Ingezonden berichten

Precies twee jaar geleden speelde de uit Georgië afkomstige Nino Gvetadze in Reeuwijk voor een volle en razend enthousiaste zaal. Zij is een van Nederlands bekendste pianisten. Nino Gvetadze heeft 5 cd’s op haar naam, speelt regelmatig in het Concertgebouw en was afgelopen zomer Artistiek Directeur van het Naarden International Piano Festival. Haar laatste cd kreeg het maximum van 5 sterren in de Volkskrant.

Op vrijdag 1 november om 20.15 uur speelt zij samen met haar collega’s van het Arosa trio bij ReeuwijkKlassiek in De Brug te Reeuwijk. Het Arosa trio bestaat uit Nino Gvetadze, piano, Frederieke Saeijs, viool en Maja Bogdanović, cello. Op het programma staat het prachtige en bekende “Dumky trio” van Antonin Dvorák. Het concert opent met een stuk van Sergei Rachmaninoff.

Alle drie leden van het Arosa trio, dat in 2009 is opgericht, hebben een eigen (solo)carrière. De van oorsprong Servische celliste Maja Bogdanović reist heel Europa rond om concerten te geven. De uit den Haag afkomstige violiste Frederike Saeijs is professor aan een Universiteit in Madrid. Zij speelt op een Petrus Guarneri viool uit Venetië (1725).

Online voorverkoop toegangskaarten zie www.reeuwijkklassiek.nl  Kaarten ook aan de zaal.

Op 2 november om 14.00 uur organiseert de Bibliotheek Gouda de eerste Goudse editie van Meidendromen. Op initiatief van D66 gemeenteraadslid Mieke Kars zullen twintig succesvolle Goudse vrouwen ‘speeddaten’ met jonge meiden van 12 tot 18 jaar uit de stad. Droom jij van een carrière als stewardess, advocaat of muzikant? Tijdens Meidendromen heb je de kans om jouw rolmodellen te ontmoeten en ze van alles te vragen.

Kun je stewardess worden als je hoogtevrees hebt? Hoeveel verdient een advocaat eigenlijk? Hoe run je een succesvolle winkel of schoonheidssalon? Hoe word je bekend als acteur of muzikant? In verschillende rondes ga je speeddaten met verschillende vrouwen. Maak kennis met meer dan twintig beroepen. Het belooft een inspirerende middag te worden. De toegang is gratis. Wel van tevoren inschrijven via bibliotheekgouda.nl

Kijk voor meer informatie of andere activiteiten op www.bibliotheekgouda.nl

Quintessenza Blaaskwintet, vijf enthousiaste, jonge en gedreven musici die elkaar in 2013 ontmoetten als studenten aan het Conservatorium in Amsterdam en sindsdien optreden in het land. Quintessenza maakt een gevarieerd repertoire toegankelijk voor een breed publiek. Werken uit de klassieke tijd gecombineerd met hedendaagse composities en eigen arrangementen.
Jolanda van den Dool (dwarsfluit), Anouk Dolfing (hobo), Thijs Zomer (klarinet), Lidia Olthoff (hoorn) en Eva Jansen (fagot) brengen een Frans georiënteerd programma met werken van o.a. Ravel, Fauré, Milhaud en Jacques Ibert.

Uitvoering:
Zondagmiddag 27 oktober 2019 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten aan de zaal. Reserveren via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl.

Telefonisch reserveren kan ook via 0653 28 10 16 of 0653  67 27 87.
Entree €13,00 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,50. Jongeren tot 21 jaar €8,00. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.

Op zaterdag 2 november zendt NPO 1 het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2019 uit. De Bibliotheek De Groene Venen sluit dit jaar aan op maar liefst 3 vestigingen, Bodegraven, Waddinxveen en Zuidplas en biedt u de mogelijkheid om deel te nemen aan het Groot Dictee. Voor het regionale Groot Dictee der Nederlandse Taal worden inwoners, college- & raadsleden, redactieleden, onderwijzers, medewerkers en (Taal) vrijwilligers uitgenodigd om mee te schrijven. Als we groepen kunnen samenstellen om er een competitie element in te brengen zullen we dat zeker doen!

Ook dit jaar schrijft Wim Daniëls het Dictee, dat live op Radio 1 wordt uitgezonden. Als schrijver en taalkundige zorgt hij voor tekst die betrekking heeft op het nieuws van 2019. Frits Spits presenteert en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet leest voor.

