Geslaagde 4e Collegetoer van Soroptimistclub Gouda e.o. ..

by redactie on 24 maart 2018

in Ingezonden berichten,Regio

In een vol Arti Legi stelden professor dr. Paul Abels, hoogleraar Geheime Diensten, en mr.dr. Quirine Eijkman, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, elkaar de vraag: Privacy of Veiligheid, wat leveren we in? De nieuwe zogenaamde “Sleepwet” werd toegelicht met argumenten vóór, tegen en de wenselijke veranderingen in deze wet. Paul Abels benadrukte het belang van de onafhankelijkheid van de geheime dienst van actuele politieke belangen. Hij is overtuigd voorstander van een “sleepnet” over de kabel, maar zou niet graag zien dat dergelijke grote databestanden ongefilterd aan bijvoorbeeld de Verenigde Staten zouden worden uitgeleverd: ‘het kan problemen geven dit land binnen te komen’. Quirine Eijkman onderkende ook het belang van het op grote schaal gegevens van de kabel halen door de overheid, maar benadrukte dat kwaliteit van leven van veel mensen verslechtert als veel van hun identiteit bij de overheid bekend is. Daarom hamerde zij op de grootst mogelijke zorgvuldigheid bij het gebruik hiervan. Een nee-stem bij het referendum zou kunnen bevorderen dat bij de evaluatie van deze wet over twee jaar meer wordt gedaan met alle zorgen over het gebruik en toezicht

Kortom méér duidelijkheid over het komende referendum en bijdragend aan de beslissing om voor of tegen te stemmen. De opbrengst van de avond was 1650 Euro bestemd voor de Nederlandse tak van Oxfam Novib in hun streven om kindhuwelijken in Pakistan tegen te gaan. In het najaar zal alweer de vijfde Collegetoer worden georganiseerd.


foto: Cuba Rebelde