Regio

Duin en Bollentocht 2021…

by redactie on 14 april 2021

in Ingezonden berichten,Regio

De Duin en bollentocht is helemaal klaar. De Toercommissie van de FTC Avanti heeft weer zijn best gedaan om weer een verassende tocht samen te stellen door de bloeiende bollenvelden om de fietsers te laten genieten van de geur en het gezicht op de eindeloze velden met hyacinten en misschien ook al wel tulpen als het weer meewerkt.

Er is ook dit jaar de mogelijkheid om uit drie routes te kiezen vanaf 70 km via Sassenheim en Woubrugge. Dan de 90 km tocht die u langs Noordwijkerhout voert en ten slotte even doortrappen voor de 120 km tocht die langs Zandvoort en Aerdenhout gaat.

Helaas de inspanningen zijn voor niets geweest, de georganiseerde tocht is afgelast in verband met de corona maatregelen. We mogen niet in groepen fietsen en individueel is het devies.

Wel individueel met GPS
Het is zonde dat deze mooie tocht op deze wijze niet door kan gaan en daarom heeft de FTC Avanti de routes via GPS opengesteld voor iedereen die deze route wil fietsen. Dus dit jaar wel genieten van de bollen en de duinen maar op je eigen wijze.

Ga naar de site van FTC Avanti https://www.ftcavanti.nl/tochten/duin-en-bollentocht-2021 En daar vind je alle informatie van de tochten voor de Gps. Het clubhuis van Avanti is gesloten dus start de tocht vanuit je eigen huis.

Veel plezier maar wel veilig
Wij wensen iedereen die de tocht gaat fietsen veel plezier. En afhankelijk van de versoepelingen die er misschien komen is een koffie stop hier of daar mogelijk.

Maar blijf naast het genieten ook denken aan je eigen veiligheid. Fiets alleen of maximaal met twee. Houd voldoende afstand en laat je niet verleiden om bij een koffie to go gezellig op een kluitje de ervaringen uit te wisselen.

Geef een reactie
Door de tocht op afstand missen we de ervaringen van de deelnemers, dus als je opmerkingen hebt of een compliment wilt geven aan de toercommissie dat kan via https://www.ftcavanti.nl/vereniging/bestuur-en-commissiesuidelen of op onze facebook pagina.

Online oudercafé…

by redactie on 12 april 2021

in Regio

Ontmoet andere ouders en praat met elkaar over wat je bezig houdt in de opvoeding van je kind(eren) in het online oudercafé. Coronaproof, vanuit je woonkamer of waar je dan ook bent!

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda organiseert op donderdag 15 april een online oudercafé voor ouders van kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Wat maken andere ouders mee bij de opvoeding en het opgroeien van hun kind(eren). Elke fase in de ontwikkeling van je kind kent zijn eigen uitdagingen en vragen. Als ouders weet je wat het beste is voor je kind, maar toch is het fijn om ervaringen van andere ouders te horen.
In het online oudercafé deel je ervaringen met andere ouders, inspireer je elkaar en vind je steun bij de uitdagingen waar je voor staat.

De CJG-pedagoog is aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Ook geeft ze tips en adviezen.

Het online oudercafé is iedere 3e donderdag van de maand van 09.00 – 10.00 uur. De eerste bijeenkomst is op donderdag 15 april 2021.

Meld je gratis aan voor één bijeenkomst of meerdere bijeenkomsten. Je bent van harte welkom!
Aanmelden via www.cjgcursus.nl

Juist in deze periode hebben mensen met psychische kwetsbaarheden meer behoefte aan ondersteuning. Tijdens de tweede lockdown is het aantal mensen dat hulp zoekt en Stichting KernKracht daarvoor benaderd gestegen. Daarom vinden de meeste van onze projecten nu nog steeds digitaal plaats, zodat de maatschappelijk en psychische gezondheid van onze cliënten voorop blijft staan.

Maatjesproject

Mensen met psychische kwetsbaarheden hebben vaak te kampen met sociaal isolement, vereenzaming, en/of angst om erop uit te gaan. Op afstand samen koffie drinken, wandelen, boodschappen doen, eten, een bordspel spelen; voor de een vanzelfsprekend maar niet voor iedereen. Een Maatje kan het verschil maken door een luisterend oor te bieden en naar behoefte samen activiteiten te ondernemen. Maatjescontact is georganiseerd 1-op-1 contact tussen een deelnemer en de vrijwilliger (het Maatje), aansluitend op de wensen en mogelijkheden van de deelnemer.