De uitzending vindt live plaats vanuit de Bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen. Bibliotheken in het land zijn uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Het Groot Dictee vindt plaats op zaterdag 2 november 2019 van 10.45 tot ca. 13.00 uur. De koffie en thee staat klaar in de Theaterzaal, Cultuurhuys de Kroon, Gouweplein 1 te Waddinxveen. Aansluitend aan het Dictee maakt de jury de winnaar(s) bekend.

Deelnemen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk! Om deelnemer te zijn aan het Groot Dictee doet u dat uiterlijk 28 oktober a.s. op onze website. Voor meer informatie en / of aanmelden: www.bibliotheekdegroenevenen.nl of per email: info@bibliotheekdegroenevenen.nl,

Zaterdag 26 oktober keert Desiderius Erasmus (28 oktober 146?- 12 juli 1536) voor één dag terug naar Gouda; de stad waarin hij opgroeide en naar school ging. De schrijver van ‘Lof der Zotheid’ trekt samen met zijn gevolg van narren, kwakzalvers, takkenvrouwtjes, heksen en andere middeleeuwers vanaf het Erasmusplein naar de Markt, waar hij wordt opgewacht door de huidige burgemeester van Gouda, Mirjam Salet, en het voltallige kindercollege. Deventer heeft het Dickens Festijn, in Gouda vieren ze Zotte Zaterdag!

Wie op Zotte Zaterdag het historische centrum van Gouda bezoekt, waant zich terug in de tijd. In 1511, om precies te zijn. De tijd van kaasmakers en bierbrouwers. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp. Ieder jaar wordt het middeleeuwse festival groter. Anno 2019 telt de ambachtenmarkt zeker 40 ambachten, zoals been snijden, boekbinden, luit bouwen en paling roken. Zo’n 10-15 gezelschappen luisteren de binnenstad op met middeleeuwse muziek, en acteurs laten overtuigend zien hoe Gouda er in 1511 uitzag.

Verder zijn er middeleeuwse kluchten, vertellers en leckernijen in de Herbergh, zoals het kruidige middeleeuwse bier Goudsche Zot en uiteraard Sotte Caes! En er zijn vooral veel activiteiten voor alle leeftijden. Boogschieten, zwaardvechten, schrijven met een ganzenveer, transcriberen, Goudse Glazen maken, varen op een oude trekschuit, buiten spelen in de tijd van toen én het mooiste kasteel van LEGO bouwen: vanaf 11.00 uur bruist het in de binnenstad van Gouda. Met in Arti Legi ‒ Erasmus’ vroegere school ‒ natuurlijk vooral lezingen, dichtkunst, films en filosofie!

Cultuurhuys de Kroon bestaat 5 jaar, en daarom is er een wedstrijd voor kinderen en jongeren tot 18 jaar: wie maakt de mooiste kroon? Misschien maak je nog meer kans op een mooie prijs als je daarbij door een echte kunstenaar wordt begeleid. Daarom organiseert Vonk op donderdag 24 oktober in samenwerking met Cultuurhuys de Kroon gratis workshops Kronen maken. Kinderen van 4 t/m 7 jaar werken onder deskundige begeleiding van een kunstenaar van 11.20 – 12.20 uur aan hun kroon, kinderen van 8 t/m 12 jaar doen mee aan de workshop van 13.00 – 15.00 uur. Deelname is gratis, maar meld je snel aan, ovv je naam, leeftijd en telefoonnummer via info@stichtingvonk.nl. Let op: vol = vol! En wie weet is de prijs straks voor jou!

Op vrijdag 11 oktober staan er twee gerenommeerde tributebands in De Theaterbakkerheij. De bands Almost Cocker en Familie van Dijk maken er samen een feestje van.

De Familie van Dijk tributeband trapt de avond af. Maar liefst 8 muzikanten spelen opgewekt de muziek van een van Nederlands’ beste bands De Dijk. Bekende hits als “Ik Kan Het Niet Alleen”, “Dansen Op De Vulkaan” en “Groot Hart” worden met hart en ziel ten gehore gebracht.

Na de pauze is het tijd voor blues van de legendarische Joe Cocker. Innemend gespeeld door de Almost Cocker tributeband klinken zowel bekende als minder bekende hits van de Britse zanger in het theater aan de Gouderakseijk. “Wat een topband!” “Goede muzikanten, knappe performers met een uiterst sympathieke leadzanger,” zijn enkele reacties van publiek bij eerdere optredens. Twee geweldige bands met de legendarische Dré van den Bosch die jou meeneemt door deze galactische trip. Met zijn rauwe stem en zijn indrukwekkende voorkomen laat hij niets onberoerd. Hij zal je raken, hij zal je teasen en hij zal je verrassen! Met Dré erbij gebeurt er altijd wel iets magisch!

