Regio

Regio

Zing mee in Gouda…

by redactie on 2 augustus 2018

in Ingezonden berichten,Regio

Heeft u geheugenproblemen (zoals dementie) én vindt u zingen leuk? Doe dan mee met het nieuwe koor ‘Zing mee in Gouda’. Elke dinsdagochtend zingen mensen met dementie -samen met hun partner of andere naaste- bekende liedjes uit de oude doos maar ook nieuwe liedjes. Bij ons koor gaat het om het plezier van samen zingen.

Als geheugenproblemen een grote rol spelen in het dagelijkse leven blijkt dat mensen liedjes uit hun jeugd vaak nog moeiteloos kunnen zingen. Daarom is er nu een speciaal Geheugenkoor in Gouda. Het koor is bedoeld voor mensen met dementie en hun partner, familielid of mantelzorger. Met het geheugenkoor willen we op een muzikale en vooral gezellige manier genieten van het samen zingen. Een ontspannen manier om samen bezig te zijn. Het koor wordt begeleid op piano of gitaar door geschoolde muzikanten via Zingen met Zorg.
Het belang van muziek

Muziek werkt als een soort blikopener van het geheugen. Door te zingen of naar muziek te luisteren kunnen herinneringen loskomen. Die herinneringen geven een vertrouwd gevoel. Soms is praten na het zingen makkelijker. Zingen is een activiteit die mensen met dementie nog lang kunnen blijven doen, omdat het muziekgeheugen lang bewaard blijft.
Voor wie?

Ons koor is voor mensen met dementie of geheugenproblemen en hun mantelzorger die graag willen zingen. U hoeft niet goed te kunnen zingen. Het plezier staat voorop.
Waar en wanneer?

We zingen vanaf 4 september elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1 in Gouda. Op 28 augustus kunt u tussen 10.00-12.00 uur binnenlopen in de Walvis om kennis te maken met andere zangers en de koorleiders.
Kosten?

U betaalt 16 euro per persoon per maand.Wilt u meezingen? Of heeft u een andere vraag? Stuur dan een mail naar: geheugenkoor@xs4all.nl. Bellen mag ook: 06 496 30 545 Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van het koor: www.geheugenkoren.nl

Open huis…

by redactie on 30 juni 2018

in Regio

Zaterdag 7 juli 2018 is weer het maandelijkse open huis van Terminale Zorg Thuis en Hospices Midden Holland.

U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over het doen van vrijwilligerswerk.

Ook bestaat de gelegenheid om in het Atelier, tijdens het open huis, schilderijen en/of kunstvoorwerpen die door vrijwilligers zijn gemaakt te bezichtigen.

Bij verkoop hiervan gaat een deel van de opbrengst naar de organisatie.

Open dag Braves Honkbal & Softbal…

by redactie on 21 mei 2018

in Regio,Sport

Sla jij dit jaar de eerste homerun bij de Braves?

Zondag 27 mei aanstaande is iedereen tussen 13:00 en 15:30 uur van harte welkom op de Open Dag bij de Braves. De Open Dag is een mooie gelegenheid om kennis te maken met honk- en softbal in Gouda. Jong en oud kan meedoen aan een spellencircuit met allerlei onderdelen van de honk- en softbalsport: slaan, gooien, rennen en vangen. Daarnaast zijn veel leden aanwezig die meer kunnen vertellen over onze mooie sport en over onze vereniging. Reden genoeg om even langs te komen!

Na de Open Dag kunnen geïnteresseerden een aantal keer gratis meetrainen om de sport nog beter te leren kennen. Iedereen is van harte welkom om nader kennis te maken met een van de leukste sporten ter wereld op onze locatie in het sportpark “De Uiterwaard” langs de Goejanverwelledijk.

Jubileumconcert Toonkunst Gouda…

by redactie on 20 mei 2018

in Regio

Toonkunst Gouda viert in 2018 het honderdjarig bestaan. Verspreid over het jaar worden allerlei activiteiten georganiseerd om dit jubileum luister bij te zetten. Eén daarvan is een prachtig concert dat zal worden uitgevoerd in de Goudse Schouwburg op zaterdag 2 juni 2018. Dit concert biedt een fraai overzicht van de vele uiteenlopende soorten muziek die het koor de afgelopen decennia ten gehore heeft gebracht.