Online informatiebijeenkomst 31 maart
Om deelnemers maatjes te kunnen bieden en nieuwe vrijwilligers in te kunnen zetten vindt er op 31 maart een online informatiebijeenkomst plaats van 19.30-20.30 uur. Het is bedoeld voor zowel deelnemers aan het maatjesproject als vrijwilligers. Programma:

  • Kennismaking
  • Wat doet Stichting KernKracht?
  • Uitleg Maatjesproject
  • Een deelnemer vertelt
  • Een Maatje vertelt
  • Kahoot! Quiz

Aanmelden: Stuur een mail naar info@kernkracht.nl o.v.v. Aanmelden Bijeenkomst Maatjesproject. Je ontvangt een link met instructies over Zoom en Kahoot.

OVER KERNKRACHT
Stichting KernKracht is een belangenorganisatie ter bevordering van psychische, sociale en maatschappelijke gezondheid. Naast een team van medewerkers wordt er gewerkt met getrainde ervaringsdeskundigen + vrijwilligers.

Gouds Film Festival verzet naar 3 juli…

by redactie on 1 maart 2021

in Regio

Makers van ingezonden films kregen maandag 1 maart de verlossende mail: verschijnt hun werk wel of niet op het witte doek tijdens het Gouds Film Festival 2021? In totaal 60 films zijn er geselecteerd: 37 in de categorie Beste Filmmaker, 16 in de categorie Jong Talent en 7 in de categorie Goudse Verhalen. Het festival zelf wordt, nu de zalen voorlopig niet open mogen, verzet naar 3 juli. En … de inschrijving voor Goudse Verhalen gaat weer open!

Goudse Verhalen zijn films van (max.) 5 minuten waarin jongeren (t/m 23 jaar) hun Gouda in beeld brengen. Filmervaring is daarvoor niet nodig, speciale apparatuur ook niet; een mobiel volstaat. Alle geschikte 5-minutenfilms worden gepubliceerd op www.goudseverhalen.nl; de beste films gaan door naar het Gouds Film Festival. Er kan tot 1 mei 2021 worden ingestuurd via www.goudsfilmfestival.nl/inzenden.

Filmclub Toverlint organiseert het festival samen met vijf vooraanstaande culturele organisaties in Gouda: de Chocoladefabriek, Cinema Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Filmhuis Gouda en De Theaterbakkerheij. De trailers van de deelnemende films zijn al te bekijken: www.goudsfilmfestival.nl/trailers.

Gouda750 heeft met Vergeer Holland een nieuwe hoofdsponsor binnen. De neven Vergeer kregen recent in de Gouda Cheese Experience een presentatie van het programmateam Gouda750. Diederik Vergeer: “Dit inkijkje in het feest maakt ons enthousiast. Bij ons rollen op jaarbasis 200 miljoen verpakkingen met de naam Gouda van de band. Dan kunnen we niet ontbreken als sponsor. Voor dit feest brengen we speciale Gouda750 kaas op de internationale markt.” Vergeer Holland is de tweede hoofdsponsor voor het 750-jarig stadsjubileum, dat in 2022 wordt gevierd

FOTO: De neven Diederik en Dennis Vergeer met hun Gouda750 kaas in de Gouda Cheese Experience.

Vergeer Holland doet meer in Gouda, zo is het al jaren verbonden aan de GOUDA KAASMARKT en is het een partner van de Gouda Cheese Experience. De eerste kaas van de familie Vergeer werd al verkocht in de 17e eeuw. Het bedrijf groeide uit tot één van de belangrijkste kaasrijpers, -verwerkers én -verkopers uit Nederland. De klanten van Vergeer bevinden zich inmiddels over de hele wereld.

Hans de Leeuw, voorzitter van Fonds Gouda750, is blij met deze toezegging: “Met Vergeer Holland als tweede hoofdsponsor sluit een prachtig bedrijf aan dat zich sterk maakt voor het merk Gouda. Eerder meldde De Goudse Verzekeringen zich al als hoofdsponsor en de komende weken hopen we meer namen bekend te kunnen maken.”

