Regio

Vanaf 15 juni 2020 breidt Humanitas Midden-Holland haar werkzaamheden uit met een nieuwe activiteit, de Begeleide Omgangsregeling (BOR). Ouders kunnen bij echtscheiding contact opnemen met de coördinator van de BOR als zij hulp willen bij het gezamenlijk opstellen van een goede omgangsregeling. De coördinator zal de ouders dan koppelen aan een getrainde vrijwilliger die hen 3 tot 6 maanden zal begeleiden. De vrijwilliger is er voor de ouders en voor het kind.

Coördinator Grethe Fioole: “Soms staan spanningen goede afspraken over een omgangsregeling in de weg. Dan helpen onze vrijwilligers je graag verder. Zij gaan uit van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders. Ze houden geen dossier bij. De afspraken vinden in het begin op neutraal gebied plaats, zodat iedereen zich prettig voelt. Humanitas Midden-Holland heeft daarvoor een goed bereikbare ruimte gevonden aan de Harderwijkweg in Gouda. Naast de praktische indelingen van deze ruimte is er ook een gezellige zit- en speelhoek.”

Het is tegenwoordig verplicht voor ouders om een goede omgangsregeling af te spreken bij scheiding. Ongeveer een derde van de kinderen groeit op in een gebroken gezin. In de praktijk blijkt het opstellen van een omgangsregeling een moeilijk proces voor ouders. Het is voor ouders en kinderen prettig als daar vrijwillige begeleiding bij is. Ouders die hierbij begeleiding nodig hebben kunnen zich wenden tot Grethe Fioole, e-mail bor.midden-holland@humanitas.nl, 06-51 40 82 69 of kijken op de website, https://www.humanitas.nl/afdeling/midden-holland/.

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Deze hulp is gratis en altijd in de buurt. Humanitas Midden-Holland is een afdeling van Humanitas Nederland en is werkzaam in de gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Krimpenerwaard. De afdeling telt zo’n 160 vrijwilligers, die hulp bieden op het gebied van financiën, eenzaamheid, laaggeletterdheid, inburgering en begeleiding bij omgangsregelingen (BOR).

Mantelzorgwaardering in corona tijd…

by redactie on 24 mei 2020

in Regio

Rond deze tijd werd in de afgelopen jaren een activiteit voor mantelzorgers georganiseerd. Dit om hen, mede namens de gemeente Zuidplas, te bedanken en te waarderen voor wat ze doen. Dit jaar ziet de waardering er vanwege de genomen maatregelen rond het corona virus anders uit.

Alle geregistreerde mantelzorgers ontvangen een prachtig informatief magazine, uitgegeven door Mantelzorg NL, een speciale editie met veel info rond mantelzorg en corona. En met speciale aandacht voor jonge mantelzorgers.

Zorg je ook voor een naaste en wil je het magazine ontvangen? Laat het ons weten en we zorgen er voor dat je een exemplaar ontvangt.

Heb je vragen over mantelzorg en corona of wil je advies over je persoonlijke situatie? Heb je gewoon even behoefte aan een luisterend oor? Bel met steunpunt mantelzorg Welzijn Zuidplas: 06-43030437 of stel je vraag per mail: mantelzorg@welzijnzuidplas.nl

Tijdens de persconferentie van 19 mei jl. gaf minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge aan dat verpleeghuizen vanaf 25 mei onder strikte voorwaarden weer beperkt bezoek mogen toelaten. Eén van de voornaamste bepalingen is dat daar geen cliënten met COVID verblijven. De Raad van Bestuur van Zorgpartners Midden-Holland heeft inmiddels de eerste contactpersonen van cliënten hierover via al haar verpleeghuizen geïnformeerd.

Zorgpartners ziet deze mogelijkheid als een voorzichtig begin naar het in de toekomst verder openstellen van al haar verpleeghuizen voor bezoekers. Daarbij wordt uiteraard altijd de waarschuwing van het kabinet in acht genomen: versoepel de maatregelen niet sneller dan verantwoord is. Aan het verruimen van de bezoekregeling gaan dan ook nauwgezette voorbereidingen vooraf. Daardoor kan de nieuwe regeling wellicht niet direct op 25 mei op alle locaties met cliënten zonder COVID ingaan. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.

