Regio

Nu onze activiteiten vanwege de coronacrisis bijna niet meer op locatie mogen plaatsvinden, bieden we diverse online alternatieven aan. Dit zodat mensen toch aansluiting vinden bij de thema’s die op dit moment in hun leven spelen en daar onze ondersteuning bij kunnen gebruiken.
We merken dat juist in deze periode er meer behoefte is aan ondersteuning en dat deze vraag van mensen die ons benadert stijgt. Daarom vinden de meeste van onze projecten nu digitaal plaats, zodat de maatschappelijk en psychische gezondheid voorop blijft staan:

• Digitale Huiskamer; 2 keer per week – iedere dinsdag en donderdag van 13.30-14.30 uur.
• Digitaal ExpEx Ervaringscafé voor jongeren; iedere dinsdag van 14.30-16.00 uur.
• Herstelgroepen; alles vindt waar mogelijk digitaal plaats.
• Straatadvocaat; op telefonische afspraak.
• Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO); Ondersteuning wat wekelijks te bezoeken is vindt nu voornamelijk telefonisch plaats. Fysieke afspraken zijn wel degelijk mogelijk; met inachtneming van alle regels en na het maken van een afspraak.

Vanuit ons samenwerkingsproject Herstel & Participatie organiseren wij in alle gemeenten in Midden-Holland herstelactiviteiten. Dit zodat inwoners de ruimte krijgen om naar eigen inzicht aan hun mogelijkheden te werken. Gewoon bij hun in de buurt, wel zo fijn en nu ook online! Voor Waddinxveen hebben we specifiek een digitale bijeenkomst met een herstelspel op woensdag 25 november van 11.00-12.00 uur, u kunt ons mailen voor deelname (info@kernkracht.nl)

KernKracht is een belangenorganisatie ter bevordering van psychische, sociale en maatschappelijke gezondheid. Naast een team van medewerkers wordt er gewerkt met getrainde ervaringsdeskundige vrijwilligers. Wilt u meer informatie over onze activiteiten en/of telefoonnummers van onze medewerkers bezoek onze site www.kernkracht.nl

Gouda bij Kaarslicht…

by redactie on 6 oktober 2020

in Regio

Ieder jaar wordt rond deze tijd bekend gemaakt wie de artiest bij de boom is. Dat zou in normale omstandigheden ook nu weer het geval zijn geweest, ware het niet dat corona flink roet in het eten heeft gegooid. Zeker is dat de reguliere Gouda bij Kaarslicht, met veel optredens in de stad en rond 19.45u de ontsteking van de boom, dit jaar niet kan plaatsvinden en er een andere vorm is gekozen. Een vorm waarin andere samenwerkingsverbanden een rol gaan spelen.

Het is dan ook tijd voor een positief bericht. We zijn erg blij dat we bekend kunnen maken, dat maandagmiddag de stichting Gouda bij Kaarslicht in de Theaterbakkerheij een contract heeft ondertekend met John de Heij theaterproducties, om de coronaproof versie van de 65e editie van Gouda bij Kaarslicht vorm te geven.

Beide partijen kijken erg uit naar het vormgeven van deze nieuwe samenwerking met een mooi plan voor deze speciale editie, waarin veel Gouwenaars, bekende en onbekende, een prominente rol gaan spelen.

In de komende weken wordt steeds vaker een klein tipje van de sluier opgelicht over wat er precies staat te gebeuren.

Met vriendelijke groet,

Stichting Gouda bij Kaarslicht
www.goudabijkaarslicht.nl

Het afval scheiden gaat in de Cyclusregio goed, er wordt steeds minder restafval aangeboden. Nu is het tijd voor de volgende stap. Met de campagne ‘PMD, doet u mee?’ vraagt Cyclus in samenwerking met gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas op een vrolijke manier aandacht voor hoe het nóg beter kan. Bijvoorbeeld door het afval nog beter te scheiden en het gescheiden afval recycle klaar aan te bieden.

In de Cyclusregio wordt het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) gescheiden van het restafval en dat wordt heel goed gedaan. Dus tijd voor een volgende stap! Want naast het scheiden van de juiste materialen valt er grote winst te behalen in het goed aanbieden van het gescheiden materiaal, zodat het zo goed mogelijk verwerkt kan worden.

Verpakkingen recycleklaar
PMD is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt. PMD is een waardevolle grondstof waar tal van nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Nu het scheiden van afval steeds vanzelfsprekender is, is het goed om inwoners ook bewust te maken van wat zij nog meer kunnen doen om het recycleproces beter te laten verlopen. Veel mensen weten niet dat een halfvol pak yoghurt of een niet-opgemaakte fles shampoo problemen oplevert voor de sorteerinstallatie. Zonde, want het geeft onnodig storingen en te volle verpakkingen worden niet verwerkt tot nieuwe grondstof.