Van april tot en met september 2022 viert Gouda feest, als de stad 750 jaar stadsrechten heeft. De hoofdlijnen van het programma Gouda750 zijn inmiddels bekend. Het belooft een schitterend feest met blijvende herinneringen te worden. De stad loopt over van de plannen en daarom is Fonds Gouda750 opgericht. De gemeente heeft een mooi begin gemaakt met de eerste storting begin van dit jaar in het fonds en heeft het fonds gevraagd de gemeentelijke inleg van ruim 1 miljoen te verdubbelen. Inmiddels zijn gesprekken van start gegaan met Goudse bedrijven over hun bijdrage aan het feest. Ook inwoners en organisaties kunnen bijdragen leveren voor het feest.

Geef Gouda door!
Het feest is voor iedereen, jong en oud, groot en klein, Gouwenaar en bezoeker. Samen vieren we Gouda750. Gouda750 inspireert inwoners, bedrijven en instellingen om de stad nóg mooier en leuker te maken. Meer informatie, waaronder ook de aanvraagprocedure bij Fonds Gouda750, is te vinden op www.gouda750.nl

Toertochten in Coronatijd gaan niet samen en dus bedacht de organisatie van de Winterfietselfstedentocht een alternatief. En een alternatief past eigenlijk ontzettend goed bij een elfstedentocht. Normaal gesproken wordt de tocht op de eerste zondag van februari gereden maar voor een goede spreiding mocht je nu gedurende de winter starten. Ik moest mij inschrijven bij de winterelfstentocht op internet en werd lid van de groep op Strava. Op 21 december kreeg ik je de route in diverse bestanden.. Een goed idee met als voordeel dat je je favoriete weertype kon uitkiezen. 2 januari leek mij een prima dag want het zou droog blijven.

Start in het donker met een goede voorbereiding…
Goede voor bereiding is het halve werk dus is een goede verlichting op de fiets noodzakelijk,warme kleding en vooral genoeg eten en drinken voor onder weg, omdat het in deze tijden onzeker is wanneer je weer iets te eten of te drinken kan scoren. Om 5 uur vertrokken naar Leeuwarden ik zou onderweg bij een pompstation wel even een bakkie doen. Dat ging dus niet gebeuren want die zijn zo vroeg nog gesloten. Het zou tot vlak voor Harlingen duren voordat ik mijn eerste bakkie kon doen. Op de fiets!

Gladde bruggetjes, gravel en onverharde paden…
Normaal start je in de elfstedenhal langs de ijsbaan en na het Frysk folksliet maar nu lag er een beetje ijs op het fietspad dus toch een beetje sfeer. Dat het niet regende wilde niet zeggen dat het droog was het eerste uur in het donker was het oppassen geblazen. Vooral op bruggetjes. Afstappen en lopend de bruggetjes over is ook wel een ding met je wielerschoenen. De organisatie had de route wat aangepast. Omdat er nu geen grote groepen zouden rijden konden er wat smallere paadjes worden genomen zodat je nog meer de schaatsroute kon volgen. Erg leuk maar gestrooid wordt daar niet. Na een uurtje werd het licht en ik zag dat alles nat was. De wegen, mijn schoenen, mijn fiets kortom als ik ‘s avonds thuis kwam had ik nog wat te doen. Maar het weer was goed en ik was niet de enige die fietste. In Kimswerd kon ik mijn eerste bakkie koffie doen. Dat zorgde er wel voor dat dat nog lekkerder smaakte. Helaas had de cafetaria geen Oranjekoek op naar een bakkerij dan maar. Inmiddels ook al op gravel en onverharde paden gefietst en dat maakte het nog leuker. Klunen hoefde niet. De eerste keer vraag je je af of Garmin niet in de war is maar daarna fiets je gewoon door. De organisatie had trouwens de fouten in de GPX route al door gemaild inclusief afbeeldingen. Echt top. In de buurt van Bartlehiem verscheen er in de verte een regenboog. Het zal toch niet? Maar nee het ging niet regenen. Maar ach, de fiets en alles onder de knieën zat inmiddels onder de modder.