De directeuren van De Reehorst (Reeuwijk), De Waterpoort (Krimpen aan de Lek), Floravita (Boskoop), Gouwestein, Irishof. Prinsenhof (Gouda), Slothoven (Bergambacht) en Vijverhof (Bodegraven) informeren uiterlijk begin volgende week de eerste contactpersonen uitgebreid over de nieuwe regeling voor beperkt bezoek op die locaties. Voor verpleeghuizen waar wel cliënten met COVID verblijven, wacht Zorgpartners een aangepaste regeling van het kabinet af. Wanneer die bekend is, volgt zij die zodat ook daar beperkt bezoek mogelijk wordt. Er is goede hoop dat dit binnen afzienbare tijd kan worden gerealiseerd.

CORONAVIRUS

Net als zaterdag zijn ook zondag geen nieuwe coronagevallen gemeld in het Groene Hart. Het aantal streekgenoten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest), is stabiel gebleven op 326. Het aantal sterfgevallen is onveranderd 163.

Lees verder op onze Facebook pagina…

Gouda viert feest in 2022. Vanwege de coronacrisis heeft Gouda750 echter besloten om de start van het feest te verschuiven. Wat precies de start- en einddatum wordt, is nog niet bekend. Het programmateam gaat dit de komende periode onderzoeken in overleg met de stad.
Wethouder Thierry van Vugt: “De Stuurgroep en het Fonds Gouda750 gaan ervan uit dat met het opschuiven van de feestperiode de ruimte ontstaat om beter op de door corona veranderde situatie te kunnen anticiperen, qua financiering en programmering. Er zijn nog veel onzekerheden, waar we naar moeten kijken, maar we zetten in op een prachtig feest, voor, met en door alle Gouwenaars.“

Inmiddels is ook bekend geworden dat het evenement Gouda Waterstad, dat onderdeel vormde van de programmering in 2021, eveneens zal worden verschoven tot 2022. Met de partners en organisatoren zal de komende tijd overlegd worden hoe vorm te geven aan Gouda750, samen en positief naar de toekomst kijken staan hierbij voorop. Niet alleen ‘historie maak je samen’, ook de toekomst. Geef Gouda door!
Meer informatie, waaronder ook de aanvraagprocedure bij Fonds Gouda750 is te vinden op www.gouda750.nl

Online FIFA20 toernooi…

by redactie on 11 mei 2020

in Ingezonden berichten,Regio

Door de maatregelen die zijn genomen vanwege corona zet Jongerencentrum ’t Blok in op online activiteiten. Jongerenwerker Rick Gort organiseert op vrijdag 22 mei vanaf 20.00 uur een online FIFA toernooi waar je het opneemt tegen andere jongeren vanuit je eigen huis. Ben jij goed in FIFA? Dan is dit wat voor jou! De winnaar krijgt een waardebon en een boeket die je aan iemand kan geven die je aan het hart gaat.

Wat moet je doen?
Geef je voor- en achternaam, gebruikersnaam en je 06 nummer door via rick@welzijnzuidplas.nl  Als je je hebt aangemeld en bent ingedeeld krijg je de spelregels via de mail of Whatsapp toegestuurd. Je kunt je aanmelden tot en met woensdag 20 mei, wees er snel bij! Maximaal 16 deelnemers VOL=VOL *Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan kom je op de wachtlijst voor het volgende toernooi.

Voor meer informatie en online activiteiten kun je kijken op het Instagram account @jongerencentrum_t_blok of op www.welzijnzuidplas.nl/corona

Op 20 mei 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve, kinderpsychologe en opvoedkundige, het webinar Tieners & Geld voor alle ouders met kinderen van 10 tot 18 jaar. Tieners en geld….. dat valt nog niet mee. Voor henzelf niet, maar ook niet voor jou als ouder. Te snel uitgeven, gezeur om geld, hoge telefoonrekeningen en veel te dure uitgaven, om maar wat te noemen. Tieners kiezen nog lang niet altijd handig of verstandig. En de langere termijn overzien, daar zijn ze op deze leeftijd nog niet goed toe in staat.