Ga voor tickets en meer informatie naar www.theaterbakkerheij.nl/tickets

Voor wie wil leren turnen is er op zaterdag 26 oktober 2019 een selectietraining voor meisjes geboren in de jaren 2012 en 2013.

De testtraining wordt gehouden in de eigen accommodatie van Dans- en Turnvereniging TOOS in de Turnzaal van het sportcomplex “TOOS Plaza” aan de Staringlaan 18. Voor de test moet je je opgeven via de mail. toosttd@gmail.com. Vermeld in de aanmelding de naam en de geboorte datum. Je krijgt via de mail een bevestiging. Als er niet is aangemeld is de kans aanwezig dat je niet kan deelnemen aan de test. De test begint om 14.00 uur en is om ongeveer 16.00 uur afgelopen. Aansluitend volgt zo snel mogelijk de uitslag. Tijdens de training wordt er vooral gekeken naar: kracht, lenigheid, coördinatie en luistervaardigheid. Een gym- of turnpakje is gewenst anders graag nauwsluitende kleding.

Wat we allemaal doen tijdens de turnlessen?
Natuurlijk oefenen we op alle toestellen zoals de brug met ongelijke liggers, de balk, de lange mat (vloer) en het springen met de springplank. Verder springen we vaak met de trampoline en doen we oefeningen om lenig en sterk te worden en om mooi en netjes te leren turnen. Op de test is iedereen welkom die interesse heeft in turnen. Als je uitgekozen wordt dan mag je tot de voorjaarsvakantie op zaterdagmiddag komen trainen van 13.30-16.00. Na 2 proeflessen moet je beslissen of je dit echt wilt en wordt er daarna contributie in rekening gebracht. Als je het goed doet mag je na de voorjaarsvakantie op de zaterdagen blijven komen. We gaan kijken of er dan een tweede training bij komt. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat iedereen twee of drie keer in de week gaat trainen. De trainingsdagen van het Turn Team zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Voor meer informatie over de vereniging kunt u kijken op www.tooswaddinxveen.nl. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met: René Kleiweg: 06-50920734 of Stephanie Hofman: 06-11754458 Aanmelden moet via toosttd@gmail.com ovv naam en geboortedatum.

Op 10 oktober zal in Cinema Gouda de film Sold vertoond worden. Met de vertoning van deze film vragen Soroptimisten en stichting Free a Girl aandacht voor de seksuele uitbuiting van meisjes wereldwijd. De opbrengst gaat naar het baanbrekende programma School for Justice, waarin meisjes die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie de kans krijgen zich op te leiden tot advocaat, rechter, journalist, maatschappelijk werker, politie-agent of para-legal. Een unieke kans met grootse impact voor de toekomst.

Reserveer snel een kaartje via: Cinema Gouda
Sold is een bijzondere speelfilm, geproduceerd door Emma Thompson. Het vertelt het verhaal van Lakshmi, een jong meisje uit Nepal dat in de kinderprostitutie in India gedwongen wordt. Een aangrijpend drama over hoe het met 1,2 miljoen zeer jonge meisjes in India gesteld is. De film gebaseerd op ware verhalen uit de roman Sold van Patricia McCormick. Free a Girl is een stichting die wereldwijd minderjarige meisjes uit de prostitutie bevrijdt. Naast de bevrijdingen wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, advocacy en de rehabilitatie en re-integratie van deze meisjes. De afgelopen 11 jaar hebben zij bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes. Voor meer informatie: freeagirl.nl

De Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.
Soroptimistclubs vormen wereldwijd de grootste internationale organisatie van vrouwelijke professionals. Zij zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. Free a Girl en de Soroptimisten maken samen een vuist tegen kinderprostitutie.

Tijd: inloop 18.30 en start 19.00
Prijs ticket: €12,50

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze indrukwekkende film te bekijken en zo op te staan tegen kinderprostitutie. Voor informatie kunt u contact opnemen met gouda@soroptimist.nl

Leerlingen van de internationale christelijke school De Ceder in Boskoop hebben vorige week spontaan een afvalinzamelingsactie gehouden. Daarmee hebben ze ieder een forse zak zwerfafval uit het Gouwebos en enkele aanliggende wijken in Boskoop en Waddinxveen verwijderd.