Op het programma staan niet alleen werken van Mozart en Mendelssohn, maar ook van Dvořák, Vaughan Williams en Pärt. Meer informatie is te vinden op de website van het koor, www.toonkunstgouda.nl.

Het geheel staat onder leiding van Leo Rijkaart. Het Holland Symfonie Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding. Verder verlenen medewerking de solisten Heleen Koele, sopraan en Hans Christian Hinz, bas-bariton. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor dit bijzondere concert kosten €30 (jongeren tot 18 jaar €20) en zijn verkrijgbaar bij de Goudse Schouwburg.

FTC Avanti start op zondag 3 juni met een clinic “toerfietsen in het Groene Hart”. Op 10 opeenvolgende zondagen krijgen de deelnemers informatie over hoe je veilig en met plezier kan fietsen in een toerfietsgroep. Verzamelen vanaf 8.45 uur, het peloton vertrekt om 09.00 uur bij de kantine van Avanti (Amerikalaan 163, 2408 TX  Alphen aan den Rijn) en is om 11.00 uur terug. Bij de koffie wordt de training nabesproken. De deelnemers worden begeleid door ervaren wegkapteins. Er wordt gereden met een fietssnelheid van 26 tot 28 km per uur met als afstand 40 tot 50 km. Afhankelijk van de deelnemers worden de fietssnelheden en afstanden aangepast. In de 10 trainingen ontdek je elke rit weer een ander deel van het Groene Hart.

In een toergroep/peloton rijden is anders dan alleen fietsen. Een peloton kan wel 20 tot 30 meter lang zijn. Je rijdt met een hogere snelheid en je moet hiermee bij het inschatten van het verkeer hier rekening houden. In tien trainingen leer je een bocht écht goed aansnijden, stabiel op je fiets zitten, maar ook beter, veiliger en slimmer in een groep rijden. Er wordt aandacht besteed aan de verkeersregels voor fietstoergroepen, hoe je signalen geeft in de groep en je krijgt uitleg over balans, obstakels, tempo en peloton rijden. Efficiënt fietsen door bij tegenwind in een waaier te rijden en kop over kop rijden. Belangrijk zijn de preventieve veiligheidsmaatregelen vooraf, een goede helm, fietscontrole met de juiste bandenspanning, remmen, ketting en eenvoudige EHBO.

Workshop racefiets onderhoud en pech onderweg 19 juni
Goed fietsonderhoud is de basis van veilig fietsen, daarom wordt er in samenwerking met fietsspecialist Van Eijk in ter Aar op dinsdag 19 juni een workshop “racefiets onderhoud en pech onderweg” gehouden, waar de deelnemers kennismaken met derailleur afstellen en ketting wisselen, remmen vernieuwen en pech onderweg met banden wisselen, gebroken ketting en spaken.

Om deel te kunnen nemen moet je over een racefiets beschikken. Dit hoeft niet de nieuwste en duurste racefiets te zijn. Een fiets met race stuur en een derailleur versnelling is voldoende. Daarnaast zijn een helm en een bel verplicht. Een fietshelm is de basisveiligheid van de toerfietser. De fietskleding is vrij maar we adviseren wel een fietsbroek met een zeem, dat is comfortabel tijdens het fietsen. Mocht het een keer regenen dan is een regenjasje wel zo prettig. Voor pech onderweg, een reserve binnenband met bandenlichters en een pompje.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de site van FTC Avanti www.ftcavanti.nl. De deelnemerskosten voor de clinic zijn € 30,00 inclusief de workshop “onderhoud en pech onderweg”. Dit bedrag kunnen de deelnemers overmaken op rekening van Fiets Toer Club Avanti, zie het aanmeldingsformulier.

Jury Miss Travestie Groene Hart bekend!

by redactie on 8 mei 2018

in Regio

Zaterdag 9 juni is het zover. Dan vindt in het kader van het Roze Jaar 2018 Gouda de eerste Miss Travestie Groene Hart verkiezing in Partycentrum Le Patapouf plaats. Met trots presenteert organisator Gouda Roze de jury!

De jury bestaat uit Miss Tiffanie Deelight (Miss Travestie Holland 2015), Miss Patty Pam-Pam (Miss Travestie Holland 2017) en eigenaresse van Cafeetje Heeeurlijk in Gouda, Lizette Oudijk.