In dit gratis webinar gaat Tischa Neve samen met jou en andere ouders hierover in gesprek. Je krijgt tips en handvatten voor de financiële opvoeding van je tiener.

Dit webinar vindt plaats op woensdag 20 mei van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl. Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Na het webinar is deze een maand terug te kijken.

Vorige week kregen ruim 200 ouderen van 80 jaar en ouder een mooi pakketje door de brievenbus. Welzijn Zuidplas heeft kinderen uit Zuidplas opgeroepen om een kaartje of mooie tekening te maken om alle ouderen in Zuidplas een hart onder de riem te steken. Eerder ontvingen alle ouderen van 91+ al een pakketje via de post. Ook veel volwassenen reageerden op de oproep en maakten of schreven een kaart. Kaartjes werden gemaakt in allerlei vormen. Ruim 200 kaarten kwamen binnen, met hartverwarmende teksten zoals: ‘Vandaag straal ik de zon voor jullie!, Samen kunnen we het!’ Zo ontvingen de ouderen een mooi pakketje met een kaart of tekening, een brief van de Ouderenadviseurs van Welzijn Zuidplas en een flyer van ‘Heel Zuidplas belt’.

We willen graag nog meer ouderen blij maken met een kaartje. Daarom is de kaartenactie opnieuw verlengd tot en met 19 mei. Opsturen kan naar Welzijn Zuidplas, Postbus 191, 2910 AD Nieuwerkerk aan den IJssel. Of doe ze zelf in de brievenbus van Welzijn Zuidplas, De Meidoorn 1a in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook kunnen kaarten gedeponeerd worden bij een van de ‘Kaartendozen’. Deze staan bij Jumbo Zevenhuizen, Plus Moerkapelle en in de hal van het appartementencomplex t.o. de Meander (Boslaan 22) in Nieuwerkerk aan de IJssel.

Heb je vragen of stress over financiën en geld tijdens de Coronacrisis? Bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt of je aan het einde van de maand nog wel geld overhoudt? Ben je je werk kwijtgeraakt of maak je je zorgen over je baan? Heb je al schulden en worden deze door de coronacrisis alleen maar erger? Of wil je juist schulden voorkomen? Heb je kopzorgen over geld?

Kwadraad Maatschappelijk Werk organiseert speciaal voor al deze vragen een telefonisch spreekuur. Blijf niet zitten met je kopzorgen en bel om je vragen te bespreken. Een maatschappelijk werker denkt graag met je mee.

Wanneer?
dinsdag 15.00-17.00 uur
donderdag 10.00-12.00 uur

via T 088 900 4000

Chatten met een maatschappelijk werker. Ook als je andere vragen hebt waar je mee zit; stel ze via de chat op www.kwadraad.nl. Elke werkdag van 09.00-17.00 uur vind je daar een maatschappelijk werker die je kunt raadplegen.
Hulp is gratis.

Zaterdag 25 april vond de 3e editie plaats van ‘De Cultuurkeuken aan huis’ en werden er 131 (!) maaltijden bezorgd bij mensen met een kleine beurs. In ‘normale’ tijden vindt De Cultuurkeuken één keer per maand plaats in jongerencentrum ‘t Blok, waar de zaal voor de gelegenheid wordt getransformeerd tot restaurant en max 20 gasten kunnen genieten van een avond ontspannen en gezellig uit eten. Omdat ‘t Blok wegens de corona maatregelen gesloten is, ontstond het idee om gratis maaltijden aan huis te bezorgen, om deze doelgroep een hart onder de riem te steken. Via sleutelfiguren van St. Zuidplas Helpt, De Boodschappenkast, het CJG en Welzijn Zuidplas worden deelnemers aangemeld.

