Lezing van Jessica Verhagen over De vergeten kinderen…

by redactie on 27 maart 2017

in Ingezonden berichten,Regio

Deze lezing vindt plaats op donderdag 20 april 2017 om 20.00 uur. Deze lezing is dezelfde als die gepland stond in februari (maar die te vervallen kwam door de weersomstandigheden).

In de laatste maanden van de oorlog werden 45 kinderen uit Reeuwijk per boot overbracht naar Drenthe en Overijssel. De kinderen waren ondervoed en moesten aansterken. Het was een barre en gevaarlijke tocht. Dit was niet de enige tocht met kinderen die moesten aansterken in het noorden van het land. Er zijn duizenden kinderen vanuit het westen op reis gegaan voor eten. In de geschiedenisboeken is niets over deze kinderen te vinden. Wie waren deze kinderen? Wat is hun verhaal?

Tijdens deze lezing zal Jessica Verhagen ingaan op het hoe en waarom van deze transporten. En op haar onderzoek naar deze specifieke kindertocht vanuit Reeuwijk en de opzienbarende verhalen die ze heeft gekregen van kinderen van deze tocht. De rode draad van het geheel is de vraagstelling: hoe was het om kind te zijn in de oorlog, om honger te hebben, om vluchteling te zijn in eigen land? Het is ook een verhaal over belangeloze inzet van burgers, om kinderen (van anderen) in veiligheid te brengen, veilig te houden en te eten te geven. Saillant detail van deze tocht is dat er ook een NSB’er mee was als begeleider. Het geeft een nuance aan deze tocht tijdens de oorlog, die nog niet eerder is verteld.

Jessica Verhagen is onderzoeker en psychologe en stuitte bij toeval op het reisverslag van haar opa, die in 1945 dit kindertransport leidde. In de loop der tijd heeft ze 37 van de 45 kinderen weten te traceren. Ze heeft contact gehad met enkele pleegfamilies, familie van schippers, de knechten en begeleiders. Een groot artikel over haar onderzoek is verschenen in Het Dagblad van het Noorden op 15 oktober 2016. Het artikel heeft tot veel reacties geleid, ook van mensen die zelf ooit zo’n kindje zijn geweest maar met een ander transport zijn meegegaan. Haar zoektocht naar de resterende acht kinderen en hun ervaringen, gaat nog altijd door.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.