Terug in het donker…
Na het prachtige Dokkum weer terug naar dat beroemde bruggetje en daarna was het zonnetje verdwenen. Tja als je een maand eerder gaat fietsen is het bijna een uur langer donker. De lampjes konden weer aan maar dat gold niet voor de straatlantaarns. Die waren er niet op die landelijke paden en weggetjes. En er kwam ook nog flink wat mist. Een hele nieuwe ervaring was het inklikken in de pedalen in het aardedonker. Snel rijden was onmogelijk want je fietst heel vaak in de buurt van het water en je wilt niet rechtdoor als je eigenlijk de bocht om moet. Dit maakte het allemaal nog specialer. Aan het begin van de avond was ik weer terug op het industrieterrein. Snel omkleden en op naar een pompstation voor nog een bakkie.

De beloning…
Thuis de fiets schoongemaakt want je wilt geen roest als herinnering aan een winterse tocht. Een week later kreeg ik de medaille en zelfs de stempelkaart via de post. Ik vond het een goed alternatief en een mooie route. Ik denk dat ik hem van de zomer nog eens ga doen zodat ik alles bij daglicht kan zien. En hopelijk veel meer kans op koffie met oranjekoek. Interesse?

Tot 21 maart kan je de tocht nog zelf rijden. Aanmelden bij https://www.frieslandbeweegt.frl/

Nieuw! E-Chopper Gouda…

by redactie on 8 februari 2021

in Regio

Vanaf 10 februari is er een nieuw uitje voor inwoners en bezoekers van Gouda. Stap op een E-Chopper of E-fatbike van E-chopper Gouda en beleef het Groene Hart op een unieke manier! Laat je meevoeren langs de Reeuwijkse Plassen of de Meije, vergaap je aan het groene polderlandschap en geniet in stilte van het moois dat je onderweg tegenkomt. Van kaasboerderijen tot bijzondere molens en van historische dorpen en stadjes tot fijne horecapareltjes. Coronaproof, duurzaam en fun.

Wat is een E-Chopper…
Een E-Chopper is een elektrisch aangedreven bromfiets, met een stoer uiterlijk dat is gebaseerd op de Harley Davidson motor. Met een topsnelheid van 25 km per uur en een actieradius van 0-70 km is de E-Chopper uitermate geschikt om op een ontspannen manier de regio te ontdekken. Geheel geruisloos en zonder de natuur te belasten. Je hebt voor het berijden van de E-Chopper je scooter- of autorijbewijs nodig, de minimumleeftijd is 16 jaar.

De E-Fatbike…
Minstens net zo stoer zijn de E-Fatbikes. Deze unieke E-Bike heeft een minimalistisch design dat strak is afgewerkt en er met glimmende spatborden, de speciale dikke retro racebanden en het leren zadel geweldig uitziet. De E-Fatbike is voor elke lengte instelbaar, dus comfort is verzekerd. Uiteraard is hier geen rijbewijs voor nodig, dus ook geschikt voor jongeren.

Locatie Klein Amerika…
Voor de plek van de verhuur is gekozen voor de Fietsenstalling naast de Chocoladefabriek op Klein Amerika. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid en binnen 5 minuten rijd je de omliggende polders in, of je nu de Krimpenerwaard, de Zuidplaspolder of het plassengebied van Nieuwkoop of Reeuwijk wil verkennen. Ook de combinatie met de Chocoladefabriek geeft veel voordelen.

Samenwerking met de Chocoladefabriek…
De Chocoladefabriek is een inspirerende en dynamische omgeving waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Sinds 2014 biedt de Chocoladefabriek het onderkomen van de Stadsbibliotheek Gouda, Streekarchief Midden-Holland, Drukkerswerkplaats Gouda en Kruim – eten & drinken. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe initiatieven en samenwerkingspartners, maar een nieuwe bewoner moet inhoudelijk wel iets toevoegen aan het geheel,” geeft Erna Staal, directeur van Bibliotheek Gouda, aan. “Toen Jaco en ik met Remko in gesprek raakten, zagen wij direct de mogelijkheden. Zo gaan we vanuit de Chocoladefabriek (bibliotheek, streekarchief, Libertum) aan de slag om mooie en originele routes in en om Gouda te ontwikkelen met bijzondere thema’s. Denk bijvoorbeeld aan een route die is gebaseerd op beeldende kunst in de open lucht, of het werk van Leo Vroman, of langs belangrijke historische locaties. We zitten boordevol ideeën en hebben er zin in gezamenlijk aan de slag te gaan.” Jaco de Vries, eigenaar van Kruim, voegt hier direct aan toe, “ook wij zien veel mogelijkheden, we gaan met elkaar mooie arrangementen samenstellen om er zo een compleet uitje van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een picknick voor onderweg of juist een mooie borrelplank bij terugkomst.”

