Ingezonden berichten

De gebroeders Toor samen 100 jaar lid van FTC Avanti

Het toerfiets seizoen wordt traditioneel geopend met de Richard de Bakker snertrit. Tijdens het snert eten werden de nodig jubilarissen van de FTC Avanti in het zonnetje gezet. Zo ook Wil en John Toor die samen 100 jaar lid zijn. En om dat te vieren hebben ze een nieuwe vlag aan de vereniging geschonken.

Het begon in de jaren zestig, het wielrennen was populair in Nederland. Vele wielerprofs waren helden en er won in die tijd, 1968, zelfs voor het eerst een Nederlander de Tour de France!
Nog voordat Jan Janssen die Tour won, fietste John Toor al op een prachtige Motobecane door de polder. Hij had de voetbalschoenen verwisseld voor de fiets. Prima natuurlijk maar zo’n nieuwe racefiets was in die tijd flink duurder dan een paar voetbalschoenen en wat kleding. Gelukkig snapte oom John dit en kocht voor hem die prachtige Motobecane.

Lees verder

Vorig jaar 106 leerlingen geholpen met bijdrage voor schoolkosten.

Leergeld Waddinxveen helpt leerlingen van 4 tot 18 jaar in gezinnen met een smalle beurs. De missie van leergeld is dat alle leerlingen volwaardig meedoen aan alle aan de school verbonden activiteiten. “Want nu meedoen is straks meetellen”. Daarom worden ouderbijdragen en schoolreizen aan scholen betaald en wordt zo nodig ook een fiets of laptop beschikbaar gesteld. Leergeld doet dat als aanvulling op hulp van bijvoorbeeld de gemeente. Bijzonder is dat vrijwilligers de gezinnen thuis bezoeken.

Uit het Jaarverslag over 2019 blijkt dat de hulp fors is toegenomen. Er werden aanvragen van 71 gezinnen (51 in 2018) toegewezen. Het betrof 106 leerlingen, 76 meer dan een jaar eerder. Zij ontvingen 167 voorzieningen, waarvan ruim 70 ouderbijdragen, 59 schoolreizen/schoolkampen, 15 fietsen en 14 notebooks. Naast deze hulp werden passen beschikbaar gesteld waarmee bijvoorbeeld kleding en schoolspullen konden worden aangeschaft. Samen met de gemeente werd de Kind pas 2019 uitgegeven aan ruim 400 kinderen. Aan 32 leerlingen die naar de brugklas gingen werd een schoolspullen pas gegeven en aan 39 leerlingen van middelbare scholen werd een H&M-kleding pas uitgereikt.

Leergeld werkt samen met scholen en organisaties die ook willen dat kinderen niet de dupe worden van armoede van hun ouders. Zoals Jarige Job, die verjaardagspakketten geeft, het Armoedefonds en het Nationaal fonds kinderhulp dat 11.000 euro bijdroeg. Samen alle kinderen doelmatig bereiken, dat is het doel. Financiële steun komt ook van de gemeente Waddinxveen en Rotary. “Daarnaast werden we verrast met onverwachte giften van diverse fondsen, organisaties en particulieren”, aldus het jaarverslag.

Door de noodzaak om digitaal thuisonderwijs te geven ontstond plots een grote vraag naar laptops. Ook het Coenecoop College had ze op korte termijn nodig. Leergeld en Angelo Computershop hebben een overeenkomst om heel snel te leveren. Zo konden binnen een week tien leerlingen voorzien worden van laptops met de vereiste software.

Drukte in de natuur…

by redactie on 23 maart 2020

in Ingezonden berichten,Regio

De lente is begonnen en dus ook het broedseizoen. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes. Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst in deze periode. Rust voor dieren is belangrijk.

Staatsbosbeheer adviseert om ook tijdens het bezoek aan de natuur de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen: houd 1,5 meter afstand! Ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Zo kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezond verstand! Wanneer parkeerplaatsen vol zijn, probeer dan ergens anders te gaan wandelen. De toiletvoorzieningen in de gebieden van Groenalliantie gaan op 1 april niet open, i.v.m. besmettingsgevaar. Wanneer de voorzieningen wel open gaan is nog niet bekend.

In de gebieden van Groenalliantie zijn honden overal welkom. Loslopende honden kunnen hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun trouwe viervoeters die wel zijn aangelijnd. Een kleine lieve hond voor u, kan een grote hond voor jonge kinderen zijn. Houd daarom rekening met elkaar en laat uw hond niet uit of spelen op een speelplek voor kinderen en op de stranden.

