Regio

Het Van Baerle trio wordt door de muziekpers als beste pianotrio van Nederland beschouwd. Dit trio geeft op dinsdag 18 augustus om 12.00 uur een door ReeuwijkKlassiek georganiseerd lunchconcert op het terras van ‘t Vaantje. Het Van Baerle trio bestaat uit Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool en Gideon den Herder, cello. Hannes Minnaar en Maria Milstein ontvingen allebei de Nederlandse Muziekprijs. Dit is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt. Gideon den Herder is als aanvoerder cello verbonden aan het Residentie Orkest.

Hannes Minnaar maakte vorig jaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten die al 30 jaar in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw wordt georganiseerd. In deze serie treden de beste pianisten van de wereld op. Voor ReeuwijkKlassiek speelt het trio muziek van Beethoven en Saint-Saëns. Aanmelden voor het lunchconcert via kassareeuwijkklassiek@outlook.com

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 16 augustus a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda.

Opruimen!?
Maandenlang stonden er files voor de afvalbrengstations. De lockdown nodigde uit tot opruimen. Hoe is dat na het overlijden van een dierbare? Het proces van spullen “opruimen” is niet aan tijd gebonden. De één wil alles direct opruimen, sorteren, weggooien. De ander wil alles laten staan en liggen zoals het altijd was. Er is geen goed of fout in deze.

Uit dit alles blijkt dat opruimen een heel persoonlijk proces is ,waar eenieder op zijn eigen unieke wijze vorm aan geeft. Deze middag willen gedachten en ervaringen hierover uitwisselen.

Kosten: €5,00 incl. consumpties.
Aanmelden verplicht: info@boek-en-troost.nl

Zaterdag Dansen we Op De Vulkaan tijdens De Dijk Tribute in de Theaterbakkerheij. De 8-koppige Familie Van Dijk Tributeband weet als geen ander hoe je een feestje moet bouwen. Veilig en verantwoord zetten ze een energieke show neer met muziek van Nederlands succesvolste Nederrock-pop band!

Alle bekende hits komen voorbij in een avondvullend programma: ‘Mag Het Licht Uit’, ‘Als Ze Er Niet Is’, ‘Bloedend Hart’, ‘Dansen Op De Vulkaan’ en veel meer. Een feest der herkenning! Tickets zijn er al vanaf 12,50 en te koop via www.theaterbakkerheij.nl/tickets

Theaterzaal
za 01 augustus
21:00 uur

Het publiek op het zonovergoten en uitverkochte terras van ’t Vaantje werd volledig verrast door de combinatie van twee saxofoons en een accordeon. Sommigen dachten zelfs dat de oude tijden bij ’t Vaantje met de Dutch Swing Society waren teruggekeerd. Maar de bezoekers van ReeuwijkKlassiek kregen prachtige stukken van o.a. Erik Satie (Gnossienne No. 1) en Modest Moessorgski (Schilderijen van een Tentoonstelling) te horen. De musici vertelden niet alleen over de muziekstukken, maar lieten ook verschillende saxofoons horen. Het zeer gevarieerde programma viel erg in de smaak. Als dank voor de bloemen speelde het trio op verzoek en ter afsluiting een stuk Klezmermuziek. De concertlunch na afloop maakte deze dag tot een feest.

Gouda 748, Gouda is een tijdmachine…

by redactie on 19 juli 2020

in Regio

Zondag 19 juli was Gouda jarig, de stad kreeg 748 jaar geleden stadsrechten van Graaf Floris de vijfde. Op de verjaardag van de stad is om 0.00 uur het kunstwerk in de Spoortunnel met de regels ‘Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen’, na reparatiewerkzaamheden weer onthuld. De letters zijn voortaan duurzaam verlicht. De dichtregel is een fragment uit ‘Achter de kerk’ van Klara Smeets, stadsdichter 2011 – 2014.

Wethouder Thierry van Vugt: “Gouda750 vieren we uitgebreid in 2022. Mooi om nu al, in opmaat naar dat eeuwfeest, onze verjaardag te vieren met de onthulling van dit herstelde kunstwerk, dat perfect de verbinding tussen verleden, heden en toekomst in uitstraalt die in 2022 centraal staat. We moeten er ook voor zorgen dat onze stad er in het feestjaar prachtig bij ligt. Dat stimuleren we onder andere door de regeling gevelherstel Gouda750 waarbij we eigenaren ondersteunen hun pand er weer mooi bij te laten staan in de feestperiode.” Ter gelegenheid van de 748ste verjaardag van de stad heeft huidig stadsdichter Peter Noordhoek het gedicht ‘We tellen op, we tellen af’ geschreven en voorgedragen.