Hoe werkt het?
Op de website e-choppergouda.nl staan alle mogelijkheden voor de verhuur en kan direct worden gereserveerd. Je huurt een E-Chopper of E-Fatbike vanaf een periode van 3 uur à € 37,50. Het gezicht van de E-Choppers wordt Jochem Zwanenburg. Bij aankomst op Klein Amerika ontvangt hij de rijders, geeft de instructie voor gebruik en biedt tips en mogelijke routes voor een mooie tocht. “Ik heb er heel veel zin in”, zegt Jochem. “Normaal gesproken ben ik nu druk met de voorbereidingen voor alle events. Ik ben blij dat ik weer lekker aan de slag kan en vind de E-Choppers geweldig.”

Coronaproof uitje…
Uiteraard houdt E-Chopper Gouda zich aan alle richtlijnen die het RIVM opstelt. Deze staan vermeld op de website en worden continu aangepast naar de actuele situatie. “Het is natuurlijk zo dat iedereen er enorm naar uitkijkt om weer op pad te kunnen, lekker naar buiten. Laten we hopen dat het mooie weer in aantocht is,” roept Jochem. “Eerst met z’n tweetjes op bijvoorbeeld een avontuurlijke Valentijns date, maar later ook als teamuitje of bijvoorbeeld met je hele gezin, familie of vrienden.”

E-Chopper Gouda…
E-Chopper Gouda is een nieuw initiatief van Grand Canyon Events. “Nu de evenementen al een tijdje stil liggen zijn we gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden”, vertelt Remko van der Hammen. “Daarbij hebben we vooral gekeken naar wat er wel mogelijk is en wat er goed aansluit bij onze kwaliteiten. Na meerdere brainstormsessies en onderzoek kwamen we terecht bij Spyder Wheelz en we waren direct enthousiast. We geloven erin dat we hiermee een aanvulling hebben op het brede aanbod dat Gouda al heeft en we hebben er vertrouwen in dat we hiermee met onze expertise op gebied van communicatie, toerisme en logistiek een mooie nieuwe uitdaging te pakken hebben”, vult Remko vol vertrouwen aan.

Op woensdag 10 maart 2021 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin de webinar ‘Hoe vertellen we het de kinderen’ voor ouders die gaan scheiden en professionals.

Als je gaat scheiden, dan komt er een moment dat je het aan je kind(eren) moet vertellen. Veel ouders zien hier tegenop. Het is dan ook een ingewikkeld gesprek. Want hoe vertel je het de kinderen? Wat is het beste moment? Welke vragen zullen de kinderen hebben?

Tijdens deze webinar krijgt je handvatten om het gesprek samen voor te bereiden en je krijgt inzicht in welke vragen je kinderen kunnen hebben. Ook is er aandacht voor de periode na het gesprek met je kind(eren). Kortom, alles komt aan bod waardoor jullie op een goede manier aan de kinderen kunnen vertellen dat jullie gaan scheiden.

Deze avond wordt verzorgd door Roosmarijn Groenendijk, scheidingsspecialist en mediator en Lianne Jongsma, pedagogisch adviseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin

Praktische informatie: De webinar is op woensdag 10 maart 2021 van 20.00 – 21.30 uur. Meedoen is gratis. Wil je meer weten of deelnemen, ga naar onze website www.cjgcursus.nl.

Nu onze activiteiten vanwege de coronacrisis bijna niet meer op locatie mogen plaatsvinden, bieden we diverse online alternatieven aan. Dit zodat mensen toch aansluiting vinden bij de thema’s die op dit moment in hun leven spelen en daar onze ondersteuning bij kunnen gebruiken.
We merken dat juist in deze periode er meer behoefte is aan ondersteuning en dat deze vraag van mensen die ons benadert stijgt. Daarom vinden de meeste van onze projecten nu digitaal plaats, zodat de maatschappelijk en psychische gezondheid voorop blijft staan:

• Digitale Huiskamer; 2 keer per week – iedere dinsdag en donderdag van 13.30-14.30 uur.
• Digitaal ExpEx Ervaringscafé voor jongeren; iedere dinsdag van 14.30-16.00 uur.
• Herstelgroepen; alles vindt waar mogelijk digitaal plaats.
• Straatadvocaat; op telefonische afspraak.
• Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO); Ondersteuning wat wekelijks te bezoeken is vindt nu voornamelijk telefonisch plaats. Fysieke afspraken zijn wel degelijk mogelijk; met inachtneming van alle regels en na het maken van een afspraak.