Door het strikken van de 2 (voormalig) missen bestaat de jury uit ervaring die precies weet waar tijdens de landelijke verkiezing op wordt gelet. Lizette organiseert in haar café regelmatig roze thema avonden en heeft hierdoor binding met de doelgroep en de regio. Met haar enthousiaste voorkomen is zij een perfecte toevoeging aan de jury.

Er zijn nog slechts enkele deelname plekken vrij. Wil jij nog meedoen? Geef je dan nu nog op via de website www.goudaroze.nl. Deelname is gratis. Via de website is ook de kaartverkoop inmiddels gestart voor het bijwonen van de verkiezing. De winnares van Miss Travestie Groene Hart plaatst zich voor de landelijke finale Miss Travestie Holland in oktober in Rotterdam.

Lezing in het Verzetsmuseum…

by redactie on 6 mei 2018

in Regio

Mensen in de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met DeGoudseSchool organiseert het Verzetsmuseum Zuid-Holland een lezing waarbij historica Judith Schuyf in zal gaan op het thema LHBT en verzet. In haar lezing staat Schuyf stil bij de redenen voor homoseksuelen om in verzet te komen. Is het belangrijk om te weten of hun homoseksualiteit daarin een rol speelde? Welke consequenties trokken mensen uit hun persoonlijke situatie voor hun handelen? Wat betekent dat vandaag nog? Schuyf zal speciaal aandacht besteden aan Han Stijkel, van wie nauwelijks bekend is dat hij homoseksueel was.

Judith Schuyf studeerde geschiedenis, culturele prehistorie en middeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1974 op een proefschrift over de recente geschiedenis van lesbische vrouwen in Nederland. Ze deed onder meer wetenschappelijk onderzoek naar Nederlandse landschapsarcheologie en vooral naar de emancipatie van lesbische  vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en mannen en transgenderpersonen (lhbt’ers) en de gevolgen van oorlog en geweld voor hen. Aan de Universiteit Utrecht was Schuyf een van de initiatiefnemers voor de Interfacultaire Werkgroep Homostudies en streed ze voor de toekenning van compensatiegelden voor oorlogsslachtoffers. Ze zette deze strijd in haar vrije tijd voort toen ze Hoofd Onderzoek bij het Informatie- en Coördinatieorgaan Dienstverlening Oorlogsgetroffenen (Stichting ICODO, nu COGIS) was geworden.

Verzetsmuseum Zuid-Holland, donderdag 24 mei 2018 van 20.00 – 22.00 uur Inloop: 19.30 uur. Entree: € 2,50 Reserveren via info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via tel. 0182 -52 03 85

Huzarenstukje dammende meisjes.

Afgelopen zaterdag heeft het welpenteam (groep 5-6) van de Eben Haezerschool Boskoop een geweldige prestatie geleverd door zich te plaatsen voor de landelijke finale schooldammen, dat op 26 mei wordt gespeeld.Een herhaling van het kunststukje, immers in 2017 wist dit team, dat alleen uit Waddinxveense meisjes bestaat, ook deze finale te halen. In de halve finalestrijd in Rijen moesten 9 wedstrijden worden gespeeld.

Janneke Stoel, Hanneke Rademaker, Emily Berghout, Noa Littel en Susanne Harskamp versloegen alle tegenstanders en met een maximale score van 18 uit 9 stond het damteam eenzaam aan de top. Ook de bordscore was uitstekend. Van de 72 te behalen punten sleepten de meisjes er 61 binnen. Dat is 85 % !

De aanloop naar deze halve finale verliep ook erg succesvol. Het (regionaal) damtoernooi Waddinxveen werd gewonnen en daarna haalden deze talenten het provinciaal kampioenschap.
Aan de basis van de mooie resultaten ligt enthousiasme, plezier en het steeds weer ontdekken van de vele mogelijkheden van het damspel. Thuis wordt het dambord nogal eens op tafel gelegd – de vader van een van de meisjes was ooit jeugdkampioen van de Dambond Midden Holland – en op school werden nog enkele damlessen verzorgd.

Daar toonde dit vijftal, dat ze goed in staat zijn creatief te denken en te handelen. Als het in een stand even niet direct mee zit, wordt bij voorbeeld voor ander plan of opzet gekozen. Gelet op hun leeftijd kan worden gezegd, dat de jonge speelsters een gedegen spelopbouw laten zien. Ze gaan niet met 1 schijf in de aanval, maar proberen de schijven te laten samenwerken.

