Regio

Precies twee jaar geleden speelde de uit Georgië afkomstige Nino Gvetadze in Reeuwijk voor een volle en razend enthousiaste zaal. Zij is een van Nederlands bekendste pianisten. Nino Gvetadze heeft 5 cd’s op haar naam, speelt regelmatig in het Concertgebouw en was afgelopen zomer Artistiek Directeur van het Naarden International Piano Festival. Haar laatste cd kreeg het maximum van 5 sterren in de Volkskrant.

Op vrijdag 1 november om 20.15 uur speelt zij samen met haar collega’s van het Arosa trio bij ReeuwijkKlassiek in De Brug te Reeuwijk. Het Arosa trio bestaat uit Nino Gvetadze, piano, Frederieke Saeijs, viool en Maja Bogdanović, cello. Op het programma staat het prachtige en bekende “Dumky trio” van Antonin Dvorák. Het concert opent met een stuk van Sergei Rachmaninoff.

Alle drie leden van het Arosa trio, dat in 2009 is opgericht, hebben een eigen (solo)carrière. De van oorsprong Servische celliste Maja Bogdanović reist heel Europa rond om concerten te geven. De uit den Haag afkomstige violiste Frederike Saeijs is professor aan een Universiteit in Madrid. Zij speelt op een Petrus Guarneri viool uit Venetië (1725).

Online voorverkoop toegangskaarten zie www.reeuwijkklassiek.nl  Kaarten ook aan de zaal.

Op 2 november om 14.00 uur organiseert de Bibliotheek Gouda de eerste Goudse editie van Meidendromen. Op initiatief van D66 gemeenteraadslid Mieke Kars zullen twintig succesvolle Goudse vrouwen ‘speeddaten’ met jonge meiden van 12 tot 18 jaar uit de stad. Droom jij van een carrière als stewardess, advocaat of muzikant? Tijdens Meidendromen heb je de kans om jouw rolmodellen te ontmoeten en ze van alles te vragen.

Kun je stewardess worden als je hoogtevrees hebt? Hoeveel verdient een advocaat eigenlijk? Hoe run je een succesvolle winkel of schoonheidssalon? Hoe word je bekend als acteur of muzikant? In verschillende rondes ga je speeddaten met verschillende vrouwen. Maak kennis met meer dan twintig beroepen. Het belooft een inspirerende middag te worden. De toegang is gratis. Wel van tevoren inschrijven via bibliotheekgouda.nl

Kijk voor meer informatie of andere activiteiten op www.bibliotheekgouda.nl

Zaterdag 26 oktober keert Desiderius Erasmus (28 oktober 146?- 12 juli 1536) voor één dag terug naar Gouda; de stad waarin hij opgroeide en naar school ging. De schrijver van ‘Lof der Zotheid’ trekt samen met zijn gevolg van narren, kwakzalvers, takkenvrouwtjes, heksen en andere middeleeuwers vanaf het Erasmusplein naar de Markt, waar hij wordt opgewacht door de huidige burgemeester van Gouda, Mirjam Salet, en het voltallige kindercollege. Deventer heeft het Dickens Festijn, in Gouda vieren ze Zotte Zaterdag!

Wie op Zotte Zaterdag het historische centrum van Gouda bezoekt, waant zich terug in de tijd. In 1511, om precies te zijn. De tijd van kaasmakers en bierbrouwers. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp. Ieder jaar wordt het middeleeuwse festival groter. Anno 2019 telt de ambachtenmarkt zeker 40 ambachten, zoals been snijden, boekbinden, luit bouwen en paling roken. Zo’n 10-15 gezelschappen luisteren de binnenstad op met middeleeuwse muziek, en acteurs laten overtuigend zien hoe Gouda er in 1511 uitzag.

Verder zijn er middeleeuwse kluchten, vertellers en leckernijen in de Herbergh, zoals het kruidige middeleeuwse bier Goudsche Zot en uiteraard Sotte Caes! En er zijn vooral veel activiteiten voor alle leeftijden. Boogschieten, zwaardvechten, schrijven met een ganzenveer, transcriberen, Goudse Glazen maken, varen op een oude trekschuit, buiten spelen in de tijd van toen én het mooiste kasteel van LEGO bouwen: vanaf 11.00 uur bruist het in de binnenstad van Gouda. Met in Arti Legi ‒ Erasmus’ vroegere school ‒ natuurlijk vooral lezingen, dichtkunst, films en filosofie!

