TU Delft zoekt mensen met beroerte en TIA voor evenwichtsonderzoek

by redactie on 26 april 2018

in Ingezonden berichten

Dit jaar vindt de Dag van de Beroerte plaats op 8 mei en is het thema “Leven na een beroerte”. Veel Nederlanders leven met evenwichtsproblemen ten gevolge van een beroerte. Zelfs mensen na een lichte beroerte en/of TIA kunnen problemen met het evenwicht ervaren of merken dat ze na de beroerte/TIA vaker vallen. Helaas worden deze problemen niet altijd gezien door artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners, omdat zij niet beschikken over objectieve testen om het evenwicht te meten. Het is dan ook lastig om er iets aan te doen. Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, zijn de TU Delft en het Radboudumc in Nijmegen bezig met een wetenschappelijk onderzoek. Met het onderzoek willen we beter leren begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht precies werkt, hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen en of er objectievere testen zijn om het evenwicht te meten. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Voor het onderzoek worden deelnemers gezocht die ten minste 6 maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn. Deelnemers komen eenmalig naar zorginstelling Pieter van Foreest in Delft. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer 4 keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Femke Hulzinga via 024-3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.