Timios H1 grijpt laatste strohalm…/ Timios D1 verliest streekderby door matig spel…

by redactie on 26 maart 2019

in Sport

Na het verlies met 1-3 vorige week tegen nummer 3 in de Promotieklasse speelde Timios H1 vrijdagavond voor zijn laatste kans om degradatie te ontlopen. In thuishal De Plataan mochten de heren het opnemen tegen VCV H2 uit Veenendaal die op de zevende plaats staan. Punten zijn hard nodig voor Timios die laatste staat. Omdat het onderin dicht bij elkaar staat liggen er echter nog kansen. Timios moet het doen zonder liberospeler die wegens een blessure niet inzetbaar is.

VCV is een jong ambitieus team met veel power op de aanvalsposities. Timios begint wat nerveus aan de wedstrijd en laat zich in aanvang verrassen door de harde diagonale aanvallen voor de blokkering langs. Halverwege de set heeft Timios de passing niet op orde waardoor VCV afstand kan nemen. Na een 8-8 gelijke stand pakt VCV zomaar een ruime voorsprong naar 14-20. Setwinst voor VCV lijkt in de maak als middenaanvaller Martien Grootendorst gaat serveren. In zijn eentje weet hij de wedstrijd te kantelen. Hij levert een briljante serviceserie af waarin drie aces worden geslagen en waarbij Timios de leiding neemt met 21-20. De passer-loper positie van VCV wordt door Timios serverend vol onder vuur genomen en daar blijkt de zwakke plek van VCV gevonden. Spelverdeler Karst Busstra serveert daarna de set uit naar een eindstand van 25-21. Een omkering in de wedstrijd die niemand had zien aankomen.

In de sets die volgen ziet het publiek een VCV dat op zoek is naar zichzelf. Timios heeft met de eerste set een enorme klap uitgedeeld en zet de strijd vol overgave voort. Het team straalt energie uit en alles lijkt te lukken. Tegenstander VCV verwacht uiteraard niet dat een diagonaalspeler, in dit geval Rens de Rooij die tevens spelverdeler is (maar dat weet VCV niet), middenaanvaller Bas Huising aan kan spelen voor een vernietigende stijgaanval. Dit soort punten geeft het team een boost. De servicestrategie wordt vastgehouden en werpt ook in de tweede set zijn vruchten af (25-19).

De teamcoach van VCV wisselt er op los. De jonge mannen praten echter meer met elkaar dan dat ze zich concentreren op het spelletje. Timios weet hiervan te profiteren door ook in de derde set direct afstand te nemen. Aan het einde van de derde set staan er drie nieuwe spelers bij VCV in het veld maar ook zij zijn niet in staat de splijtende buitenaanvallen van Erik-Jan de Keijzer en Robbert van Dijk blokkerend te keren waardoor Timios de derde set met 25-16 wint.

In de vierde set moet Timios de kers op de taart zetten. Winst van deze set betekend vijf punten in de pocket die het team hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie. De zes spelers die de wedstrijd zijn aangevangen staan nog steeds in het veld en willen van geen wijken weten. VCV krijgt zijn spel niet meer op de rit en speelt alles of niets. Het wordt niets want het foutenpercentage neemt zienderogen toe. De time-out die coaches Ronald de Rooij en Michael van Maaren op 18-13 nemen is er één om het team even rust te geven. Voordat de coaches het in de gaten hebben staat het team echter al weer in het veld om de wedstrijd af te maken. In de eindfase geven ze VCV nog 2 punten en winnen daarmee de set met 25-15. Een enorme opsteker voor het team wat zijn plaats in de Promotieklasse wil handhaven.


 

Afgelopen zaterdag speelde Timios dames 1 thuis tegen Vollingo d4, wat toch wel een streekderby genoemd mag worden. Timios kon gebruik maken van de invallers Dionne Droog en Kirstin van Kesteren, aangezien Kim van Nes dit seizoen helaas niet meer mee zal spelen en Maaike Vos ook niet aanwezig kon zijn deze zaterdag.

Timios begon redelijk aan de wedstrijd, maar werd toch al snel op achterstand gezet. De dames leverden te weinig servicedruk waardoor Vollingo makkelijk kon scoren met hun midden aanval en ook op de buitenkant. Timios had onvoldoende controle over de service van de tegenstander en kon zelf de punten ook niet maken. De 1e set werd verloren met 13-25. De tweede set begon Timios weer vol goede moed. Helaas werd dit nagenoeg een kopie van de 1e set. Ondanks de wissels en soms mooie acties was niets voldoende om de dames van Vollingo te stoppen en de set werd verloren met 14-25.

De 3e set was Timios het zat en begon feller aan deze set. Door hogere servicedruk en beter aanvalsspel kon Timios op voorsprong komen. Deze werd tijdens de set uitgebouwd en door stabiel spel kon de set verdiend worden gewonnen met 25-20.

De flow uit de 3e set wilde Timios graag voortzetten in de 4e set. Helaas leek dit al vanaf het begin gedoemd te mislukken. Door lange serviceseries van de tegenstander waar Timios geen antwoord op had. Het leek wel of de dames van Timios het al snel opgaven. Er werd slecht gepasst en ook van de mooie aanvallen van de buitenaanvallers die overal werden weggelegd kon Timios niets maken. De set werd dan ook in recordtempo uit handen gegeven met 11-25.

Met nog slechts 2 wedstrijden te gaan is de competitie bijna ten einde. De dames zullen nog een paar puntjes moeten pakken om zelfs nog uit de degradatiezone te blijven.