Ingezonden berichten

Ingezonden berichten

Zing mee in Gouda…

by redactie on 2 augustus 2018

in Ingezonden berichten,Regio

Heeft u geheugenproblemen (zoals dementie) én vindt u zingen leuk? Doe dan mee met het nieuwe koor ‘Zing mee in Gouda’. Elke dinsdagochtend zingen mensen met dementie -samen met hun partner of andere naaste- bekende liedjes uit de oude doos maar ook nieuwe liedjes. Bij ons koor gaat het om het plezier van samen zingen.

Als geheugenproblemen een grote rol spelen in het dagelijkse leven blijkt dat mensen liedjes uit hun jeugd vaak nog moeiteloos kunnen zingen. Daarom is er nu een speciaal Geheugenkoor in Gouda. Het koor is bedoeld voor mensen met dementie en hun partner, familielid of mantelzorger. Met het geheugenkoor willen we op een muzikale en vooral gezellige manier genieten van het samen zingen. Een ontspannen manier om samen bezig te zijn. Het koor wordt begeleid op piano of gitaar door geschoolde muzikanten via Zingen met Zorg.
Het belang van muziek

Muziek werkt als een soort blikopener van het geheugen. Door te zingen of naar muziek te luisteren kunnen herinneringen loskomen. Die herinneringen geven een vertrouwd gevoel. Soms is praten na het zingen makkelijker. Zingen is een activiteit die mensen met dementie nog lang kunnen blijven doen, omdat het muziekgeheugen lang bewaard blijft.
Voor wie?

Ons koor is voor mensen met dementie of geheugenproblemen en hun mantelzorger die graag willen zingen. U hoeft niet goed te kunnen zingen. Het plezier staat voorop.
Waar en wanneer?

We zingen vanaf 4 september elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1 in Gouda. Op 28 augustus kunt u tussen 10.00-12.00 uur binnenlopen in de Walvis om kennis te maken met andere zangers en de koorleiders.
Kosten?

U betaalt 16 euro per persoon per maand.Wilt u meezingen? Of heeft u een andere vraag? Stuur dan een mail naar: geheugenkoor@xs4all.nl. Bellen mag ook: 06 496 30 545 Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van het koor: www.geheugenkoren.nl

Vrijdag (18-05-2018) werd in het mama cafe de 1e verjaardag van het mama café gevierd. Deze ochtend kreeg een extra feestelijk tintje doordat voor deze ene keer ook burgemeester Nieuwenhuis een kopje koffie mee kwam drinken.

De uitgelezen mogelijkheid voor de burgemeester om kennis te maken met de “nieuwe” generatie Waddinxveners die volop vertegenwoordigd waren tijdens het mama café (zie foto v.l.n.r. Yara, Ilias, Nour, Jayson, Timon en de burgemeester)

Het mama cafe is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor en door moeders die eens in de 2 weken haar deuren opent. Dit gebeurt op de locatie van Promessa Verloskundigen en iedereen is welkom om kosteloos en zonder aanmelding vooraf deel te nemen.

CDA Waddinxveen organiseert op vrijdag 1 juni een excursie in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Het doel van deze excursie is het werk van het waterschap meer bekendheid te geven. Dit is meer dan zorgen voor droge voeten en schoon water. De waterschappen hebben ook een taak met betrekking tot aanpassingen aan klimaatveranderingen, hergebruik van grondstoffen en werken aan energieneutraliteit. Dit in samenspraak met landelijke overheid, provincies en gemeenten.

Dorenda Gerts zit namens het CDA in het dagelijks bestuur van HHSK en zal als gastvrouw optreden. Het excursieprogramma ziet er als volgt uit:
– 14:00 uur – ontvangst op gemaal Abraham Kroes in Moordrecht en uitleg over het watersysteem van de Zuidplas
– 14:30 uur – vertrek naar gemaal Bergweg-Zuid in Rotterdam, hier vindt een vergroting van het gemaal plaats i.v.m. de aanleg van een nieuwe rondweg rond Rotterdam-Noord
– 15:30 uur – vertrek naar het hoofdkantoor van HHSK op de Maasboulevard in Rotterdam
– 16:00 uur – ontvangst en presentatie van Dorenda Gerts over het werk van het waterschap
– 16:30 uur – afsluiting met borrel
De excursie is bedoeld voor CDA-leden en overige geïnteresseerden. Aanmelden graag via bestuur@waddinxveen.cda.nl.