Iedereen heeft tenslotte een plek op de tijdlijn van verleden naar toekomst. Het thema voor de festiviteiten in 2022 is dan ook Geef Gouda door! Gouda750 inspireert inwoners, bedrijven en instellingen om de stad mooier en leuker te maken. Ook een projectidee voor Gouda750? Ga naar www.gouda750.nl

Foto van de verlichte dichtregel in de Spoortunnel. Foto Lima Fotografie.

Vanaf 1 juli mogen we weer met de toergroepen op stap, we moeten zeker nog rekening met elkaar houden en daar waar nodig afstand bewaren. De procedures in het clubhuis zijn naar 1.5 meter opgeschaald. Er is een looproute gemaakt, dus we kunnen veilig het clubhuis in en uitlopen en onderweg houden we de nodige afstand. Koffiedrinken kan ook weer op de terrassen halverwege de fietstochten. Kortom we gaan er weer voor.

Tijdens de eerste gezamenlijke routes bleek dat de coronakilo’s toch hadden toegeslagen en dat de leden aan het werk moesten om het strakke fietslijf van februari weer in ere te herstellen. Ben jij in de afgelopen periode ook tegen een aantal coronakilo’s aangelopen dan is fietsen bij Avanti een gezellige manier om hiervan af te komen.
Het fietsen in een groep motiveert extra.
Als je wat minder zin hebt, dan staan de maten op je te wachten.
Als het hard waait is er altijd wel iemand die op kop gaat rijden.
Bij een lekke band staan er drie man je te helpen.
Verdwalen hoeft niet meer, we weten allemaal de nieuwste fietspaden en de beste koffie.

Bij Avanti zijn er 6 verschillende niveaugroepen. Er zijn twee recreantenfietsgroepen en vier toerfietsgroepen. De snelheden variëren van 18/20 tot 30/35 km per uur en de afstanden variëren tussen de 50 en 120 km. Iedereen kan een fietsgroep vinden die bij hem past. De groepen fietsen op zaterdag, zondag, dinsdag en donderdag in de ochtend en op dinsdagavond een korte rit voor de bikkels.

Wil je ook een keer de sfeer proeven bij FTC Avanti? Kom dan een paar keer meefietsen. http://www.ftcavanti.nl/vereniging/fiets-eens-mee Voor de toerfietsgroepen heb je een racefiets met een bel en een helm (is verplicht) nodig en voor het fietsen bij de recreanten, een toerfiets of zoals wij dat noemen een rechtopfiets. De verschillende toer- en recreantengroepen vertrekken vanaf het clubhuis aan de Amerikalaan. Kijk voor de verschillende fietsgroepen met snelheden en afstanden op de site. http://www.ftcavanti.nl/vereniging/groepen-en-vertrektijden We vertrekken altijd om 09.00 uur, dus kom een kwartier eerder dan kunnen we je welkom heten en kijken welke fietsgroep bij jou past.

Het lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie wordt, nu het weer mag, opgestart door Steunpunt mantelzorg van Welzijn Zuidplas. Op woensdag 8 juli gaan we met inachtneming van de RIVM regels elkaar op 1,5 meter buiten ontmoeten bij Leefgoed de Olifant. Deze keer vindt het plaats in de ochtend van 11.00-12.30 uur en gaat het vooral om de onderlinge ontmoeting. Op dit moment is nog niet duidelijk of we spontaan een kijkje kunnen nemen in de Beeldentuin. Het nu noodzakelijk dat u zich van te voren aanmeld via hetty@welzijnzuidplas.nl of belt naar 0180-310050 inspreken is voldoende. Voelt u zich nog niet vrij om naar de ontmoeting te komen maar wilt u wel contact met lotgenoten of de consulent mantelzorg dan kunt u dat kenbaar maken via het zelfde e-mailadres of telefoon

Ontmoeting woensdag 8 juli a.s. Bij Leefgoed de Olifant
Tijd van 11.00 uur tot 12.30 uur
Groenendijk 325
2911 BB Nieuwerkerk aan de IJssel

Het eerste lunchconcert op het terras van ’t Vaantje was voor harpiste Miriam Overlach ook haar eerste optreden na het begin van de coronacrisis. Deze harpiste behoort tot de top van de Nederlandse Kamermuziek. Zij valt regelmatig in bij het Concertgebouworkest en is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. En dat was te horen. Bij elk van de korte, zomerse muziekstukjes gaf zij een interessante toelichting. Bij één muziekstuk begonnen zelfs de vogels mee te kwetteren! Haar optreden viel zo in de smaak dat alle bezoekers bij het volgende lunchconcert terug willen komen.

