Stichting GouweHart Orkest brengt tijdloos drama naar het nu…

by redactie on 14 mei 2019

in Ingezonden berichten,Regio

Vijf jaar geleden werd het GouweHart Orkest opgericht, het enige semiprofessionele orkest in het grote gebied tussen Zoetermeer, Gorinchem, Utrecht en Leiden. Afgestudeerde musici spelen in het orkest samen met vergevorderde amateurs. De oprichters, dirigent Jacques van der Meer en contrabassist en cultureel organisator Aaf Gerhardt, vonden elkaar destijds in de missie om kwaliteitsmuziek beschikbaar te maken zonder de gebruikelijke hoge toegangsprijzen en dat is nog steeds een speerpunt voor de Stichting GouweHart Orkest. In de afgelopen vijf jaar heeft het projectorkest een eigen plaats gevonden met een herkenbare en toch gevarieerde programmering, een stabiele basisbezetting en een enthousiast eigen publiek. Kortom, een niet meer weg te denken orkest in de regio.

Het eerste lustrum wordt gevierd met de barokopera Dido&Aeneas van Henry Purcell.

De jonge componist Henry Purcell schreef in 1688 een korte opera die op dit moment nog steeds zeer populair is door de schitterende barokmuziek en het verhaal dat voor de mens anno 2019 nog steeds actueel is. Iedereen die zelf heeft geleefd, herkent de emoties die gaan van liefde, twijfel, geluk, jaloezie en verraad, tot moed, gekwetstheid, wrok en verdriet, die uiteindelijk de liefde vernietigen en de opera eindigt in het beroemde en ontroerende When I am laid in earth.

Regisseur en Purcellkenner David Prins weet dit tijdloze drama voor iedereen toegankelijk te maken. De muziek wordt verzorgd door Gouda ’s eigen semiprofessionele orkest Het GouweHart Orkest, dat al zes jaar concerten geeft van hoog niveau. Het orkest staat onder leiding van oude muziekspecialist Jacques van der Meer en de solisten en het solokoor bestaan uit jonge, veelbelovende zangprofessionals, die tevens geschoold en ervaren zijn in drama.