EHBO-cursus…

by redactie on 7 mei 2018

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

In oktober 2018 start de EHBO Vereniging Waddinxveen weer een cursus voor beginners. Deze cursus duurt tot half februari 2019 en omvat 13 lessen inclusief examentraining. De cursus sluit af met een examen van het Oranje Kruis.

Inschrijven is mogelijk op de website site www.ehbo-waddinxveen.nl.

In het Anne Franck centrum , Jan van Bijnenpad 1 te Waddinxveen. Aanvang/inloop 19.00, 19.30 begint het programma en duurt tot ongeveer 21.00. De toegang is gratis. Tijdens deze avond ligt de nadruk op muziek!

Er is een optreden van Loes Aarsen, zij presenteert Muziek Bonbons, een programma vol geweldige liedjes. Samen met het publiek haal ze herinneringen op aan de eerste televisiejaren, de artiesten van toen.

De avond is bedoeld voor alle mensen met een vorm van dementie, hun partners/naastbetrokkenen en hulpverleners.Tijdens de avonden van het Alzheimer Cafe is er naast een presentatie over een bepaald onderwerp, ook tijd voor het stellen van vragen, discussie en het delen van ervaringen met elkaar en deskundigen.Juist ook het delen van ervaringen met anderen in soortgelijke situaties wordt als plezierig en steunend ervaren.

De elfjarige Jonne de Gelder uit groep 7 van de GBS Kleurrijk uit Waddinxveen is de winnaar van de jaarlijkse nieuwsquizwedstrijd van het Nederlands Dagblad. Zes weken lang beantwoordde zij de nieuwsvragen foutloos. Op dinsdag 15 mei komt ze samen met vier vrienden naar de redactie in Amersfoort. Zij zijn dan voor één dag ‘baas’ van het Nederlands Dagblad.

Nieuwsgierig stonden Jonne en haar klasgenoten dinsdag voor het raam, toen er twee ND-verslaggevers de straat van hun basisschool in reden. Er klonk luid gejuich en gejoel vanuit de hele school. Op de Facebookpagina van het Nederlands Dagblad hadden ze al gelezen dat één van hen kans maakte op de titel.

Hoofdredacteur Sjirk Kuijper had eerder op de ochtend tijdens de redactievergadering de winnaar getrokken. En dus waren de verslaggevers afgereisd naar de school van de winnaar om daar de uitslag bekend te maken. De strijd ging tussen twee kandidaten die zes weken lang foutloos hun inzendingen hadden ingestuurd.

ND-journalist Hans-Lukas Zuurman maakte in de klas bekend dat Jonne de winnaar is. Zij mag samen met vier vrienden voor één dag de redactie versterken en mee op reportage. Op de Facebookpagina van de krant is de ontknoping, die live uitgezonden werd, terug te zien. ‘Ik had niet verwacht dat ik zou winnen’, zegt Jonne verbaasd. Ze neemt graag een kijkje achter de schermen van een nieuwsredactie. ‘Ik heb heel veel zin om naar het Nederlands Dagblad te komen. Dan weet ik wat er op een redactie gebeurt. En hoe het nieuws gemaakt wordt.’

Jonne is de zesde van rechts (in spijkerblouse). Fotocredits: ND / Hans-Lukas Zuurman.

Dit jaar vindt de Dag van de Beroerte plaats op 8 mei en is het thema “Leven na een beroerte”. Veel Nederlanders leven met evenwichtsproblemen ten gevolge van een beroerte. Zelfs mensen na een lichte beroerte en/of TIA kunnen problemen met het evenwicht ervaren of merken dat ze na de beroerte/TIA vaker vallen. Helaas worden deze problemen niet altijd gezien door artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners, omdat zij niet beschikken over objectieve testen om het evenwicht te meten. Het is dan ook lastig om er iets aan te doen. Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, zijn de TU Delft en het Radboudumc in Nijmegen bezig met een wetenschappelijk onderzoek. Met het onderzoek willen we beter leren begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht precies werkt, hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen en of er objectievere testen zijn om het evenwicht te meten. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Voor het onderzoek worden deelnemers gezocht die ten minste 6 maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn. Deelnemers komen eenmalig naar zorginstelling Pieter van Foreest in Delft. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer 4 keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Femke Hulzinga via 024-3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.

