Wadcultureel groeit…

by redactie on 2 september 2019

in Waddinxveen

Op 13, 14 en 15 september vindt de 7e editie van WadCultureel plaats. Elk jaar groeit het drie daagse evenement en dus ook dit jaar weer, een bewust streven van het WadCultureel organisatieteam. Een van de vaste onderdelen, de Kunst- en Cultuurmarkt op zaterdag, verdubbelt zelfs in grootte. Vorig jaar waren er nog circa 25 kramen, dit jaar zijn het er maar liefst vijftig. Daar zitten leuke nieuwe dingen tussen, waaronder de presentatie van de Zuid-Hollandse wijngaard Naescas, creativiteit met papier scheppen en het enten van bomen, maar ook talloze nieuwe kunstenaars waaronder de uit Syrië afkomstige Ismat Mahmoud met keramiekcreaties. Beeldend kunstenaar Marin de Jong komt met zijn intrigerende Time Machine, terwijl de gemeente present is met de promotie van Fairtrade, het Sleutelkwartieren de wijkplatforms en ook Citymarketing van de partij is. Daarnaast zijn er drie goed bezette podia en wordt Montmartre de plek om kunstschilders en andere beeldende kunstenaars te ontmoeten.

De opening van WadCultureel met de traditionele orgeltour is vervangen door een volwassen openingsconcert. Nog wel met een rol voor het orgel van de Remonstrantse Kerk, maar daarnaast ook met veel mooie klassieke muziek uitgevoerd door een speciaal voor de gelegenheid samengesteld trio. Het concert vindt plaats op de vrijdagavond in de Remonstrantse Kerk aan de Zuidkade, de entree is gratis.

Geheel nieuw is het onderdeel Waddinxveen Bakt! “Niet alleen om een culinaire poot aan het evenement toe te voegen”, zo laat voorzitter Hugo van Berkesteijn weten, ”maar ook om mensen met een migratie achtergrond te stimuleren aan het evenement deel te nemen.” We willen een Hollandse appeltaart, graag naast een Marokkaanse gehakttaart en een Turkse notentaart zien”. Inmiddels hebben bijna 20 deelnemers zich aangemeld die gaan strijden om de eerste prijs: een prachtig taartplateau met een taartschep met inscriptie. Daarnaast gaan vijf finalisten met een herinneringssloof naar huis en is er voor alle deelnemers een leuk presentje. De jury is professioneel samengesteld en bestaat uit Vincent Prins, een finalist van Heel Holland Bakt en de Waddinxveense bakkers Ton van de Berg en Kees Verduin (de Vlaam). “Maar ook het publiek jureert mee, waarmee het al met al een smulfestijn voor iedereen wordt” aldus de enthousiaste voorzitter.

Voor het derde jaar op rij wordt ook het WadCultureel magazine huis aan huis verspreid. Vorig jaar nog 12 pagina’s, dit jaar 16 pagina’s dik. Ook daar zit dus groei in. In het magazine wordt het hele programma uitgebreid toegelicht, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan de onderdelen die voor de jeugd bedacht zijn. Veel detailinformatie is daarnaast te vinden op www.wadcultureel.nl, waar alle onderdelen en deelnemers uitgebreid worden toegelicht. Tenslotte groeit ook de aandacht voor en daarmee het aanzien van de Waddinxveense Cultuurprijs, met dit jaar veel meer aanmeldingen, vijf genomineerden en ook nog eens drie nominaties voor de aanmoedigingsprijs. De prijzen worden zaterdagmiddag uitgereikt in Cultuurhuys de Kroon. WadCultureel wordt afgesloten op zondagmiddag met Jazze aan de Nesse, met optredens van de Paradise Big Band en Seven Sisters. Ook deze jazzhappening is gratis toegankelijk.

Toch blijven er wensen, zo laat het bestuur via het voorwoord in het magazine weten.” We willen verder groeien, vooral naar meer festivalkwaliteit. Maar we willen ook dat WadCultureel een gratis evenement blijft, voor Waddinxveners door Waddinxveners. Dat laatste kan alleen als we over voldoende fondsen beschikken. Daar wringt de schoen. Waddinxveners hebben maar één gezamenlijk budget en dat ligt in handen van het college en de gemeenteraad. Daar doen we dus een beroep op”, zo schrijft de voorzitter. Die nog niet vervulde wensen hebben een groots WadCultureel 2019, met een veel groter aantal deelnemers en activiteiten, in ieder geval nog niet in de weg gestaan. “Het wordt een mooi een mooi evenement, dat je zeker niet moet missen”, zo besluit Hugo van Berkesteijn.