sotte Caes! En er zijn vooral veel activiteiten voor alle leeftijden. Boogschieten, zwaardvechten, schrijven met een ganzenveer, transcriberen, Goudse Glazen maken, varen op een oude trekschuit, buiten spelen in de tijd van toen én het mooiste kasteel van LEGO bouwen: vanaf 11.00 uur bruist het in de binnenstad van Gouda. Met in Arti Legi ‒ Erasmus’ vroegere school ‒ natuurlijk vooral lezingen, dichtkunst, films en filosofie!