Op vrijdag 11 oktober staan er twee gerenommeerde tributebands in De Theaterbakkerheij. De bands Almost Cocker en Familie van Dijk maken er samen een feestje van.

De Familie van Dijk tributeband trapt de avond af. Maar liefst 8 muzikanten spelen opgewekt de muziek van een van Nederlands’ beste bands De Dijk. Bekende hits als “Ik Kan Het Niet Alleen”, “Dansen Op De Vulkaan” en “Groot Hart” worden met hart en ziel ten gehore gebracht.

Na de pauze is het tijd voor blues van de legendarische Joe Cocker. Innemend gespeeld door de Almost Cocker tributeband klinken zowel bekende als minder bekende hits van de Britse zanger in het theater aan de Gouderakseijk. “Wat een topband!” “Goede muzikanten, knappe performers met een uiterst sympathieke leadzanger,” zijn enkele reacties van publiek bij eerdere optredens. Twee geweldige bands met de legendarische Dré van den Bosch die jou meeneemt door deze galactische trip. Met zijn rauwe stem en zijn indrukwekkende voorkomen laat hij niets onberoerd. Hij zal je raken, hij zal je teasen en hij zal je verrassen! Met Dré erbij gebeurt er altijd wel iets magisch!

Ga voor tickets en meer informatie naar www.theaterbakkerheij.nl/tickets

Op 10 oktober zal in Cinema Gouda de film Sold vertoond worden. Met de vertoning van deze film vragen Soroptimisten en stichting Free a Girl aandacht voor de seksuele uitbuiting van meisjes wereldwijd. De opbrengst gaat naar het baanbrekende programma School for Justice, waarin meisjes die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie de kans krijgen zich op te leiden tot advocaat, rechter, journalist, maatschappelijk werker, politie-agent of para-legal. Een unieke kans met grootse impact voor de toekomst.

Reserveer snel een kaartje via: Cinema Gouda
Sold is een bijzondere speelfilm, geproduceerd door Emma Thompson. Het vertelt het verhaal van Lakshmi, een jong meisje uit Nepal dat in de kinderprostitutie in India gedwongen wordt. Een aangrijpend drama over hoe het met 1,2 miljoen zeer jonge meisjes in India gesteld is. De film gebaseerd op ware verhalen uit de roman Sold van Patricia McCormick. Free a Girl is een stichting die wereldwijd minderjarige meisjes uit de prostitutie bevrijdt. Naast de bevrijdingen wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, advocacy en de rehabilitatie en re-integratie van deze meisjes. De afgelopen 11 jaar hebben zij bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes. Voor meer informatie: freeagirl.nl

De Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.
Soroptimistclubs vormen wereldwijd de grootste internationale organisatie van vrouwelijke professionals. Zij zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. Free a Girl en de Soroptimisten maken samen een vuist tegen kinderprostitutie.

Tijd: inloop 18.30 en start 19.00
Prijs ticket: €12,50

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze indrukwekkende film te bekijken en zo op te staan tegen kinderprostitutie. Voor informatie kunt u contact opnemen met gouda@soroptimist.nl

Leerlingen van de internationale christelijke school De Ceder in Boskoop hebben vorige week spontaan een afvalinzamelingsactie gehouden. Daarmee hebben ze ieder een forse zak zwerfafval uit het Gouwebos en enkele aanliggende wijken in Boskoop en Waddinxveen verwijderd.

Het idee van de actie ontstond toen enkele leerlingen door ziekte niet in staat waren om met de wekelijkse intensieve sportles mee te doen. De docente, mevrouw Guravage, stelde voor om in plaats daarvan een met de groep een wandeling te maken en ondertussen afval in te zamelen. Vanuit de school aan de Kievitstraat in Boskoop is gelopen richting de Hoogvliet, via het Wilgenlaantje en de Ringdijk, naar station Waddinxveen-Noord en door het Gouwebos weer terug.

Als extra activiteit kregen de leerlingen de opdracht om de bomen die ze tegenkwamen te benoemen. Voor een juist antwoord konden bonuspunten worden verkregen (net als met het afval inzamelen)_ Leerling Daan merkt enthousiast op: “In dit uur weren er dus drie vliegen in één klap gesloten, doordat we toch nog bewogen, afval opruimden, en biologieles kregen!”