Tips en tricks
De campagne start maandag 5 oktober 2020 en geeft tips over wat wel en niet bij het PMD afval thuishoort en hoe het aangeboden moet worden: de verpakking hoeft niet schoon, maar wel leeg. Daarnaast geeft de campagne inzicht in hoe PMD wordt gerecycled en wat er weer van gemaakt kan worden. Dit zijn vaak mooie nieuwe producten waar de inwoner zelf ook plezier van kan hebben. Meer informatie over het scheiden en juist aanbieden van PMD afval is te vinden op www.cyclusnv.nl/pmd.

Feiten en cijfers
De campagne is een voortvloeisel van de nieuwe Ketenovereenkomst Verpakkingen die de
Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Afvalfonds Verpakkingen sloten voor de periode 2020 – 2029. In deze overeenkomst zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzameling en vergoeding voor de inzameling van PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Nederland behoort tot de koplopers in Europa: van alle metalen verpakkingen wordt 95% gerecycled, van de kunststof verpakkingen al 52%.

Crisiskaart bij Kernkracht…

by redactie on 1 oktober 2020

in Regio

Voor bewoners van Midden-Holland is er een hulpmiddel dat uitkomst biedt bij een (dreigende) psychische noodsituatie: de Crisiskaart.

De Crisiskaart is een handzaam document, waarop staat wat omstanders en hulpverleners moeten doen als de kaarthouder een psychische crisis doormaakt. Er staan de belangrijkste afspraken en contactgegevens uit het Crisisplan in. De kaarthouder stelt dit plan op met een crisiskaartconsulent. Hierin beschrijft de kaarthouder wat belangrijk is voor hem of haar tijdens een psychische crisis. Wat moeten omstanders doen of laten? Wie kunnen ze bellen? Het opstellen en dragen van de kaart werkt ook preventief; crisissituaties worden voorkomen of verlopen minder heftig.

De Crisiskaart is bestemd voor mensen die eerder een psychische crisis doormaakten of bang zijn er een mee te zullen maken. Zij bepalen zelf wat er op hun kaart komt te staan.
De meeste kaarthouders bespreken en delen hun Crisisplan met hun behandelaar of huisarts. Het plan wordt dan onderdeel van het medisch dossier en is 24/7 opvraagbaar.

Getrainde crisiskaartconsulenten van KernKracht ondersteunen mensen bij het opstellen van hun Crisisplan en Crisiskaart. Ook bieden zij voorlichting aan verschillende cliëntengroepen, loketmedewerkers, wijkagenten, behandelaren etc.

Uitspraak crisiskaarthouder: “Het geeft mij rust, de crisiskaart op zak. Dat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om te voorkomen dat er allerlei toeters en bellen bij worden gehaald, terwijl dat helemaal niet nodig is.”

Wilt u informatie over de Crisiskaart neem dan contact op met Astrid van Bruggen, crisiskaart@kernkracht.nl of 06-4841 9434

Foto: Pim Mul

28 september is het wereldrecord hologrammen bouwen van start gegaan. Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen doen deze week mee met de landelijke actie. Leerlingen maken hun eigen ontwerp en kunnen dit vervolgens als een echt hologram boven hun mobiele telefoon laten zweven. Ook leren de leerlingen meer over het gebruik van hologrammen in bijvoorbeeld de zorg of bij de beveiliging van je pinpas.

De locoburgemeester van Gouda, wethouder Thierry van Vugt gaf vanmorgen het startschot bij Het Lyceum / School de Goudse Waarden: “Prachtig dat de aftrap van de landelijke wereldrecordpoging hologram bouwen in Gouda plaats vindt! De Goudse Waarden zet zo met UpgradeNL en FutureNL het belang van technologie voor onze samenleving op de kaart, en laat zien hoe leuk het is om een technische opleiding te volgen! Hulde.” 

Het ontwerpen en gebruiken van hologrammen is één van de technologische ontwikkelingen die in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Maar er is in het hedendaagse onderwijs nog weinig tot geen aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de technologie. Daarom hebben UpgradeNL en FutureNL deze recordpoging in gang gezet.