Afgelopen dinsdag was er op de Koning Willem Alexander een reden voor een feestje. 20 kinderen, 10 van beide locaties, kregen hun mediatoren diploma.

Dit is het tweede jaar dat op de school gewerkt wordt met de Vreedzame school. Het inzetten van mediatoren bij het oplossen van conflicten is onderdeel van het programma.

Jubileum GouweHart Orkest…

by redactie on 16 april 2018

in Ingezonden berichten,Regio

GouweHart Orkest viert eerste jubileum met voorjaarsconcert en nieuw clavecimbel.

Vijf jaar geleden werd het GouweHart Orkest opgericht, het enige semiprofessionele orkest in het grote gebied tussen Zoetermeer, Gorinchem, Utrecht en Leiden. Afgestudeerde musici spelen in het orkest samen met vergevorderde amateurs. De oprichters, dirigent Jacques van der Meer en contrabassist en cultureel organisator Aaf Gerhardt, vonden elkaar destijds in de missie om kwaliteitsmuziek beschikbaar te maken zonder de gebruikelijke hoge toegangsprijzen en dat is nog steeds een speerpunt voor de Stichting GouweHart Orkest. In de afgelopen vijf jaar heeft het projectorkest een eigen plaats gevonden met een herkenbare en toch gevarieerde programmering, een stabiele basisbezetting en een enthousiast eigen publiek.

In dit eerste jubileumconcert in het voorjaar, staat de Derde Orkestsuite van J.S. Bach als hoofdwerk op het repertoire. Een feestelijk stuk muziek, waarvoor het orkest wordt uitgebreid met trompetten en pauken. In deze suite zit het onvergetelijk mooie Air, misschien wel het meest bekende en geliefde stuk uit de barokmuziek. Daarnaast kunt u het ook bekende Konzertstück voor viool en orkest van Schubert horen, met als solist de jonge en getalenteerde Anna Britala. Verder staat de wat minder vaak gespeelde achtste symfonie van Herschel op het programma, waarbij men zich af kan vragen waarom zo’n goed stuk muziek niet meer bekendheid heeft gekregen. Daarnaast een keuze uit de balletmuziek behorend bij de opera Orfeo van Gluck. Ook zal de Israëlische Ilil Danin het clavecimbelconcert van Graun spelen.

Het repertoire van het GouweHart Orkest bestaat voor een groot deel uit barok. Daartoe was er in 2015 een eigen clavecimbel aangeschaft. Inmiddels is het orkest dat instrument ontgroeid en het heeft nu een veelbelovend nieuw clavecimbel op zicht. Het publiek kan het in de komende concertserie beluisteren en zelf vaststellen of dit de aanschaf waard is.
Bevalt het instrument, dan hoopt het orkest subsidie te kunnen krijgen om de aankoop mogelijk te maken. Voor het publiek betekent dit eerste jubileumconcert in ieder geval een gevarieerd concert dat uw luisterplezier als belangrijkste doel heeft.

Het jubileumjaar zal vervolgd worden met een cantateconcert op 13 en 14 oktober, waarbij dat laatste concert in Reeuwijk met High Tea is. Op 7, 8 en 9 december worden zeer speciale concerten verwacht: de mooie barokopera van Purcell: Dido and Aeneas.

Zaterdag 28 april, 15:30, De Ark, Reeuwijk
Woensdag 2 mei, 20:00, Petruskerk, Woerden
Donderdag 3 mei, 20:00, Oud Katholieke Kerk, Gouda

Toegang: 12 euro inclusief consumptie, tot 14 jaar gratis.
Reserveren wordt aanbevolen: gouwehartorkest@gmail.com

2018 is het Roze Jaar in Gouda. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert belangenvereniging Gouda Roze de eerste Miss Travestie Groene Hart Verkiezing!

De verkiezing vindt plaats zaterdag 9 juni vanaf 20.00 uur in partycentrum Le Patapouf in Gouda. De winnares plaatst zich voor de grote landelijke Miss Travestie Holland Verkiezing, welke plaatsvindt in oktober in Rotterdam.