ICS De Ceder is internationale school die kleinschalig onderwijs geeft en een nadrukkelijk christelijk karakter heeft. Leerlingen, kinderen van zowel expats als van Nederlandse ouders, volgen een grotendeels Engelstalig curriculum. De school telt nu een kleine dertig leerlingen en verwelkomt met name graag leerlingen in de kleuterschool- en vroege basisschoolleeftijd. ICS de Ceder is twintig jaar geleden gestart in Boskoop en in 2016 verhuisd naar een eigen gebouw in Boskoop.

Open Huis…

by redactie on 1 oktober 2019

in Ingezonden berichten,Regio

Zaterdag 5 oktober 2019 is weer het maandelijkse open huis van Steunpunt Midden-Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over het doen van vrijwilligerswerk.

Ook bestaat de gelegenheid om in het Atelier, tijdens het open huis, schilderijen en/of kunstvoorwerpen, die door vrijwilligers zijn gemaakt, te bezichtigen. Bij verkoop gaat een deel van de opbrengst naar de organisatie.

Het mooiste stadhuis, de langste kerk, leuke winkels en gezellige horeca. Wij zijn het met de vorige Goudse centrummanager eens; ‘Onze stad heeft aanstaande bruidsparen echt zóveel te bieden’. Hoog tijd dus om Gouda als de Trouwstad van Het Groene Hart op de kaart te zetten. Dat gebeurt op zaterdag 12 oktober van 11.00 tot 16.00 uur in en rond de Sint-Jan met een inspirerende beurs, de live trouwceremonies, bijzondere modeshows, leuke trouwstadswandelingen en heel veel meer. Voor bezoekers van de beurs is de toegang tot de Sint-Jan gratis. Kijk voor alle informatie op trouwstadgouda.nl.

Trouwstad Gouda wordt groots, genieten en is gratis. Zeker 50 trouwspecialisten doen mee aan de grootste inspiratiebeurs van Het Groene Hart en de leukste trouwstadswandeling langs allerlei hotspots. Allemaal topleveranciers uit de Goudse regio die van elke trouwdag de mooiste dag maken. Tijdens de inspiratiebeurs informeren zij stellen met trouwplannen uitvoerig over alles wat met hun trouwdag te maken heeft of verrassen hen in hun winkel langs de wandelroute. Het aanbod is zó groot en divers, dat je er bij wijze van spreken in één keer alles voor je trouwdag kunt regelen.

De spectaculaire modeshows met bruiden en bruidegommen worden om 12.30 uur en 14.30 uur verzorgd door Speksnijder Bruidsmode, Lovely Weddings en DIYA Tailors en om 13.30 uur door Dinkra / The Melting Shop en Blomatelier.

Om 11.30 uur en 15.15 uur zijn er live trouwceremonies waarbij bezoekers van de beurs bij de ‘stoet’ kunnen aansluiten om de huwelijksvoltrekking mee te beleven. Rond de tweede live trouwceremonie brengt Pip Alblas, bekend van The Voice of Holland nummers van haar nieuwe CD ten gehore.

Gedurende Trouwstad Gouda, van 11.00 tot 16.00 uur, kunnen bezoekers van de inspiratiebeurs deelnemen aan de Trouwstadswandeling. Deze wandeling voert hen langs de leukste hotspots in de Goudse binnenstad.

Voor bezoekers van Trouwstad Gouda zijn de toegang tot de Sint-Jan, kans op een gratis diner voor 2, de goodiebag en heel veel meer gratis. Alle informatie is te vinden op trouwstadgouda.nl.

Denken over Vergeven…

by redactie on 30 september 2019

in Ingezonden berichten,Regio

5 oktober organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, onder leiding van de Rotterdamse Filosoof Dick van Hennik, een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de Socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn). Laat je inspireren door de verhalen in de tentoonstelling “Vergeven en Verzoenen” in de kerk.

De filosofische bijeenkomst begint om 12.00 uur en is gratis, maar aanmelden is gewenst i.v.m. het beperkt aantal plaatsen. De tentoonstelling “Vergeven en Verzoenen” is open van 10 tot 2 uur.

Aanmelden kan op: info@vredesmuseum.nl.

