Lezing van de Waddinxveense Kunst Kring…

by redactie on 29 maart 2018

in Regio

Op dinsdag 10 april 2018 houdt Hanneke de Man een lezing over “Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum” in de Immanuëlkerk te Waddinxveen. De aanvang is 19:30 uur.

Net zoals later bij Van Gogh nam ook Jongkinds kunst een nieuwe wending toen hij zich in 1845 In Frankrijk vestigde, en net als de kunst van zijn beroemde landgenoot was ook die van Jongkind een openbaring voor een aantal Franse kunstenaars. Jongkind mag met recht een voorloper van de impressionisten worden genoemd. Zijn landschappen ogen zo fris en spontaan dat je haast zou vergeten dat hij twintig jaar ouder is dan b.v. Claude Monet, die hem in 1862 leerde kennen. Monet had grote bewondering voor Jongkind en zei dat deze hem had leren kijken tijdens de gezamenlijke schilderlessen aan de Normandische kust.

De tentoonstelling in Dordrecht toont de schilderijen van Jongkind in samenhang met die van zijn Franse schildervrienden: Monet, Boudin, en Daubigny. Behalve schilderijen, die vaak niet eerder in Nederland te zien waren, wordt ook een aantal van zijn aquarellen getoond. Het is de techniek waarin Jongkinds virtuositeit en rake penseelstreek misschien nog wel het meest naar voren komt.


Foto: Jongkind, Le port de Dordrecht, 1869 | (Bron: Dordrechts museum)