Vanuit ons samenwerkingsproject Herstel & Participatie organiseren wij in alle gemeenten in Midden-Holland herstelactiviteiten. Dit zodat inwoners de ruimte krijgen om naar eigen inzicht aan hun mogelijkheden te werken. Gewoon bij hun in de buurt, wel zo fijn en nu ook online! Voor Waddinxveen hebben we specifiek een digitale bijeenkomst met een herstelspel op woensdag 25 november van 11.00-12.00 uur, u kunt ons mailen voor deelname (info@kernkracht.nl)

KernKracht is een belangenorganisatie ter bevordering van psychische, sociale en maatschappelijke gezondheid. Naast een team van medewerkers wordt er gewerkt met getrainde ervaringsdeskundige vrijwilligers. Wilt u meer informatie over onze activiteiten en/of telefoonnummers van onze medewerkers bezoek onze site www.kernkracht.nl

Gouda bij Kaarslicht…

by redactie on 6 oktober 2020

in Regio

Ieder jaar wordt rond deze tijd bekend gemaakt wie de artiest bij de boom is. Dat zou in normale omstandigheden ook nu weer het geval zijn geweest, ware het niet dat corona flink roet in het eten heeft gegooid. Zeker is dat de reguliere Gouda bij Kaarslicht, met veel optredens in de stad en rond 19.45u de ontsteking van de boom, dit jaar niet kan plaatsvinden en er een andere vorm is gekozen. Een vorm waarin andere samenwerkingsverbanden een rol gaan spelen.

Het is dan ook tijd voor een positief bericht. We zijn erg blij dat we bekend kunnen maken, dat maandagmiddag de stichting Gouda bij Kaarslicht in de Theaterbakkerheij een contract heeft ondertekend met John de Heij theaterproducties, om de coronaproof versie van de 65e editie van Gouda bij Kaarslicht vorm te geven.

Beide partijen kijken erg uit naar het vormgeven van deze nieuwe samenwerking met een mooi plan voor deze speciale editie, waarin veel Gouwenaars, bekende en onbekende, een prominente rol gaan spelen.

In de komende weken wordt steeds vaker een klein tipje van de sluier opgelicht over wat er precies staat te gebeuren.

Met vriendelijke groet,

Stichting Gouda bij Kaarslicht
www.goudabijkaarslicht.nl

Het afval scheiden gaat in de Cyclusregio goed, er wordt steeds minder restafval aangeboden. Nu is het tijd voor de volgende stap. Met de campagne ‘PMD, doet u mee?’ vraagt Cyclus in samenwerking met gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas op een vrolijke manier aandacht voor hoe het nóg beter kan. Bijvoorbeeld door het afval nog beter te scheiden en het gescheiden afval recycle klaar aan te bieden.

In de Cyclusregio wordt het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) gescheiden van het restafval en dat wordt heel goed gedaan. Dus tijd voor een volgende stap! Want naast het scheiden van de juiste materialen valt er grote winst te behalen in het goed aanbieden van het gescheiden materiaal, zodat het zo goed mogelijk verwerkt kan worden.

Verpakkingen recycleklaar
PMD is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt. PMD is een waardevolle grondstof waar tal van nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Nu het scheiden van afval steeds vanzelfsprekender is, is het goed om inwoners ook bewust te maken van wat zij nog meer kunnen doen om het recycleproces beter te laten verlopen. Veel mensen weten niet dat een halfvol pak yoghurt of een niet-opgemaakte fles shampoo problemen oplevert voor de sorteerinstallatie. Zonde, want het geeft onnodig storingen en te volle verpakkingen worden niet verwerkt tot nieuwe grondstof.

Tips en tricks
De campagne start maandag 5 oktober 2020 en geeft tips over wat wel en niet bij het PMD afval thuishoort en hoe het aangeboden moet worden: de verpakking hoeft niet schoon, maar wel leeg. Daarnaast geeft de campagne inzicht in hoe PMD wordt gerecycled en wat er weer van gemaakt kan worden. Dit zijn vaak mooie nieuwe producten waar de inwoner zelf ook plezier van kan hebben. Meer informatie over het scheiden en juist aanbieden van PMD afval is te vinden op www.cyclusnv.nl/pmd.