Beleef Westergouwe zoals het niet eerder mogelijk was; met een mountainbike, kano of kite-vlieger. Het evenement tijdens de Open Huizen Dag op 5 oktober is een Ode aan het Landschap. Ook is er een pre-sale van het nieuwe project ’18 woningen aan het Polderhart’, informatie over zelfbouw-kavels en de projecten die in verkoop zijn in Westergouwe. En wist u dat er 7.000 jaar geleden al mensen in Westergouwe woonden? De archeoloog vertelt hierover bij de Archeologische Vijver op Eiland-I.

Deelname aan de programmaonderdelen is gratis. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 5 oktober tussen 11-15 uur op het evenemententerrein naast de Albert Heijn in Westergouwe. Op Eiland-I is een kadewoning te bezichtigen en zijn er poffertjes. Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl

Een mooi nieuw stukje Gouda
In het levendige Westergouwe wordt al heerlijk gewoond. De komende jaren bloeit Westergouwe uit tot een complete woonwijk met zo’n 4.000 woningen, eigen voorzieningen, groen, water en veel ruimte voor recreatie en spelen. Westergouwe is een project van de gemeente Gouda, VolkerWessels Vastgoed en Heijmans. Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl.

Op vrijdag 27 september om 20.15 uur opent ReeuwijkKlassiek in De Brug het nieuwe kamermuziekseizoen met de Hongaarse pianiste Klára Würtz. Zij won veel prestigieuze prijzen en speelde in concertzalen over de hele wereld. Een hoogtepunt is haar optreden in Carnegie Hall (New York) met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink die kortgeleden op 90 jarige leeftijd gestopt is met dirigeren.

Klára Würtz heeft een uitzonderlijk charisma en betovert haar publiek met pianistische finesse. Bij ReeuwijkKlassiek speelt zij op een Fazioli vleugel stukken van Mozart, Schumann en Chopin. Na afloop van het concert zal de heer Evert Snel, importeur van Fazioli, iets vertellen over de bouw en werking van deze bijzondere vleugel. Kaarten via www.reeuwijkklassiek.nl en aan de zaal.

Op 25 september 2019 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over het begeleiden van kinderen bij een scheiding. Het is bedoeld voor alle ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn.

Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Het is dus van groot belang dat ouders veel aandacht hebben voor de beleving van de kinderen, vóór, tijdens en na de scheiding.

In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve tips om kinderen goed te begeleiden tijdens het proces van een scheiding. Hoe vertel je het je kinderen? Hoe ga je om met hun emoties? En die van jezelf? Welke dingen zijn nou essentieel om te doen in zo’n proces met kinderen? Tischa is naast deskundige ook ervaringsdeskundige. Wat zij nu anders probeert te doen dan hoe het bij haar vroeger is gegaan, deelt ze ook met je in dit webinar.

Ben jij gescheiden, zit je midden in een scheiding of denk je eraan en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Meld je dan snel aan om bij dit webinar bomvol inspiratie en tips te zijn!

Dit webinar vindt plaats op woensdag 25 september 2019, 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar via www.cjgcursus.nl

ReeuwijkKlassiek presenteert voor het eerst zijn kamermuziekprogramma met muziek en wijn…

1 september 2019

In ‘t Reeuwijks Wijnhuis opende Harpiste Miriam Overlach de presentatie van de kamermuziekconcerten 2019 -2020 van ReeuwijkKlassiek. Dit was de eerste keer in 28 jaar dat ReeuwijkKlassiek een seizoenspresentatie met muziek en wijn organiseerde. Over de harpiste waren de aanwezigen zeer enthousiast. Miriam Overlach valt regelmatig in bij toporkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest. En dat […]

Lees verder →

Rouwcafé stichting boek en troost…

29 augustus 2019

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 15 september 2019 a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. Boosheid: is dat normaal? Boosheid, woede en je vervolgens enorm schuldig voelen. Boos op de geliefde overledene die je in de steek heeft gelaten, boos op de dokter , […]

Lees verder →

Start werkzaamheden essentaksterfte Gouwebos Oost…

27 augustus 2019

Tussen 1 september en 1 december worden de door essentaksterfte getroffen essen uit Gouwebos Oost verwijderd. Deze bomen moeten gekapt worden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n 90% van de essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere […]