Deze keer waren er maar liefst 4 koks aan de slag gegaan en konden de mensen kiezen tussen een heerlijke paëlla, nasi of chili. Daarbij werd ieder ook nog getrakteerd op een zelfgemaakt toetje, tiramisu. Leden van Rotaryclub Zuidplas bezorgden de maaltijden aan huis en gaven er als extra attentie nog een bos prachtige rozen bij. Uit vele reacties blijkt dat één en ander goed is de smaak is gevallen. Waarschijnlijk komt er eind mei een vervolg. Voor meer informatie: www.welzijnzuidplas.nl/corona/

Vacature voor de functie van Teamondersteuner

Taken:

 • Aannemen telefoon
 • Organiseren aanmelding aspirant vrijwilligers
 • Agendabeheer
 • Coördinatie werkrooster team + BRD
 • Beheer Digitaal rooster vrijwilligers
 • Deels coördinatie Ondersteuning Thuis
 • Contact 1e contactpersoon 6 weken na overlijden
 • Coördinatie van presentaties
 • Coördinatie lokale contactpersonen in Midden Holland

Kennis van:

 • ICT/computerprogramma’s
 • Administratie
 • Competenties:
 • Zelfstandig en in teamverband kunnen werken
 • Slagvaardig
 • Aanpakken en plannen
 • Dienstverlenend in houding en gedrag

Bekend en affiniteit met het werken in een vrijwilligersorganisatie

Wij bieden:
Leuk en afwisselend werk met veel en diverse contacten.
Vrijwilligersovereenkomst + vergoeding € 120 per maand.
15 uur per week verdeeld over drie dagen.
Plaats in de organisatie: valt onder verantwoordelijkheid van de directeur.Graag je reactie + c.v. mailen naar directeur M. Boone, directie@steunpuntmh.nl tot 28 april. Voor vragen over de functie kunt u contact opnemen met Jeannette van Herk (dinsdag en donderdag aanwezig op 0182-358199) of teamondersteuner@steunpuntmh.nl . Neem een kijkje op www.steunpuntmh.nl voor een impressie van ons werk.

In het tuinbouwgebied rondom Bergschenhoek heeft Wayland Energy, producent van duurzame energie, recentelijk zes nieuwe glastuinbouwbedrijven aangesloten op haar aardwarmtebron. Het betreft tuinders op de Anthuriumweg en Warmoeziersweg. Een van de nieuwe klanten is Anthura in Bleiswijk, specialist in veredeling en vermeerdering van anthuriums en orchideeën. ‘’Behalve het streven naar continue kwaliteitsverbetering van onze bloemen en planten, richten wij ons ook op de verduurzaming van productieprocessen. Het is belangrijk dat wij deze slag maken. Dit is een toekomstvaste en duurzame investering’’, aldus Mark van der Knaap, directeur Anthura.

Midden 2017 is gestart met de boring voor het geothermieproject en later dat jaar is de eerste tuinder aangesloten. In totaal worden er nu zestien teeltbedrijven in dit kassengebied duurzaam verwarmd. De aardwarmtebron levert 20 MWth en hiermee wordt 22.000 kiloton minder CO2 uitgestoten en 12 miljoen m3 aardgas bespaard.

Opvoeden tijdens de Coronacrisis kan een uitdaging zijn…

7 april 2020

Hoe leg je uit wat het Coronavirus is en doet? Vraag je je af of je de opvoeding moet aanpassen in deze periode? Is het erg als je kind opeens meer schermtijd heeft? Hoe kun je goed de rol van ouder en huiswerkbegeleider combineren? Wat doe je als je puber toch wil afspreken met vrienden? […]

Lees verder →

Boskoper aangehouden voor inbraak…

5 april 2020

Een 42-jarige man uit Boskoop werd in de vroege ochtenduren van zondag 5 april aangehouden voor een inbraak in een woning aan de Laag Boskoop. Hij zit vast voor verhoor. Omstreeks 04.00 uur ’s nachts kwam er een melding van een woninginbraak aan de Laag Boskoop in Boskoop. De bewoner van een woning zag toevallig […]