Feiten en cijfers
De campagne is een voortvloeisel van de nieuwe Ketenovereenkomst Verpakkingen die de
Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Afvalfonds Verpakkingen sloten voor de periode 2020 – 2029. In deze overeenkomst zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzameling en vergoeding voor de inzameling van PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Nederland behoort tot de koplopers in Europa: van alle metalen verpakkingen wordt 95% gerecycled, van de kunststof verpakkingen al 52%.

Crisiskaart bij Kernkracht…

by redactie on 1 oktober 2020

in Regio

Voor bewoners van Midden-Holland is er een hulpmiddel dat uitkomst biedt bij een (dreigende) psychische noodsituatie: de Crisiskaart.

De Crisiskaart is een handzaam document, waarop staat wat omstanders en hulpverleners moeten doen als de kaarthouder een psychische crisis doormaakt. Er staan de belangrijkste afspraken en contactgegevens uit het Crisisplan in. De kaarthouder stelt dit plan op met een crisiskaartconsulent. Hierin beschrijft de kaarthouder wat belangrijk is voor hem of haar tijdens een psychische crisis. Wat moeten omstanders doen of laten? Wie kunnen ze bellen? Het opstellen en dragen van de kaart werkt ook preventief; crisissituaties worden voorkomen of verlopen minder heftig.

De Crisiskaart is bestemd voor mensen die eerder een psychische crisis doormaakten of bang zijn er een mee te zullen maken. Zij bepalen zelf wat er op hun kaart komt te staan.
De meeste kaarthouders bespreken en delen hun Crisisplan met hun behandelaar of huisarts. Het plan wordt dan onderdeel van het medisch dossier en is 24/7 opvraagbaar.

Getrainde crisiskaartconsulenten van KernKracht ondersteunen mensen bij het opstellen van hun Crisisplan en Crisiskaart. Ook bieden zij voorlichting aan verschillende cliëntengroepen, loketmedewerkers, wijkagenten, behandelaren etc.

Uitspraak crisiskaarthouder: “Het geeft mij rust, de crisiskaart op zak. Dat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om te voorkomen dat er allerlei toeters en bellen bij worden gehaald, terwijl dat helemaal niet nodig is.”

Wilt u informatie over de Crisiskaart neem dan contact op met Astrid van Bruggen, crisiskaart@kernkracht.nl of 06-4841 9434

Wereldrecord hologram bouwen met 62.000 leerlingen van start…

28 september 2020

28 september is het wereldrecord hologrammen bouwen van start gegaan. Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen doen deze week mee met de landelijke actie. Leerlingen maken hun eigen ontwerp en kunnen dit vervolgens als een echt hologram boven hun mobiele telefoon laten zweven. Ook leren de leerlingen meer over het gebruik […]

Lees verder →

Weer aparte corona-afdeling in GHZ door toename patiënten…

24 september 2020

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda opent vrijdag door een toename van het aantal coronapatiënten opnieuw een aparte coronaverpleegafdeling. Er liggen nu zeven coronapatiënten in het ziekenhuis, die worden verpleegd in isolatiekamers. Het GHZ verwacht een verdere toename en opent daarom net als tijdens de eerste coronagolf een aparte afdeling voor deze categorie patiënten.Lees hier […]

Lees verder →

START2BIKE Toerfiets trainingen in het Groene Hart…

14 september 2020

4, 11, 18, en 25 oktober 09.00 tot 12.00 uurBen je onlangs gestart met wielrennen? Of heb je nog nooit een techniektraining gevolgd? Dan is Start2Bike iets voor jou. Tijdens 4 trainingen van ieder 3 uur op de zondagen 4, 11, 18 en 25 oktober schaaf je jouw techniek bij zodat je met een veilig […]

Lees verder →

De Netwerkfabriek – solliciteren in coronatijd…

10 september 2020

Op zoek naar werk of een andere baan is soms best lastig. Maar, hoe doe je dat in coronatijd? Hoe voer je online een gesprek en welke programma’s moet je hiervoor op je computer hebben? Hoe presenteer je jezelf en waar vind je passende vacatures? Loop jij hier ook tegenaan? Kom dan naar de Netwerkfabriek. […]