Janneke Stoel, Hanneke Rademaker, Emily Berghout, Noa Littel, Susanne Harskamp

Verhalen van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als spiegel voor de tegenwoordige tijd. Met ‘Project V Gouda’ zoekt Verzetsmuseum Zuid-Holland het spanningsveld tussen heden en verleden. Historische voorwerpen en verhalen worden aangevuld met eigentijdse vragen en dilemma’s die soms verrassende overeenkomsten vertonen met de historische verhalen.

De Tweede Wereldoorlog en onze huidige, vaak digitale, samenleving lijken op het eerste gezicht weinig overeenkomsten te hebben. Niet alleen kennen we sinds mei 1945 vrede en vrijheid, ook heeft iedereen het recht om zijn of haar eigen mening te uiten en worden er geen bevolkingsgroepen vervolgd. Toch worstelen mensen ook nu met thema’s als privacy, censuur, propaganda en valse identiteit. Wat was het belang van een goed netwerk tijdens de oorlogsjaren? En hoe afhankelijk zijn we tegenwoordig van dit netwerk?

Vanaf 28 april staat Verzetsmuseum Zuid-Holland in het teken van ‘Project V Gouda’. Zowel online als offline duikt het museum dieper in verzetsverhalen uit Gouda in het bijzonder en Zuid-Holland in het algemeen. Wat motiveerde mensen om in verzet te komen en welke vormen van verzet waren er? In een dynamisch online en offline project met regelmatig wisselende voorwerpen en thema’s wordt het spanningsveld gezocht tussen heden en verleden. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf op een nieuwe manier zowel naar verzet in de Tweede Wereldoorlog als naar hun eigen wereld te kijken.

‘Project V Gouda’ loopt van 28 april tot en met zaterdag 27 oktober in Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, 2801 HA Gouda en is tevens het laatste project van het verzetsmuseum voor de verhuizing naar een nieuwe locatie. Kijk voor meer informatie op www.verzetsmuseum-zh.nl en op de sociale media.

Terminale zorg zoekt vrijwilligers…

by redactie on 26 april 2018

in Regio

Informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in de Terminale zorg Thuis en Hospices Midden Holland

Dinsdag 15 mei 2018 wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor mensen die kennis willen maken met onze organisatie en meer willen weten over het werken als vrijwilliger. U bent van 14.00 – 15.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. U kunt zich aanmelden bij: teamondersteuner@hospicemiddenholland.nl

Polen…

by redactie on 25 april 2018

in Regio

Geplaatst door Onswaddinxveen op dinsdag 24 april 2018

Wilt u even blazen…

by redactie on 25 april 2018

in Regio

Geplaatst door Onswaddinxveen op maandag 23 april 2018

Cyclus blijft straatreiniging en gladheidbestrijding in Gouda doen…

17 april 2018

Ook de komende jaren blijft Cyclus het vertrouwde gezicht op straat voor straatreiniging en gladheidbestrijding. Wethouder Hilde Niezen en directeur Jan Krapels van Cyclus zetten op maandag 16 april hun handtekeningen onder de nieuwe overeenkomsten die lopen tot en met 2022. Cyclus heeft een commercieel aanbod gedaan dat door de gemeente geaccepteerd is na een […]

Lees verder →

Jubileum GouweHart Orkest…

16 april 2018

GouweHart Orkest viert eerste jubileum met voorjaarsconcert en nieuw clavecimbel. Vijf jaar geleden werd het GouweHart Orkest opgericht, het enige semiprofessionele orkest in het grote gebied tussen Zoetermeer, Gorinchem, Utrecht en Leiden. Afgestudeerde musici spelen in het orkest samen met vergevorderde amateurs. De oprichters, dirigent Jacques van der Meer en contrabassist en cultureel organisator Aaf […]

Lees verder →

Miss Travestie Groene Hart 2018…

16 april 2018

2018 is het Roze Jaar in Gouda. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert belangenvereniging Gouda Roze de eerste Miss Travestie Groene Hart Verkiezing! De verkiezing vindt plaats zaterdag 9 juni vanaf 20.00 uur in partycentrum Le Patapouf in Gouda. De winnares plaatst zich voor de grote landelijke Miss Travestie Holland Verkiezing, welke plaatsvindt in oktober in […]

