Clinic “toerfietsen in het Groene Hart”…

by redactie on 17 mei 2018

in Regio

FTC Avanti start op zondag 3 juni met een clinic “toerfietsen in het Groene Hart”. Op 10 opeenvolgende zondagen krijgen de deelnemers informatie over hoe je veilig en met plezier kan fietsen in een toerfietsgroep. Verzamelen vanaf 8.45 uur, het peloton vertrekt om 09.00 uur bij de kantine van Avanti (Amerikalaan 163, 2408 TX  Alphen aan den Rijn) en is om 11.00 uur terug. Bij de koffie wordt de training nabesproken. De deelnemers worden begeleid door ervaren wegkapteins. Er wordt gereden met een fietssnelheid van 26 tot 28 km per uur met als afstand 40 tot 50 km. Afhankelijk van de deelnemers worden de fietssnelheden en afstanden aangepast. In de 10 trainingen ontdek je elke rit weer een ander deel van het Groene Hart.

In een toergroep/peloton rijden is anders dan alleen fietsen. Een peloton kan wel 20 tot 30 meter lang zijn. Je rijdt met een hogere snelheid en je moet hiermee bij het inschatten van het verkeer hier rekening houden. In tien trainingen leer je een bocht écht goed aansnijden, stabiel op je fiets zitten, maar ook beter, veiliger en slimmer in een groep rijden. Er wordt aandacht besteed aan de verkeersregels voor fietstoergroepen, hoe je signalen geeft in de groep en je krijgt uitleg over balans, obstakels, tempo en peloton rijden. Efficiënt fietsen door bij tegenwind in een waaier te rijden en kop over kop rijden. Belangrijk zijn de preventieve veiligheidsmaatregelen vooraf, een goede helm, fietscontrole met de juiste bandenspanning, remmen, ketting en eenvoudige EHBO.

Workshop racefiets onderhoud en pech onderweg 19 juni
Goed fietsonderhoud is de basis van veilig fietsen, daarom wordt er in samenwerking met fietsspecialist Van Eijk in ter Aar op dinsdag 19 juni een workshop “racefiets onderhoud en pech onderweg” gehouden, waar de deelnemers kennismaken met derailleur afstellen en ketting wisselen, remmen vernieuwen en pech onderweg met banden wisselen, gebroken ketting en spaken.

Om deel te kunnen nemen moet je over een racefiets beschikken. Dit hoeft niet de nieuwste en duurste racefiets te zijn. Een fiets met race stuur en een derailleur versnelling is voldoende. Daarnaast zijn een helm en een bel verplicht. Een fietshelm is de basisveiligheid van de toerfietser. De fietskleding is vrij maar we adviseren wel een fietsbroek met een zeem, dat is comfortabel tijdens het fietsen. Mocht het een keer regenen dan is een regenjasje wel zo prettig. Voor pech onderweg, een reserve binnenband met bandenlichters en een pompje.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de site van FTC Avanti www.ftcavanti.nl. De deelnemerskosten voor de clinic zijn € 30,00 inclusief de workshop “onderhoud en pech onderweg”. Dit bedrag kunnen de deelnemers overmaken op rekening van Fiets Toer Club Avanti, zie het aanmeldingsformulier.