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden in de Krimpenerwaard en rond de Reeuwijkse Plassen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.

De gebieden van Groenalliantie zijn: Goudse Hout, Gouwebos, ’t Weegje/Oostpolder, Reeuwijkse Hout, Krimpenerhout, Loetbos, EZH Bos, Elfhoeven, Twaalfmorgen

Beste Poëzieliefhebbers,

Wellicht ten overvloede moet ook ik helaas melden dat de eerstkomende bijeenkomsten van zowel ‘Poëzie aan de Gouwe’ op 31 maart en de ‘Poëzie leesclub’ op 2 april niet kunnen doorgaan vanwege het Coronavirus. Respectievelijk op 2 juni en 7 mei staan de volgende bijeenkomsten gepland.

Of dat haalbaar zal zijn is voor ons allen koffiedik kijken. afwachten is het devies. Ik wens jullie allen sterkte in deze vreemde tijden, laten we elkaar, de angst voorbij, blijven bemoedigen.
En wie weet, misschien, kan de taal van poëzie ons op enigerlei wijze helpen,…..misschien,……

Hoe het ook zei, zal gaan, ik hoop jullie als de tijd daar is, in goede gezondheid weer te ontmoeten, op één van de poëtische bijeenkomsten of elders.

En zie; Ik zag een nieuwe wereld

nu we bedaagd
ontwaakt zijn
in slaap van een ons nieuwe wereld
zon opgaat alsof
ie nooit is weggeweest

en het ontkiemen
vanuit octrooi verkregen zaad
ons zegt
dat alles
op een andere leest geschoeid wordt
een virus rondwaart
kwaad als een onheilsgod

wat doen we hier dan nog
nu zelfs god zich lijkt
te vergewissen of er
nog kwaad te hoop loopt
genade nodig is

ach deze zogenoemde
nieuwe wereld
waarin de geesten samen klitten
’t meeste daarvan
beschouw ik als convulsie

pas als het oude afgedaan heeft
kan er echt iets nieuws ontstaan

Laantje 15-05-2015

Cultuurhuys De Kroon heeft besloten om de theateractiviteiten per direct stop te zetten. Alle afspraken tot en met 31 maart gaan niet door. De artiesten zijn inmiddels geïnformeerd en ook alle gasten worden op zo kort mogelijke termijn geïnformeerd.

Het optreden van The Amazing Stroopwafels op 21 maart en de Pubquiz van 27 maart worden verzet naar een latere datum. De tickets blijven geldig. De voorstelling van Anne Neuteboom op 28 maart is definitief geannuleerd. Ook het optreden van Eugene Ruffolo op 5 april vervalt. Ruffolo woont in de VS en blijft daar. Het Open podium van zaterdag jongstleden heeft op een ander moment plaats.

Alle activiteiten van de bibliotheek zijn. De aangepaste openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur. Op maandag en donderdag tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Cultuurhuys De Kroon is dan open. Stichting Vonk heeft vooralsnog besloten om alle lessen door te laten gaan. Alleen bezoekers, die geen corona-gerelateerde gezondheidsklachten hebben, krijgen toegang tot De Kroon.

Mededeling van HRHM…

by redactie on 13 maart 2020

in Ingezonden berichten

Beste huurder.

De recente ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben ons doen besluiten de jaarvergadering van dinsdag 24 maart 2020 te verplaatsen naar dinsdag 12 mei 2020. Het risico dat u als bezoeker van onze jaarvergadering besmet zou kunnen raken met het Coronavirus beschouwen wij als een te groot risico. Wij als HRHM zijn tot deze conclusie gekomen na overleg met het RIVM. U kunt zich voor de volgende vergadering aanmelden door een e-mail te sturen naar info@hrhm.nl of ons te bellen op (06) 222 88 291.

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd.
Bestuur HRHM

Zaterdag 7 maart was het tijd voor de tweede turncompetitie wedstrijd, vijfde divisie, voor poule 3. De wedstrijd vond dit keer plaats in Woerden. Tijdens de eerdere wedstrijd op 15 februari wisten zij een derde plaats te behalen. Rosalie Smit, Thirza Oudenaarden, Pascalle Rijnbeek, Storm van Hagen, Esmee Kaptein en Kyra Minnema vormden samen het team en namen het op tegen de teams uit Schoonhoven en Woerden.

De dames lieten mooie oefeningen zien op vloer, brug, balk en sprong. Storm werd eerste op het onderdeel vloer en brug, Kyra werd tweede op vloer, Rosalie werd vierde op brug, Thirza werd zesde op sprong, Pascalle werd tiende op balk en Esmee werd tiende op sprong. Met deze goede scores wisten de meiden gezamenlijk een tweede plaats te behalen.

