Start werkzaamheden essentaksterfte Gouwebos Oost…

by redactie on 27 augustus 2019

in Ingezonden berichten,Regio,Waddinxveen

Tussen 1 september en 1 december worden de door essentaksterfte getroffen essen uit Gouwebos Oost verwijderd. Deze bomen moeten gekapt worden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n 90% van de essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer gevaarlijke situaties voorkomen.

In sommige bosvakken in Gouwebos Oost staan slechts een paar essen en zal het nauwelijks opvallen dat de essen verwijderd zijn. Andere bomen krijgen hierdoor meer ruimte en kunnen hierdoor groter groeien en sterker worden. In het middelste deel van het Gouwebos zijn er een aantal bosvakken waar 90% of meer uit essen bestaat. Na het kappen van deze bomen ziet het bos er wel anders uit. Hier komen nieuwe bomen voor terug. In dit deel van het bos bevindt zich ook een reigerkolonie. Het bosvak bij de reigerkolonie wordt niet gekapt. Deze zieke en dode bomen blijven staan, omdat dood hout ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Dit betekent wel dat het pad dat langs dit deel van het bosvak loopt wordt afgesloten.

De werkzaamheden duren van 1 september tot 1 december en zullen voor enige overlast zorgen. Het Gouwebos blijft toegankelijk maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt zullen tijdelijk worden afgesloten. Ook zal de aannemer regelmatig het fietspad het Wilgenlaantje kruisen om het hout uit het bos te vervoeren. Bij de Alberdingk Thijmlaan zullen vrachtauto’s de openbare weg oprijden om het hout naar de afnemers te vervoeren. Er zijn afspraken gemaakt met de begraafplaats om te voorkomen dat er tijdens plechtigheden geluidsoverlast optreedt.

Eind 2020 zullen de nieuwe bomen geplant worden. Er komt een grotere variatie boomsoorten zodat het bos wat terug gaat groeien minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Er wordt een jaar gewacht met herplanten zodat de grond eerst tot rust kan komen. Tevens wordt in deze periode de braam intensief gemaaid zodat de nieuwe aanplant een betere start kent. Met de aanpak van essentaksterfte in Gouwebos West wordt in 2020 gestart.

Wilt u meer weten over de werkzaamheden in het Gouwebos? Bij de feestelijke opening van de natuurspeelplek op 4 september worden er om 13.00 uur en 13.45 uur excursies georganiseerd door de boswachter. Het complete programma van deze dag kunt u vinden op www.kwaliteitsimpulsgroenalliantie.nl.

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.