Het idee van de actie ontstond toen enkele leerlingen door ziekte niet in staat waren om met de wekelijkse intensieve sportles mee te doen. De docente, mevrouw Guravage, stelde voor om in plaats daarvan een met de groep een wandeling te maken en ondertussen afval in te zamelen. Vanuit de school aan de Kievitstraat in Boskoop is gelopen richting de Hoogvliet, via het Wilgenlaantje en de Ringdijk, naar station Waddinxveen-Noord en door het Gouwebos weer terug.

Als extra activiteit kregen de leerlingen de opdracht om de bomen die ze tegenkwamen te benoemen. Voor een juist antwoord konden bonuspunten worden verkregen (net als met het afval inzamelen)_ Leerling Daan merkt enthousiast op: “In dit uur weren er dus drie vliegen in één klap gesloten, doordat we toch nog bewogen, afval opruimden, en biologieles kregen!”

ICS De Ceder is internationale school die kleinschalig onderwijs geeft en een nadrukkelijk christelijk karakter heeft. Leerlingen, kinderen van zowel expats als van Nederlandse ouders, volgen een grotendeels Engelstalig curriculum. De school telt nu een kleine dertig leerlingen en verwelkomt met name graag leerlingen in de kleuterschool- en vroege basisschoolleeftijd. ICS de Ceder is twintig jaar geleden gestart in Boskoop en in 2016 verhuisd naar een eigen gebouw in Boskoop.

Open Huis…

by redactie on 1 oktober 2019

in Ingezonden berichten,Regio

Zaterdag 5 oktober 2019 is weer het maandelijkse open huis van Steunpunt Midden-Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over het doen van vrijwilligerswerk.

Ook bestaat de gelegenheid om in het Atelier, tijdens het open huis, schilderijen en/of kunstvoorwerpen, die door vrijwilligers zijn gemaakt, te bezichtigen. Bij verkoop gaat een deel van de opbrengst naar de organisatie.

Altijd dat Kruis…

by redactie on 30 september 2019

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Dinsdag 15 oktober organiseren wijkgemeente De Rank en de Confessionele Vereniging, afd. Waddinxveen e.o. in de Immanuëlkerk, Prinses Beatrixlaan 2, Waddinxveen een avond waar ds. Corbert de Rooij zal spreken over het boek “Altijd dat kruis” van prof. dr. Bram van de Beek.

In het boek staat het kruis centraal. Maar is dat niet al te somber? We geloven toch ook dat Jezus is opgestaan? Kun je díé boodschap niet beter benadrukken? In Altijd dat kruis verdedigt Van de Beek zijn keuze. Die heeft alles te maken met de werkelijkheid waarin we leven. De aarde is geen rozentuin. Niemand ontkomt aan pijn, verdriet en verlies. Juist tegen die donkere achtergrond licht het kruis op: God staat niet los van lijden en dood – integendeel.

De bijeenkomst is gratis voor iedereen toegankelijk. De avond start om 20.00 uur (koffie vanaf 19.45 uur) en na de lezing en korte pauze is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en het stellen van vragen. Van harte welkom en graag tot ziens op 15 oktober!

Gouda wordt de Trouwstad van Het Groene Hart…

30 september 2019

Het mooiste stadhuis, de langste kerk, leuke winkels en gezellige horeca. Wij zijn het met de vorige Goudse centrummanager eens; ‘Onze stad heeft aanstaande bruidsparen echt zóveel te bieden’. Hoog tijd dus om Gouda als de Trouwstad van Het Groene Hart op de kaart te zetten. Dat gebeurt op zaterdag 12 oktober van 11.00 tot […]

Lees verder →

Brandveilig Leven voor senioren…

30 september 2019

Hoe kunt u hierin zelf een rol spelen? Senioren zijn 2,7 keer zo vaak het slachtoffer van een woningbrand dan de gemiddelde Nederlander (IFV, 2015). Zeker nu ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, zorgafhankelijker worden en de vergrijzing sterk toeneemt, verdient dit onderwerp aandacht. “Een woningbrand overkomt mij niet” Dat denken veel mensen, maar toch krijgt […]

Lees verder →

Denken over Vergeven…

30 september 2019

5 oktober organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, onder leiding van de Rotterdamse Filosoof Dick van Hennik, een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de Socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn). Laat je inspireren door de verhalen in de […]