Eind april staat de laatste wedstrijd op het programma, daarna weten we of dit team de finale mag turnen.

GEANNULEERD I.V.M. CORONA

Het semiprofessionele GouweHart Orkest speelt al enige jaren twee maal per jaar een cantate concert in Gouda. Het orkest heeft als missie om klassieke kwaliteitsmuziek toegankelijk te maken voor een brede groep mensen, daarom is de toegang vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te kunnen dekken. Het orkest ontvangt voor deze concerten geen subsidie.

In het concert wordt altijd een cantate van J.S. Bach geprogrammeerd met een daarbij passende cantate van een andere componist. Deze keer is gekozen voor de prachtige cantate Was willst du dich betrüben, BWV 107 van Bach, en een cantate van Mendelssohn, Wer nur den lieben Gott lässt walten. Hoewel deze cantate veel later is geschreven dan die van Bach, heeft Mendelssohn zich sterk laten inspireren door de componeer stijl van Bach. Tussen beide cantates zal Ad van Pelt Bach spelen op het orgel van de kerk. Er is geen pauze.

Datum: 21 maart 2020, aanvang: 16:00 uur
J.S. Bach: Cantate BWV 107: Was willst du dich betrüben
F. Mendelssohn: Wer nur den lieben Gott lässt walten.
Oud Katholieke kerk, Hoge Gouwe 107, Gouda.
Toegang vrij, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Op 26 maart 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over omgaan met emoties van je kind en van jezelf. Het is voor alle ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar.

Niemand maakt zoveel emoties bij je los als je eigen kind. Positieve, maar ook negatieve. Ze krijgen je zo snel op de kast, ook al nemen we ons steeds weer voor om rustig te blijven.

In dit gratis webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve tips hoe je om kunt gaan met de emoties van je kind en hoe jezelf rustiger kunt reageren. Tischa is naast deskundige ook ervaringsdeskundige. Wat zij nu anders probeert te doen dan hoe het vroeger is gegaan, deelt ze met je in dit webinar.

Dit webinar vindt plaats op donderdag 26 maart 2020 van 20.30 tot 21.30 uur.
Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl

Uitnodiging Dorpsdichter…

by redactie on 20 februari 2020

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Beste poëzieliefhebbers,

Het doet me genoegen jullie als Dorpsdichter te mogen uitnodigen voor de eerste editie van de Poëzie leesgroep. Leesgroepen zijn een bekend fenomeen, echter een ‘poëzie leesgroep’ is dat in veel mindere mate, maar in meerdere opzichten de moeite waard!

De opzet hiervan is simpel en als volgt; We lezen en bespreken met elkaar gedichten van bekende en/of minder bekende dichters. (deze worden ter plaatse uitgereikt). Door gedicht voor gedicht voor gedicht met elkaar te behandelen, leer je die ‘vreemde’taal van poëzie beter begrijpen. Uitgangspunt van de leesgroep wil zijn, dat het veelvuldig gebruik van dubbelzinnigheden, tegenstellingen, metaforen en beeldende taal in die gebruikelijk is in de poëzie ons verrijkt en verrast.

De locatie waar het zal plaatsvinden is;

Bibliotheek de Groene Venen
Gouweplein 1
Waddinxveen
Aanvang 10. 00 uur ( tot ongeveer 11.30 uur )
Datum 5 maart ( frequentie maandelijks, uitgezonderd zomervakantie periode )
Toegang Gratis ( consumpties voor eigen rekening )

Weet je van harte Welkom!!
Ik zie ernaar uit!

Met een vriendelijke groet, Piet Hardendood

Toos in Amsterdam…

by redactie on 18 februari 2020

in Ingezonden berichten,Sport,Waddinxveen

Na de TUCO van zaterdag 15 februari mochten de N3/N4 & junioren 3e divisie meiden op zondag 16 februari in Amsterdam hun 2e districtswedstrijd turnen. In wedstrijd 1 waren Fleur van Kouwen en Lotus van Herpen (pupil 1) aan de beurt. Fleur was vandaag de allerbeste op brug met een score van 11.500 en Lotus op vloer met een super score van 13.533. Fleur werd uiteindelijk 6e en Lotus 9e in het eindklassement. In wedstrijd 2 turnde Djemaya Pooran (pupil 2) en Carlijn Eijpe(jeugd). Djemaya turnde zich op sprong (13.600) en vloer (11.733) naar een 4e plek en daar eindigde ze ook op in het eindklassement. Carlijn haar beste toestel was sprong. Met een 12.700 werd zij 9e. Allround vinden we haar terug op een 16e plek.