Lees verder →

45-ste GKD doorgeschoven naar 13 en 14 mei 2021…

4 april 2020

Voor het eerst in 45 jaar moet de Goudse Markt het op Hemelvaartsdag zonder keramiekmarkt doen. Ook de Goudse Keramiekdagen zijn getroffen door het verbod om tot 1 juni a.s. geen evenementen te houden in de strijd tegen het COVID19/ CORONA virus. Natuurlijk spijt ons dat maar de gezondheid van ons allen gaat voor alles. […]

Lees verder →

Afval…

2 april 2020

Vanwege het coronavirus lijken sommige mensen angstig te zijn om het handvat van een ondergrondse afvalcontainer aan te raken, en zetten het vuilnis daarom maar náást de container neer. Gevolg: nog meer mensen die de afvalzak naast de container zetten omdat ze denken dat ‘ie vol zit. Afvalverwerker Cyclus doet daarom een dringende oproep om […]

Lees verder →

100 jaar fiets plezier in Alphen aan den Rijn…

29 maart 2020

De gebroeders Toor samen 100 jaar lid van FTC Avanti Het toerfiets seizoen wordt traditioneel geopend met de Richard de Bakker snertrit. Tijdens het snert eten werden de nodig jubilarissen van de FTC Avanti in het zonnetje gezet. Zo ook Wil en John Toor die samen 100 jaar lid zijn. En om dat te vieren […]

Lees verder →

Drukte in de natuur…

23 maart 2020

De lente is begonnen en dus ook het broedseizoen. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes. Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona […]

Lees verder →

De HuisArtsenPost (HAP) Midden-Holland heeft een Nood HAP geopend…

23 maart 2020

De HuisArtsenPost (HAP) Midden-Holland heeft een Nood HAP geopend waar mensen met luchtwegklachten, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, terecht kunnen voor huisartsenzorg. Deze Nood HAP bevindt zich in het Groene Hart Ziekenhuis. De Nood HAP is in een afgesloten deel van het gebouw van het ziekenhuis en is toegankelijk via een eigen ingang. […]

Lees verder →

Lees dit op Facebook

20 maart 2020

Klik hier voor een bericht op Facebook.  

Lees verder →

GouweHart Orkest in Gouda…

8 maart 2020

GEANNULEERD I.V.M. CORONA Het semiprofessionele GouweHart Orkest speelt al enige jaren twee maal per jaar een cantate concert in Gouda. Het orkest heeft als missie om klassieke kwaliteitsmuziek toegankelijk te maken voor een brede groep mensen, daarom is de toegang vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te kunnen dekken. Het orkest […]

Lees verder →

Dans voor mij…

8 maart 2020
Lees verder →

Webinar over omgaan met emoties van je kind en van jezelf…

4 maart 2020

Op 26 maart 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over omgaan met emoties van je kind en van jezelf. Het is voor alle ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Niemand maakt zoveel emoties bij je los als je eigen kind. Positieve, maar ook negatieve. […]

Lees verder →

Feestelijke Nile Rodgers Experience in de Theaterbakkerheij…

18 februari 2020

Yowsah – The Nile Rodgers Experience – Chic tribute band speelt wat Nile Rodgers schreef voor Madonna, Diana Ross, Sister Sledge, David Bowie, INXS, Duran Duran en natuurlijk Chic, in een spetterende show. Helemaal live, helemaal echt! Zaterdag 22 februari staat de classicdance band Yowsah! in de Goudse Theaterbakkerheij. Ze spelen een feestelijk eerbetoon aan […]

Lees verder →

Kindertheater De Regenboog speelt voorstelling ‘Wie is Jezus?’ in Boskoop…

18 februari 2020

Op zondag 23 februari om 10.00 uur speelt kindertheater De Regenboog de interactieve voorstelling ‘Wie is Jezus?’ in christengemeente Bethel aan de Boomgaard 21 in Boskoop. Door middel van verhalen en leuke trucs worden kinderen, maar ook volwassenen, meegenomen in de vraag waarom Jezus moest sterven en wat dat voor hen betekent. Alle kinderen uit […]

Lees verder →