Lees verder →

Celliste Anastasia Feruleva, indringend en meeslepend…

8 augustus 2020

Op het uitverkochte terras van restaurant ’t Vaantje genoot het publiek intens van het indringende en meeslepende spel van de Russische celliste Anastasia Feruleva, prijswinnares van de Cello Biënnale. Zij werd begeleid door pianist Frank van der Laar. Van hun kortgeleden verschenen cd “Ballet Russes” speelden zij enkele stukken. De musici gaven een uitgebreide toelichting […]

Lees verder →

Top Nederlandse kamermuziek bij restaurant ’t Vaantje in Reeuwijk…

4 augustus 2020

Het Van Baerle trio wordt door de muziekpers als beste pianotrio van Nederland beschouwd. Dit trio geeft op dinsdag 18 augustus om 12.00 uur een door ReeuwijkKlassiek georganiseerd lunchconcert op het terras van ‘t Vaantje. Het Van Baerle trio bestaat uit Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool en Gideon den Herder, cello. Hannes Minnaar en […]

Lees verder →

Rouwcafe Stichting Boek en Troost…

3 augustus 2020

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 16 augustus a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. Opruimen!? Maandenlang stonden er files voor de afvalbrengstations. De lockdown nodigde uit tot opruimen. Hoe is dat na het overlijden van een dierbare? Het proces van spullen “opruimen” is niet […]

Lees verder →

De Dijk Tribute in de Theaterbakkerheij…

27 juli 2020

Zaterdag Dansen we Op De Vulkaan tijdens De Dijk Tribute in de Theaterbakkerheij. De 8-koppige Familie Van Dijk Tributeband weet als geen ander hoe je een feestje moet bouwen. Veilig en verantwoord zetten ze een energieke show neer met muziek van Nederlands succesvolste Nederrock-pop band! Alle bekende hits komen voorbij in een avondvullend programma: ‘Mag […]

Lees verder →

Een accordeon en twee saxofoons verrassen publiek ReeuwijkKlassiek…

24 juli 2020

Het publiek op het zonovergoten en uitverkochte terras van ’t Vaantje werd volledig verrast door de combinatie van twee saxofoons en een accordeon. Sommigen dachten zelfs dat de oude tijden bij ’t Vaantje met de Dutch Swing Society waren teruggekeerd. Maar de bezoekers van ReeuwijkKlassiek kregen prachtige stukken van o.a. Erik Satie (Gnossienne No. 1) […]

Lees verder →

Gouda 748, Gouda is een tijdmachine…

19 juli 2020

Zondag 19 juli was Gouda jarig, de stad kreeg 748 jaar geleden stadsrechten van Graaf Floris de vijfde. Op de verjaardag van de stad is om 0.00 uur het kunstwerk in de Spoortunnel met de regels ‘Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen’, na reparatiewerkzaamheden weer onthuld. De letters zijn voortaan duurzaam […]

Lees verder →

Fiets Toer Club Avanti gaat weer van start…

7 juli 2020

Vanaf 1 juli mogen we weer met de toergroepen op stap, we moeten zeker nog rekening met elkaar houden en daar waar nodig afstand bewaren. De procedures in het clubhuis zijn naar 1.5 meter opgeschaald. Er is een looproute gemaakt, dus we kunnen veilig het clubhuis in en uitlopen en onderweg houden we de nodige […]

Lees verder →

Het lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie…

30 juni 2020

Het lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie wordt, nu het weer mag, opgestart door Steunpunt mantelzorg van Welzijn Zuidplas. Op woensdag 8 juli gaan we met inachtneming van de RIVM regels elkaar op 1,5 meter buiten ontmoeten bij Leefgoed de Olifant. Deze keer vindt het plaats in de ochtend van 11.00-12.30 uur en gaat […]

Lees verder →

Lunchconcert harpiste Miriam Overlach doorslaand succes

27 juni 2020

Het eerste lunchconcert op het terras van ’t Vaantje was voor harpiste Miriam Overlach ook haar eerste optreden na het begin van de coronacrisis. Deze harpiste behoort tot de top van de Nederlandse Kamermuziek. Zij valt regelmatig in bij het Concertgebouworkest en is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. En dat was te horen. […]

Lees verder →