PILOTSTUDIE ‘DANSEN MET MS’…

by redactie on 15 november 2016

in Diverse berichten,Ingezonden berichten

In het nieuwe jaar start het Nationaal MS Fonds met de pilotstudie ‘Dansen met MS’. Het doel van deze studie is om te kijken naar de effecten van deelname aan dans clinics. Onze vooronderstelling is dat dit programma positieve verbeteringen zal brengen voor mensen met MS. Daar tegenover verwachten we bij de controlegroep geen veranderingen.

De danslessen worden gegeven onder begeleiding van Andrew Greenwood van Switch2Move (www.switch2move.com). Greenwood heeft specifiek voor mensen met MS een methode ontwikkeld die gezondheid, beweging en creativiteit combineert. Het doel van de fysieke training is om je eigen kracht en mogelijkheden te (her)ontdekken, waardoor je je energieker, fitter en beter gaat voelen.

Tijdens het onderzoek testen we een nieuwe app die op MS is toegespitst. De app is gekoppeld aan een FitBit activiteitsmeter, een polsbandje dat gedurende de dag onder andere het aantal stappen meet dat je zet, de afgelegde afstand en de verbrandde calorieën bijhoudt en ’s nachts analyseert de FitBit je slaapcyclus. Voor het onderzoek is het belangrijk dat we gegevens verzamelen via enerzijds de FitBit en de app en anderzijds vragenlijsten en interviews.

Praktische informatie
Duur: Dansen met MS start op 3 januari en eindigt op 23 februari (8 weken). Je kunt je alleen opgeven voor de complete reeks van 8 clinics.
Dagen: Dinsdag- of donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.
Samenstelling groep: Per avond doen 10 mensen met MS en een controlegroep van 10 personen zonder MS mee. Voor de controlegroep kan je partner, vriend(in) of familielid zich opgeven.
Locatie: MS Trainingscentrum, Mathenesserlaan 376 in Rotterdam
Kosten: Deelname aan de dans clinics is gratis, er is geen onkostenvergoeding aan het onderzoek verbonden.

Wie kunnen meedoen?
1) Je moet langer dan 1 jaar geleden de diagnose RRMS gekregen hebben.
2) Je moet minimaal 500 meter kunnen lopen zonder te rusten en zonder gebruik te maken van een hulpmiddel.
3) Je mag geen klachten hebben die wijzen op een terugval van MS.
4) Je mag in de laatste 4 weken geen terugval van MS gehad hebben.
5) Je moet bereid en in staat zijn tot deelname aan het onderzoek.

Onderdelen onderzoek
Vragenlijst: 2 weken vóór de start van de dans clinics (medio december 2016), via e-mail.
Vragenlijst: 2 weken na afloop van de dans clinics (maart 2017), via e-mail.
Vragenlijst: 3 maanden na afloop van de dans clinics (mei 2017), via e-mail.
Interview: 2 weken na afloop van de dans clinics in het MS Trainingscentrum in Rotterdam (maart 2017).
FitBit en gedigitaliseerde testen: dagelijks, gedurende 2 weken voor de start van de dans clinics tot 2 weken na de dans clinics. De app wordt door het Nationaal MS Fonds geleverd, maar moet op een eigen tablet of smartphone geïnstalleerd worden. De FitBit wordt verstrekt in bruikleen.

Aanmelden
Lijkt het je leuk om mee te doen met een onderzoek naar MS en tegelijkertijd actief bezig te zijn? Aanmelden kan tot 1 december bij Sandra de Jong via sandradejong@nationaalmsfonds.nl. Afhankelijk of je aan de criteria voldoet, ontvang je na 1 december een bericht of je mee kunt doen.