Lees verder →

The Policed in de Goudse Theaterbakkerheij…

27 augustus 2019

Waan jezelf in de jaren 80 tijdens The Policed Tribute in De Theaterbakkerheij aanstaande zaterdag Aanstaande zaterdag staat Nederlands ribute sensatie The Policed in de Goudse Theaterbakkerheij. The Policed brengt de muziek, dynamiek en energie van de legendarische band The Police terug op het podium. Begin jaren tachtig was The Police de populairste band ter […]

Lees verder →

Er is nog plaats in de computerlessen bij de Bibliotheek…

26 augustus 2019

Leer beter, veiliger en met meer vaardigheid omgaan met de computer en het Internet. De cursus Klik & Tik “De Basis” start de eerste week van september in Waddinxveen en Zevenhuizen. Na “de Basis” zijn er nog twee vervolgcursussen. In Nieuwerkerk staat de cursus Digisterker gepland, waar je vooral leert hoe je veilig omgaat met […]

Lees verder →

Grootste Klassieke Koorconcert…

26 augustus 2019

Het Grootste Klassieke Koorconcert in de Doelen van Rotterdam met 750 stemmen, en bekende solisten: as. 7 september 2019! Op zaterdag 7 september is er een Groot Klassiek Concert in De Doelen van Rotterdam. Hieraan verleent het Groot Klassiek Koor o.l.v. dirigent Martin Zonnenberg en het Groot Klassiek Mannenkoor (bestaande uit mannenkoor De Gouwestem uit […]

Lees verder →

Ontmoeting bij Boek en Troost…

2 augustus 2019

De Stichting Boek en Troost organiseert zondag 11 aug 2019 van 13.00-16.00 uur in De Walvis. Een zomerse ontmoeting over eigen-wijsheid en veerkracht. Mensen in rouw zijn erg teer en kwetsbaar, maar bezitten ook een innerlijke kracht om terug te veren. (Johan Maes) Waarin voel jij weer veerkracht? We starten met een gezamenlijke lunch, daarna […]

Lees verder →

De Theaterbakkerheij kleurt oranje voor de finale van WK Vrouwenvoetbal…

4 juli 2019

De Oranjeleeuwinnen hebben na een zinderende wedstrijd inclusief verlenging, de finale bereikt van het WK Vrouwenvoetbal. Een prestatie van formaat, die ook in De Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk in Gouda niet onopgemerkt is gebleven. Daarom opent het theater a.s. zondag haar deuren voor iedereen die de finale wil bekijken op een megascherm van 6 bij […]

Lees verder →

Gouda Beach Experience dit jaar grootser dan ooit…

1 juli 2019

Aanstaande vrijdag wordt de Markt weer vier dagen lang omgetoverd tot een waar stadsstrand. Dit jaar succesvoller dan tevoren met maar liefst 9 velden op zondag en maandag. Het Leraren-, Vrienden- en Bedrijventoernooi zijn alle drie inmiddels uitverkocht, in totaal nemen meer dan 100 teams het tegen elkaar op. De organisatie is dan ook meer […]

Lees verder →

Open Huis…

27 juni 2019

Zaterdag 6 juli 2019 is weer het maandelijkse open huis van Steunpunt Midden-Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over […]

Lees verder →

Open huis bij Hersenz in Gouda…

27 juni 2019

De Hersenz-behandellocatie in Gouda houdt op maandag 8 juli 2019 open huis. Bezoekers zijn welkom tussen 15.00 en 18.00 uur aan de Jac. P. Thijsselaan 47 in Gouda. Vooraf aanmelden is niet nodig. Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die klaar zijn met revalideren. In de regio Midden-Holland verzorgt de Gemiva-SVG Groep […]

Lees verder →

Samenloop voor Hoop…

20 juni 2019
Lees verder →

Bezoek het eerste concert in het Bentwoud…

20 juni 2019

Een leuke, nieuwe activiteit in het Bentwoud: op dinsdag 2 juli a.s. treedt het Harmonie Orkest Zoetermeer o.l.v. Jurgen van Groningen Schenkel op met een gevarieerd programma. Voor het Bentwoud is dit een première. * Plaats: het veld in de bocht van het Joost v.d. Eyckpad (het fietspad tussen Brandweer Benthuizen en Oosterheem) * Tijdstip: […]

Lees verder →