Lees verder →

Open Podium Kamermuziek…

16 april 2018

Open Podium Kamermuziek Gouda organiseert vrijdagavond 20 april weer een speelavond voor amateur kamermusici. De avond begint om 20.00h in de aula van de Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, 2803PD te Gouda en is vrij toegankelijk voor iedereen. Er treden die avond 15 amateurmusici op uit de Goudse regio. U kunt o.a. luisteren naar het […]

Lees verder →

Voorjaarswandeling bij stichting boek en troost…

6 april 2018

De Stichting Boek en Troost organiseert op zaterdag 21 april a.s. van 10.30 -13 uur een voorjaarswandeling. Start Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda In de loop der jaren zijn er diverse tradities ontstaan rondom het begraven van onze naasten. Dit kan gekoppeld zijn aan religie maar ook de drassige grond van Gouda vroeg in het […]

Lees verder →

Zaterdag 7 april Open dag…

6 april 2018

Kom kennis maken met de fantastische roei en zeilsport tijdens onze open dag op zaterdag 7 april van 11.00-15.00 uur! Er zijn rondleidingen waarbij u al uw vragen kunt stellen en natuurlijk kunt u zelf ervaren hoe het is om de zeilen te hijsen in een van onze zeilboten en/of aan de riemen te hangen […]

Lees verder →

Lezing van de Waddinxveense Kunst Kring…

29 maart 2018

Op dinsdag 10 april 2018 houdt Hanneke de Man een lezing over “Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum” in de Immanuëlkerk te Waddinxveen. De aanvang is 19:30 uur. Net zoals later bij Van Gogh nam ook Jongkinds kunst een nieuwe wending toen hij zich in 1845 In Frankrijk vestigde, en net als de kunst […]

Lees verder →

Gezond Gouds Familieloop 2018…

29 maart 2018

Vrijdag 13 april: Gezond Gouds Familieloop Vrijdag 13 april organiseert Gezond Gouds de Gezond Gouds Familieloop! Vanaf 18:00 uur is iedereen, jong en oud, welkom om mee te doen aan deze loop die gehouden wordt op het terrein van AV Gouda. Er zijn drie soorten Kids Runs (3 t/m 12 jaar) op verschillende afstanden: 400 […]

Lees verder →

Rouwcafé stichting boek en troost…

29 maart 2018

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 15 april a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. “Buiten is het voorjaar en licht” De maand april is de maand van Pasen. In alle winkels en reclame lokken ons de paaseieren. Het ei staat symbool voor het nieuwe […]

Lees verder →

Geslaagde 4e Collegetoer van Soroptimistclub Gouda e.o. ..

24 maart 2018

In een vol Arti Legi stelden professor dr. Paul Abels, hoogleraar Geheime Diensten, en mr.dr. Quirine Eijkman, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, elkaar de vraag: Privacy of Veiligheid, wat leveren we in? De nieuwe zogenaamde “Sleepwet” werd toegelicht met argumenten vóór, tegen en de wenselijke veranderingen in deze wet. Paul […]

Lees verder →

25e Brieven- en Postzegelbeurs…

23 maart 2018

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart 2018 vindt in sporthal De Mammoet in Gouda voor de 25e keer de Internationale Brieven- en Postzegelbeurs plaats. Stichting de Brievenbeurs verwelkomt de vrijdag en zaterdag voor Pasen wederom rond de 35 gerenommeerde standhouders uit Binnen- en buitenland, met een grote diversiteit aan poststukken, stempels, postzegels en aanverwante […]

Lees verder →

Jarenlange celstraffen…

10 maart 2018

Geplaatst door Onswaddinxveen op vrijdag 9 maart 2018

Lees verder →

HCC Senioren Academie…

6 maart 2018

HCC SeniorenAcademie locatie Gouda kondigt hierbij aan: Dinsdag 20 maart 2018 van 10:00 tot 12:00 uur (zaal open 9:30 uur) in: De Veste Ridder van Catsweg 300 2804 RS Gouda Van 10:00 tot 11:00 uur een presentatie met als onderwerp:GPS in de smartphone In de moderne smartphone is de telefoonfunctie bijna ondergeschikt geworden aan het […]

Lees verder →