Lees verder →

Beleef Westergouwe tijdens Open Huizen Dag…

30 september 2019

Beleef Westergouwe zoals het niet eerder mogelijk was; met een mountainbike, kano of kite-vlieger. Het evenement tijdens de Open Huizen Dag op 5 oktober is een Ode aan het Landschap. Ook is er een pre-sale van het nieuwe project ’18 woningen aan het Polderhart’, informatie over zelfbouw-kavels en de projecten die in verkoop zijn in […]

Lees verder →

Cursus Muziek op schoot…

17 september 2019

Kinderen in de leeftijd vanaf 9 maanden tot 4 jaar maken muziek, samen met hun (groot-)ouder of verzorger. De dagelijkse rituelen en bezigheden van het kleine kind vormen daarbij het uitgangspunt. Want over ieder onderwerp kan je wel een liedje zingen of mee bewegen, of het nou de vallende blaadjes zijn of de mol die […]

Lees verder →

Bubble-Ball Avond voor jonge mantelzorgers van 10 – 18 jaa

17 september 2019

Op donderdagavond 26 september organiseert 2becool in samenwerking met Jeugd en Jongerenwerk Waddinxveen weer een leuke avond voor jonge mantelzorgers: Bubble-ball !! Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, mag jij jezelf jonge mantelzorger noemen. Langdurig ziek zijn kan op veel verschillende manieren, zowel […]

Lees verder →

Festival PROEF! op Parkeiland Triangel verbindt Waddinxveners…

17 september 2019

Het Parkeiland in de nieuwbouwwijk Triangel in Waddinxveen is op zaterdag 21 september van 14.00 tot 20.00 uur dé plek voor PROEF!; het festival waar je kunt proeven van lekkere snacks, sportieve spellen, live muziek, de gezellige sfeer en een leuk gesprek. PROEF! is een smakelijk initiatief van kerken voor alle Waddinxveners. Om bewoners met […]

Lees verder →

Sterpianiste Klára Würtz bij ReeuwijkKlassiek…

16 september 2019

Op vrijdag 27 september om 20.15 uur opent ReeuwijkKlassiek in De Brug het nieuwe kamermuziekseizoen met de Hongaarse pianiste Klára Würtz. Zij won veel prestigieuze prijzen en speelde in concertzalen over de hele wereld. Een hoogtepunt is haar optreden in Carnegie Hall (New York) met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink die […]

Lees verder →

CJG-Webinar – Zo help je je kind een scheiding door…

10 september 2019

Op 25 september 2019 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over het begeleiden van kinderen bij een scheiding. Het is bedoeld voor alle ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Het is dus […]

Lees verder →

Opening nieuwe natuurspeelplek Gouwebos…

5 september 2019

Groenalliantie Midden-Holland heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in haar natuurgebieden om de recreatiegebieden nog aantrekkelijker te maken. In het Gouwebos (zijde Waddinxveen) openden op woensdagochtend voorzitter Kees Oskam en bestuurslid Kirsten Schippers van Groenalliantie Midden-Holland samen met Rene Klein van de Provincie Zuid-Holland een nieuwe avontuurlijke speelplaats. De nieuwe natuurspeelplek aangelegd speciaal voor kinderen. […]

Lees verder →

ReeuwijkKlassiek presenteert voor het eerst zijn kamermuziekprogramma met muziek en wijn…

1 september 2019

In ‘t Reeuwijks Wijnhuis opende Harpiste Miriam Overlach de presentatie van de kamermuziekconcerten 2019 -2020 van ReeuwijkKlassiek. Dit was de eerste keer in 28 jaar dat ReeuwijkKlassiek een seizoenspresentatie met muziek en wijn organiseerde. Over de harpiste waren de aanwezigen zeer enthousiast. Miriam Overlach valt regelmatig in bij toporkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest. En dat […]

Lees verder →

Rouwcafé stichting boek en troost…

29 augustus 2019

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 15 september 2019 a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. Boosheid: is dat normaal? Boosheid, woede en je vervolgens enorm schuldig voelen. Boos op de geliefde overledene die je in de steek heeft gelaten, boos op de dokter , […]

Lees verder →

Collectanten gezocht…

29 augustus 2019

Van 29 september t/m 5 oktober 2019 organiseert De Dierenbescherming de landelijke huis-aan-huiscollecte. Waarom collecteren? Omdat je van dieren houdt natuurlijk! Van huisdieren zoals honden, katten en konijnen, of dieren in de natuur zoals damherten, vogels en wilde zwijnen. De Dierenbescherming is de enige organisatie die zich al ruim 150 jaar inzet voor het welzijn […]

Lees verder →