De inschrijving voor de Miss Travestie Groene Hart Verkiezing is nu geopend! Deelname is gratis en inschrijven kan via www.goudaroze.nl Wil je de verkiezing bijwonen? De kaartverkoop is nu gestart via dezelfde website.

Open Podium Kamermuziek…

by redactie on 16 april 2018

in Ingezonden berichten,Regio

Open Podium Kamermuziek Gouda organiseert vrijdagavond 20 april weer een speelavond voor amateur kamermusici. De avond begint om 20.00h in de aula van de Driestar Educatief, Burgemeester
Jamessingel 2, 2803PD te Gouda en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Er treden die avond 15 amateurmusici op uit de Goudse regio. U kunt o.a. luisteren naar het barokensemble van de Goudse muziekschool. Open Podium Kamermuziek Gouda organiseert jaarlijks ongeveer zes speelavonden waarop amateurmusici en andere geïnteresseerden elkaar ontmoeten om voor – en met elkaar muziek te maken.

In de pauze is er tijd voor een praatje met koffie en thee.

Wij bieden een open podium aan iedereen, die alleen of met een groepje een muziekstuk heeft ingestudeerd. Inlichtingen bij de secretaris: A. van der Steenhoven, email: ton(at)steensoft.nl

Aanvang/inloop 19.00 . 19.30 begint het programma en duurt tot ongeveer 21.00. De toegang is gratis

Tijdens deze avond wordt uitleg gegeven over de onderzoeken die noodzakelijk zijn om tot de diagnose dementie te komen. De spreker deze avond is Willeke van Buren. Gespecialiseerd Verpleegkundige Ouderenzorg en Geriatrie

De avond is bedoeld voor alle mensen met een vorm van dementie, hun partners/naastbetrokkenen en hulpverleners.Tijdens de avonden van het Alzheimer Cafe is er naast een presentatie over een bepaald onderwerp, ook tijd voor het stellen van vragen, discussie en het delen van ervaringen met elkaar en deskundigen.Juist ook het delen van ervaringen met anderen in soortgelijke situaties wordt als plezierig en steunend ervaren.

Geslaagde 4e Collegetoer van Soroptimistclub Gouda e.o. ..

24 maart 2018

In een vol Arti Legi stelden professor dr. Paul Abels, hoogleraar Geheime Diensten, en mr.dr. Quirine Eijkman, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, elkaar de vraag: Privacy of Veiligheid, wat leveren we in? De nieuwe zogenaamde “Sleepwet” werd toegelicht met argumenten vóór, tegen en de wenselijke veranderingen in deze wet. Paul […]

Lees verder →

25e Brieven- en Postzegelbeurs…

23 maart 2018

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart 2018 vindt in sporthal De Mammoet in Gouda voor de 25e keer de Internationale Brieven- en Postzegelbeurs plaats. Stichting de Brievenbeurs verwelkomt de vrijdag en zaterdag voor Pasen wederom rond de 35 gerenommeerde standhouders uit Binnen- en buitenland, met een grote diversiteit aan poststukken, stempels, postzegels en aanverwante […]

Lees verder →

Opnieuw winst heren Bouncers basketbal…

20 maart 2018

Werd vorig weekend won Bouncers Heren 1 in Delft knap van Punch 2, afgelopen zaterdag werd er opnieuw gewonnen. Nu van BC Langstraat Shooters uit Waalwijk, 81-58. Naast Heren 1 kwamen nog 10 teams tot winst (vooral de jongste jeugd was op dreef) en moesten 7 teams een nederlaag incasseren. De opening zaterdagmiddag in de […]

Lees verder →

Twee Waddinxveense bedrijven genomineerd…

15 maart 2018

Twee Waddinxveense bedrijven zijn genomineerd voor de sterkste schakel. Het zijn brasserie genieten en P. Van t wout vijzel en funderingstechnieken. De sterkste schakel regio rijnlanden is een verkiezing voor ondernemingen die service en klantgericht hoog hebben staan. De kwaliteit van service en klantgerichtheid berust op de medewerkers van een organisatie. Zij onderhouden de contacten […]