Een hologram is een driedimensionale (ruimtelijke) projectie van een beeld. Artsen en medische docenten gebruiken de techniek nu al om te leren over anatomie en het uitvoeren van nieuwe behandelingen. Ontwikkelaars bij techbedrijven gebruiken hologram toepassingen onder andere in slimme brillen. Zoals een routeplanner die je kunt zien zonder je ogen van de weg te hoeven halen. Hologrammen worden ook gebruikt voor de beveiliging van pinpassen en ontwikkelaars van steden en architecten kunnen een stad tot leven laten komen. Met behulp van een hologram geeft Michael Jackson zelfs post mortem een concert en een holografische sportinstructeur in de sportschool is ook niet meer zo ver weg.

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda opent vrijdag door een toename van het aantal coronapatiënten opnieuw een aparte coronaverpleegafdeling.

Er liggen nu zeven coronapatiënten in het ziekenhuis, die worden verpleegd in isolatiekamers. Het GHZ verwacht een verdere toename en opent daarom net als tijdens de eerste coronagolf een aparte afdeling voor deze categorie patiënten.
Lees hier meer >>

START2BIKE Toerfiets trainingen in het Groene Hart…

by redactie on 14 september 2020

in Regio

Foto NTFU

4, 11, 18, en 25 oktober 09.00 tot 12.00 uur
Ben je onlangs gestart met wielrennen? Of heb je nog nooit een techniektraining gevolgd? Dan is Start2Bike iets voor jou. Tijdens 4 trainingen van ieder 3 uur op de zondagen 4, 11, 18 en 25 oktober schaaf je jouw techniek bij zodat je met een veilig en vertrouwd gevoel op pad kunt. Iedere training staan 2 thema’s centraal.

Start op de baan daarna het Groene Hart in
Je start de eerste training op de besloten wielerbaan van de FTC Avanti, aan de Amerikalaan, voor de basistechnieken. Daarna gaan we de weg op om de technieken toe te passen. Onder leiding van ervaren fietskapiteins van FTC Avanti wordt er een mooie route uitgezet en fietsen we met een snelheid tussen de 25 en 28 km op de teller, dit wordt bepaald door de mogelijkheden van de groep. Na afloop drinken we koffie in het clubhuis van FTC Avanti.

Tijdens iedere training staat steeds een thema centraal: balans, obstakels, bochten, tempo of peloton rijden, klimmen en dalen uit de wind rijden en kop over kop rijden. Je doet verschillende oefeningen en krijgt gerichte aanwijzingen van de trainer.

Wat is er nodig
Een racefiets met een bel. Een helm is verplicht, een fietshelm is de basisveiligheid van de toerfietser. De fietskleding kan je zelf bepalen, we adviseren wel een fietsbroek met een zeem. Mocht het een keer regenen dan is een regenjasje wel zo prettig. Voor pech onderweg een reserve binnenband met bandenlichters en een pompje.

Aanmelden voor 1 oktober
Deelnemers kunnen zich aanmelden via de site van de NTFU https://www.start2bike.nl/startlocaties/ftc-avanti-race/ de deelnemerskosten zijn 37.50 te betalen via de NTFU. Als je na de trainingen lid wordt van FTC Avanti dan krijg je 40 % korting op een Avanti fietsshirt.

De Netwerkfabriek – solliciteren in coronatijd…

by redactie on 10 september 2020

in Regio

Op zoek naar werk of een andere baan is soms best lastig. Maar, hoe doe je dat in coronatijd? Hoe voer je online een gesprek en welke programma’s moet je hiervoor op je computer hebben? Hoe presenteer je jezelf en waar vind je passende vacatures? Loop jij hier ook tegenaan? Kom dan naar de Netwerkfabriek. Op donderdag 1 oktober start de eerste gratis bijeenkomst van 14.00 tot 16.00 uur in de Chocoladefabriek. Op 8 en 15 oktober zijn de vervolgbijeenkomsten.

Tijdens de bijeenkomsten krijg je informatie over solliciteren in coronatijd en kun je actief met elkaar oefenen. Na drie bijeenkomsten heb je een profiel gemaakt met professionele foto, weet je hoe je online kunt solliciteren en weet je jouw talenten te koppelen aan een vacature. De bijeenkomsten zijn ook los te volgen.

In verband met het aantal beschikbare plaatsen graag aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl .

Op het uitverkochte terras van restaurant ’t Vaantje genoot het publiek intens van het indringende en meeslepende spel van de Russische celliste Anastasia Feruleva, prijswinnares van de Cello Biënnale. Zij werd begeleid door pianist Frank van der Laar. Van hun kortgeleden verschenen cd “Ballet Russes” speelden zij enkele stukken. De musici gaven een uitgebreide toelichting bij het programma. Het viel op dat Anastasia, die pas 9 jaar in Nederland woont, perfect Nederlands sprak. Haar kostbare Rombouts cello uit 1710 (in bruikleen) klonk niet alleen prachtig maar vulde met zijn warme, romige bastonen het gehele terras. Dit coronaproof 1.5 meter concert in de open lucht viel in combinatie met een 3-gangen lunch in goede aarde. Ook bij de musici die door het bestuur van ReeuwijkKlassiek voor deze lunch, met als hoofdgerecht kalfswangen begeleid door een Pinot Noir Reserve, waren uitgenodigd.

Het Van Baerle trio wordt door de muziekpers als beste pianotrio van Nederland beschouwd. Dit trio geeft op dinsdag 18 augustus om 12.00 uur een door ReeuwijkKlassiek georganiseerd lunchconcert op het terras van ‘t Vaantje. Het Van Baerle trio bestaat uit Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool en Gideon den Herder, cello. Hannes Minnaar en Maria Milstein ontvingen allebei de Nederlandse Muziekprijs. Dit is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt. Gideon den Herder is als aanvoerder cello verbonden aan het Residentie Orkest.

Hannes Minnaar maakte vorig jaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten die al 30 jaar in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw wordt georganiseerd. In deze serie treden de beste pianisten van de wereld op. Voor ReeuwijkKlassiek speelt het trio muziek van Beethoven en Saint-Saëns. Aanmelden voor het lunchconcert via kassareeuwijkklassiek@outlook.com

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 16 augustus a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda.

Opruimen!?
Maandenlang stonden er files voor de afvalbrengstations. De lockdown nodigde uit tot opruimen. Hoe is dat na het overlijden van een dierbare? Het proces van spullen “opruimen” is niet aan tijd gebonden. De één wil alles direct opruimen, sorteren, weggooien. De ander wil alles laten staan en liggen zoals het altijd was. Er is geen goed of fout in deze.

Uit dit alles blijkt dat opruimen een heel persoonlijk proces is ,waar eenieder op zijn eigen unieke wijze vorm aan geeft. Deze middag willen gedachten en ervaringen hierover uitwisselen.

Kosten: €5,00 incl. consumpties.
Aanmelden verplicht: info@boek-en-troost.nl

Zaterdag Dansen we Op De Vulkaan tijdens De Dijk Tribute in de Theaterbakkerheij. De 8-koppige Familie Van Dijk Tributeband weet als geen ander hoe je een feestje moet bouwen. Veilig en verantwoord zetten ze een energieke show neer met muziek van Nederlands succesvolste Nederrock-pop band!

Alle bekende hits komen voorbij in een avondvullend programma: ‘Mag Het Licht Uit’, ‘Als Ze Er Niet Is’, ‘Bloedend Hart’, ‘Dansen Op De Vulkaan’ en veel meer. Een feest der herkenning! Tickets zijn er al vanaf 12,50 en te koop via www.theaterbakkerheij.nl/tickets

Theaterzaal
za 01 augustus
21:00 uur

Een accordeon en twee saxofoons verrassen publiek ReeuwijkKlassiek…

24 juli 2020

Het publiek op het zonovergoten en uitverkochte terras van ’t Vaantje werd volledig verrast door de combinatie van twee saxofoons en een accordeon. Sommigen dachten zelfs dat de oude tijden bij ’t Vaantje met de Dutch Swing Society waren teruggekeerd. Maar de bezoekers van ReeuwijkKlassiek kregen prachtige stukken van o.a. Erik Satie (Gnossienne No. 1) […]

Lees verder →

Gouda 748, Gouda is een tijdmachine…

19 juli 2020

Zondag 19 juli was Gouda jarig, de stad kreeg 748 jaar geleden stadsrechten van Graaf Floris de vijfde. Op de verjaardag van de stad is om 0.00 uur het kunstwerk in de Spoortunnel met de regels ‘Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen’, na reparatiewerkzaamheden weer onthuld. De letters zijn voortaan duurzaam […]

Lees verder →

Fiets Toer Club Avanti gaat weer van start…

7 juli 2020

Vanaf 1 juli mogen we weer met de toergroepen op stap, we moeten zeker nog rekening met elkaar houden en daar waar nodig afstand bewaren. De procedures in het clubhuis zijn naar 1.5 meter opgeschaald. Er is een looproute gemaakt, dus we kunnen veilig het clubhuis in en uitlopen en onderweg houden we de nodige […]