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Britt Burger en Nikkie van der Slik. Britt liet een mooie brug oefening zien en werd 5e met een score van 11.067. Nikkie haar beste toestel was balk. Met een 9.400 werd zij 14e op dit onderdeel. In het eindklassement werd Britt 12e en Nikkie 19e. Nu is het afwachten wie zich heeft geplaatst voor de districtsfinale/toestelfinale op 21/22 maart in Amsterdam of zelfs doorstroming naar de landelijke halve finales.

Zaterdag 15 februari stond de 1e turncompetitie wedstrijd op het programma voor de onderbouw meiden D1 in poule 5. De tegenstanders waren DOS, Mobilee 1 en Hou Vast 2. Voor TOOS turnde Amélie Groenenboom, Amira Ben Abou, Alyssa van der Kaau, Elize van Kats, Isa van Ringelenstein & Nora Tetteroo. Deze meiden startte op sprong waar ze als team een 1e plek veroverde. Alyssa werd individueel 1e en Amira 5e op dit toestel. Op balk kwamen de TOOS meiden ook goed voor de dag. Individueel een 2e plek voor Amélie en ook als team zijnde. Op brug waren ze erg gewaagd aan DOS wat een 2e plek als team opleverde, Elize turnde zich naar een knappe 3e plek. Op vloer hebben ze vandaag het verschil gemaakt door overtuigend een 1e plek als team te pakken. Nora werd 5e en Isa 10e op dit onderdeel. In de einduitslag werd TOOS met 3 punten verschil verdiend 1e voor DOS, Mobilee en Hou Vast. Met deze overwinning is een 1e stap gezet richting de finale in juni.

Yowsah – The Nile Rodgers Experience – Chic tribute band speelt wat Nile Rodgers schreef voor Madonna, Diana Ross, Sister Sledge, David Bowie, INXS, Duran Duran en natuurlijk Chic, in een spetterende show. Helemaal live, helemaal echt!

Zaterdag 22 februari staat de classicdance band Yowsah! in de Goudse Theaterbakkerheij. Ze spelen een feestelijk eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse muzikant Nile Rodgers. Naast muzikant en oprichter van de disco/funk band Chic was Rodgers ook producer. Hij is verantwoordelijk voor een enorm arsenaal aan absolute wereldhits. Denk daarbij aan ‘La Freak’, ‘Good Times’ (Chic), ‘Like a Virgin’ (Madonna) en ‘Get Lucky’ (Daft Punk / Pharrell). Al deze hits komen zaterdag voorbij in een energieke show waarbij er zeker gedanst gaat worden. Aanvang 21:00 uur. Tickets (€6,) zijn te koop via de website: www.theaterbakkerheij.nl

Kindertheater De Regenboog speelt voorstelling ‘Wie is Jezus?’ in Boskoop…

18 februari 2020

Op zondag 23 februari om 10.00 uur speelt kindertheater De Regenboog de interactieve voorstelling ‘Wie is Jezus?’ in christengemeente Bethel aan de Boomgaard 21 in Boskoop. Door middel van verhalen en leuke trucs worden kinderen, maar ook volwassenen, meegenomen in de vraag waarom Jezus moest sterven en wat dat voor hen betekent. Alle kinderen uit […]

Lees verder →

Zondagmiddagconcert 23 februari 2020…

11 februari 2020

“Internationaal talent op reis door Europa” Giulio Potenza (piano) en Nicolas Dupont (viool) vormen een duo met internationale podiumervaring en een voltooide bachelor opleiding. Giulio treedt op als vooraanstaand concertpianist en speelde o.a. op het Lugano muziekfestival. Nicolas reist als concertviolist door Europa. Programma: Muziek van Manuel De Falla, een vioolsonate van Leoš Janáček en […]

Lees verder →

Clubkampioenschappen bij Toos…

8 februari 2020

Aanstaande vrijdag 14 en zaterdag 15 februari worden de clubkampioenschappen gehouden van de Waddinxveense Dans- en Turnvereniging TOOS. De wedstrijden op vrijdag en zaterdag zijn in de Sportzaal en Turnzaal van TOOS Plaza aan de Staringlaan 18. De ongeveer 175 recreatiegymnastiek meisjes, dames, jongens en heren kunnen dan in hun wedstrijden laten zien wat ze […]