Lees verder →

HCC Senioren Academie…

6 maart 2018

HCC SeniorenAcademie locatie Gouda kondigt hierbij aan: Dinsdag 20 maart 2018 van 10:00 tot 12:00 uur (zaal open 9:30 uur) in: De Veste Ridder van Catsweg 300 2804 RS Gouda Van 10:00 tot 11:00 uur een presentatie met als onderwerp:GPS in de smartphone In de moderne smartphone is de telefoonfunctie bijna ondergeschikt geworden aan het […]

Lees verder →

Talent gezocht…

6 maart 2018

Zaterdag 24 maart 2018 om 18.30 wordt er in de Goudse Waarden -Heemskerkstraat 105, Gouda- een concert gegeven door Dimensions Junior. Deze kindergroep trekt met eigentijdse muziek, zang en dans door het hele land om spetterende concerten te geven. Met veel nieuwe liedjes, coole dansjes en grappige, maar doordachte sketches brengen deze 8-12 jarigen live […]

Lees verder →

Wat bezielde onze ouders en grootouders…

6 maart 2018

Veel jonge mensen vragen zich weleens af: “Wat bezielde onze ouders en grootouders…toen ze 35 jaar geleden massaal de vredesbeweging steunden?” ‘Wat bewoog hen toen ze meeliepen in de grootste demonstraties die ons land gekend heeft en toen ze tonnen handtekeningen inzamelden tegen kernbewapening?’ ‘Wat voor tijd was dat, waarin dat mogelijk was?’ Die vragen […]

Lees verder →

Vrouwendag…

6 maart 2018

U bent van harte welkom op de (interkerkelijke) vrouwendag op zaterdag 7 april in Waddinxveen. Het thema is ‘Worden wie ik écht ben’. In de ochtend zal Judith Stoker over dit thema spreken. De lunch op deze dag wordt verzorgd door De knusse keuken.’s Middags zijn er twee rondes met workshops te volgen. Armbreien, notebook […]

Lees verder →

Alzheimer café in het Anne Frank centrum…

6 maart 2018

Woensdag 14 maart is er weer een alzheimer cafe in het Anne Frank centrum , Jan van Beijnenpad 1 te waddinxveen. Aanvang/inloop 19.00, 19.30 begint het programma en duurt tot ongeveer 21.00. De toegang is gratis. Tijdens deze avond is het onderwerp: bewegen altijd goed! Een Ergo-therapeute vertelt waarom bewegen zo belangrijk is, wat valpreventie […]

Lees verder →

Gastvrouwen en Gastheren Gezocht…

1 maart 2018

Bibliotheek de Groene Venen is op zoek naar vrijwillige gastheren- en gastvrouwen voor de vestiging Waddinxveen, met name maandagavond (18.00 – 20.00), dinsdagochtend (10.00 – 13.00) en zaterdag. Andere dagdelen zijn ook bespreekbaar. Lijkt het u leuk om ondersteuning te bieden aan de informatiemedewerkers in de bibliotheek dan is dit misschien iets voor u. Vestiging […]

Lees verder →

Open Huis…

22 februari 2018

Zaterdag 3 maart 2018 is weer het maandelijkse open huis van Terminale Zorg Thuis en Hospices Midden Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en […]

Lees verder →

Maak je sterk tegen MS en doe mee met MS Motion Rotterdam…

20 februari 2018

Zondag 3 juni kun je in Rotterdam meedoen met het hardloop- en wandelevenement MS Motion dat georganiseerd wordt door het Nationaal MS Fonds. Meedoen met MS Motion betekent dat je je steentje bijdraagt aan een wereld zonder MS. MS Motion is een uitdagend en gezellig evenement voor iedereen. Het Nationaal MS Fonds gelooft in de […]

Lees verder →

Total Body Center uit Waddinxveen heeft een Europees Kampioen in huis…

20 februari 2018

De 12 jarige Mels van Herk uit Boskoop, is afgelopen zondag 18 februari als Europees kampioen terug gekomen uit Duitsland ! Mels is een van de jonge talenten die traint bij Team Waddinxveen de kickbox afdeling die onder de vleugel van Total Body Center gevestigd is! Mels kwam uit in de groep van de gewichtsklasse […]

Lees verder →