Lees verder →

Het lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie…

30 juni 2020

Het lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie wordt, nu het weer mag, opgestart door Steunpunt mantelzorg van Welzijn Zuidplas. Op woensdag 8 juli gaan we met inachtneming van de RIVM regels elkaar op 1,5 meter buiten ontmoeten bij Leefgoed de Olifant. Deze keer vindt het plaats in de ochtend van 11.00-12.30 uur en gaat […]

Lees verder →

Lunchconcert harpiste Miriam Overlach doorslaand succes

27 juni 2020

Het eerste lunchconcert op het terras van ’t Vaantje was voor harpiste Miriam Overlach ook haar eerste optreden na het begin van de coronacrisis. Deze harpiste behoort tot de top van de Nederlandse Kamermuziek. Zij valt regelmatig in bij het Concertgebouworkest en is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. En dat was te horen. […]

Lees verder →

Brandweer herdenkt collega’s die zijn omgekomen tijdens hun werk…

22 juni 2020

Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Het maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit […]

Lees verder →

ReeuwijkKlassiek slaat seizoen over…

21 juni 2020

De coronacrisis heeft tot gevolg dat alle zeven kamermuziekconcerten van ReeuwijkKlassiek in seizoen 2020/2021 zijn geannuleerd. Het geringe aantal bezoekers door de 1.5 meter maatregel zou deze stichting financieel in ernstige problemen brengen. In september 2021 hoopt ReeuwijkKlassiek haar kamermuziekserie te hervatten. Door in de zomer lunchconcerten op het terras van Restaurant ’t Vaantje te […]

Lees verder →

Doosopmaat.nl overhandigt namens WeCareNL een cheque van € 11.234,96 voor zorgmedewerkers van het Erasmus MC…

19 juni 2020

Doosopmaat.nl heeft eerder vandaag een donatie van maar liefst € 11.234,96 mogen overhandigen aan het Erasmus MC in Rotterdam. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, nam de cheque, die bestemd is voor zorgmedewerkers, dankbaar in ontvangst. Het bedrag is bijeengebracht tijdens een klantenactie van Doosopmaat.nl, de volledige opbrengst is overgedragen aan […]

Lees verder →

1,5 m Lunchconcert op het terras van ’t Vaantje in Reeuwijk…

12 juni 2020

ReeuwijkKlassiek organiseert op dinsdag 23 juni om 12.00 uur een 1,5 m lunchconcert met harpiste Miriam Overlach op het terras van ’t Vaantje. Vanwege de corona maatregelen een intiem concert van een uur voor 25 bezoekers met na afloop een heerlijke lunch. Miriam valt regelmatig in bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij zal mooie en luchtige […]

Lees verder →

Tweede Online FIFA20 toernooi…

9 juni 2020

Jongerenwerker Rick Gort organiseerde op vrijdag 5 juni het tweede online FIFA toernooi waar de jeugd het tegen elkaar opnam vanuit huis. Deze keer waren er wat minder deelnemers maar dat mocht de pret niet drukken. De deelnemers waren ingedeeld in een poule waar ze vijf wedstrijden tegen elkaar speelden. De eerste vier in de […]

Lees verder →

Singer-songwriter Niels Geusenbroek staat dit weekend in de Theaterakkerheij met nieuwe theatershow…

9 juni 2020

Zondagavond 14 juni staat de bekende singer-songwriter Niels Geusebroek met de nieuwe theatershow “Wat maakt een HIT en wanneer is het SHIT?” in de Goudse Theaterbakkerheij. In het sfeervolle Theatercafé is ruimte voor 30 VIP gasten. Geusebroek scoorde enorme hits met ‘Year Of Summer’ en het gevoelige ‘Take Your Time Girl’ en deed mee aan […]

Lees verder →

Eerste Online FIFA20 toernooi…

31 mei 2020

Jongerenwerker Rick Gort organiseerde op vrijdag 22 mei een online FIFA toernooi waar de jeugd het tegen elkaar opnam vanuit huis. Door de maatregelen die zijn genomen vanwege corona zet Jongerencentrum ’t Blok in op online activiteiten. De deelnemers waren ingedeeld in twee poules waar ze vier wedstrijden tegen elkaar speelden. Bij de eerste wedstrijden […]

Lees verder →

Bezienswaardigheden en VVV Gouda weer open…

31 mei 2020

Steeds meer winkels, horeca en bezienswaardigheden mogen met de versoepeling van de coronamaatregelen weer open. Zo ook in Gouda. Wel is het voor een bezoek aan musea en bezienswaardigheden noodzakelijk om online te reserveren en rekening te houden met een tijdslot en soms aangepaste openingstijden. Alle websites zijn inmiddels aangepast met de actuele informatie en […]

Lees verder →