Lees verder →

Steun. Midden Holland wil graag in contact komen met mensen die…

8 februari 2020

Op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging Op zoek zijn naar een zinvolle tijdsbesteding in een maatschappelijke organisatie Van betekenis willen zijn voor anderen Steun willen bieden aan mensen voor wie sterven nabij is en hun familie Vrijwilligerswerk willen doen Spreekt bovenstaande u aan? Ga naar www.steunpuntmh.nl voor meer informatie en/of maak een afspraak via […]

Lees verder →

Boekenmarkt De Gouwebloem…

4 februari 2020

Op zaterdag 8 februari 2020 organiseert Stichting De Gouwebloem haar jaarlijkse boekenmarkt in het eigen gebouw aan de Tollenslaan 161 te Waddinxveen. De verkooptijden zijn van 10.00 tot 13.30 uur. Daarnaast is er ook nog verkoop van CD & Dvd’s en Platen. Ook hebben wij veel handwerk en zelfgemaakte kaarten en nog veel meer voor […]

Lees verder →

Brandweerauto’s gaan voorlichting geven…

30 januari 2020

Brandweer Hollands Midden gaat grote voorlichtingsstickers op haar brandweervoertuigen aanbrengen om brandveiligheidsvoorlichting te geven aan de burgers in de regio Hollands Midden. Brandweerauto’s komen overal en trekken de aandacht. Met voorlichtingsstickers wordt deze aandacht op een laagdrempelige manier gebruikt om burgers te bereiken. Met de voorlichtingsstickers dragen we naast het oplossen van incidenten bij aan […]

Lees verder →

Lezing over Bachs Matthäus Passion…

23 januari 2020

Op 27 februari organiseert Toonkunst Gouda in samenwerking met de Volksuniversiteit Gouda een lezing over het ontstaan van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. De lezing wordt gegeven door een van de beste Bach-kenners van Nederland, dr. Rens Bijma. Hij ondersteunt zijn verhaal met afbeeldingen en muziekfragmenten. Rens Bijma heeft zich intensief beziggehouden met […]

Lees verder →

Je maakt het, je ziet het, je leert het: Kunst…

10 januari 2020

Bij Vonk kan je volop aan de slag met Kunst. Schrijf je in voor de nieuwe cursus van 8 lessen ‘Schilderen in vrijheid’ bij Niels Smits van Burgts, start op donderdag 23 januari (19.30 – 21.30 uur. ‘Modern Schilderen’ bij Carina Mathot begint op dinsdagmiddag 21 januari (14.00 – 16.00 uur) met een nieuw blok […]

Lees verder →

Back to the Roots, culturen verbinden met passie…

31 december 2019

Een groep van 4 studenten aan de Hogeschool Leiden zijn een Startup Company begonnen met de naam ‘Back to the Roots’. De afgelopen maanden zijn zij hard bezig geweest met het ontwikkelen van een boek wat culturen in Nederland gaat verbinden. Het boek ‘Back to the Roots’ is ontwikkeld in samenwerking met verschillende culturen die […]

Lees verder →

Winterbikkels op de racefiets, drie regels om in de winter door te fietsen…

28 december 2019

Het is winter, nou ja. Het is koud en er zijn periodes met vorst en dan kan de schaatser zijn geluk niet op, de wielrenner is wat minder blij. Gladde wegen, kou, winterse neerslag. Niet echt aantrekkelijk om de weg op te gaan. Gladde wegen zijn inderdaad een hele goede reden om niet op de […]

Lees verder →

5 januari Nieuwjaarsrit en Nieuwjaarsbijeenkomst van fietstoerclub Avanti…

28 december 2019

Op zondag 5 januari 2020 opent de fietstoerclub Avanti het nieuwe jaar met de Nieuwjaarsrit. Na het kerstdiner en de oliebollen is het weer lekker om op de fiets door het Groene Hart te genieten van de frisse lucht. Wil je een keer meerijden dan ben je van harte welkom. Zorg dan dat je om […]

Lees verder →

Oliebollen bestellen…

23 december 2019

Bij de Hersteld Hervormde Gemeente zijn dit jaar oliebollen, appelbeignets en appel- of ananasflappen te koop. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van kwaliteitsgrondstoffen en gebakken door ervaren bakkers. Tien oliebollen voor € 7 euro, vijf appelbeignets voor € 6,50 euro of tien appel- of ananasflappen voor € 5,00 euro. U kunt uw bestelling vooraf plaatsen […]

Lees verder →

Open Huis…

15 december 2019

Zaterdag 4 januari 2020 is weer het maandelijkse open huis van Steunpunt Midden-Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over […]

Lees verder →