De combinatie van een kort concert (één uur) gevolgd door een voortreffelijke lunch is een gouden greep. Ondanks de 1,5 meter geeft het overdekte terras het gevoel alsof je in een grote huiskamer zit. Ook bij het volgende concert op dinsdag 14 juli a.s. hanteert ReeuwijkKlassiek dezelfde formule. Voor dit concert kunt u zich nu al opgeven door onder vermelding van uw naam en “concert 14 juli” een e-mail te sturen aan: kassareeuwijkklassiek@outlook.com Als er plaats is op het terras ontvangt u bericht dat u 20 euro mag overmaken voor de muziek. Daarmee is uw reservering definitief. De concertlunch (3-gangen menu 29,95 euro) en eventuele drankjes rekent u af bij ’t Vaantje. Bijwonen van het concert zonder lunch is niet mogelijk.

Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Het maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit invloed.

Brandweermonument

Deze jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken. Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit brandweermonument in Arnhem delen we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s en weerklinken de 97 namen, van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Anders dan voorgaande jaren

Door de huidige Corona-maatregelen hebben we dit jaar de herdenking anders vorm moeten geven en letterlijk afstand van elkaar moeten nemen. Maar het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Daarom was er dit jaar een korte ceremonie zonder speciale genodigden.

Bij de jaarlijkse herdenking wordt door het hele land het Ereteken – bestaande uit twee elkaar kruisende waterstralen – uitgevoerd. Dit jaar werd dit namens Brandweer Hollands Midden uitgevoerd door manschappen van kazerne Oegstgeest.

De coronacrisis heeft tot gevolg dat alle zeven kamermuziekconcerten van ReeuwijkKlassiek in seizoen 2020/2021 zijn geannuleerd. Het geringe aantal bezoekers door de 1.5 meter maatregel zou deze stichting financieel in ernstige problemen brengen. In september 2021 hoopt ReeuwijkKlassiek haar kamermuziekserie te hervatten.

Door in de zomer lunchconcerten op het terras van Restaurant ’t Vaantje te organiseren, hoopt ReeuwijkKlassiek de pijn te verzachten. De aankondiging van deze concerten verloopt via e-mail. Stuur een mailbericht met vermelding van uw naam naar kassareeuwijkklassiek@outlook.com en u komt op de mailinglist.

Doosopmaat.nl heeft eerder vandaag een donatie van maar liefst € 11.234,96 mogen overhandigen aan het Erasmus MC in Rotterdam. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, nam de cheque, die bestemd is voor zorgmedewerkers, dankbaar in ontvangst.

Het bedrag is bijeengebracht tijdens een klantenactie van Doosopmaat.nl, de volledige opbrengst is overgedragen aan Stichting WeCareNL. WeCareNL heeft de afgelopen maanden geld opgehaald bij bedrijven en inwoners in heel Nederland, met als doel de zorghelden te bedanken en de horeca een steuntje in de rug te bieden. Het initiatief wordt gedragen door een groep vrijwilligers, en heeft inmiddels landelijke bekendheid gekregen.

Namens de Rotterdamse Horeca treedt sterrenchef Fred Mustert (Restaurant Fred) vandaag op als ambassadeur van WeCareNL. Hij herkent veel elementen van de zorg in zijn eigen werk: “Passie en liefde zijn de overeenkomsten in ons vak. Samen komen we sterker uit deze crisis!” Mustert geeft daarnaasr aan dat de horeca heel erg blij is dat ze weer open mag zijn. Maar het is niet voor elk restaurant of café vanzelfsprekend om, volgens de huidige richtlijnen, kostendekken te zijn. Hij vindt het dan ook geweldig dat dit initiatief ook ten goede komt aan de lokale Rotterdamse horeca en hoopt dat er massaal gebruik van gemaakt gaat worden!

In het Erasmus MC werken medewerkers, vrijwilligers en studenten zij aan zij, met toewijding en passie voor patiënten. Net als elk universitair medisch centrum richt het Erasmus MC zich op gastvrije patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Ernst Kuipers is verguld met deze verrassing voor zijn medewerkers. Naast bestuursvoorzitter van het Erasmus MC is hij ook bestuurder van Landelijk Netwerk Acute Zorg. In deze rol heeft heel Nederland hem tijdens de coronacrisis leren kennen. ‘We zijn ongelofelijk blij met alle fantastische initiatieven die op touw gezet zijn’, zegt Ernst Kuipers. ‘We doen dit samen, echt met zijn allen! Maar veel van onze medewerkers hebben vanwege werkdruk de afgelopen periode weinig tijd met familie en vrienden door kunnen brengen. Des te meer waarderen we een actie als deze, die ervoor zorgt dat onze mensen, samen met hun naasten, lekker kunnen gaan genieten van onze lokale horeca.’

‘COVID-19 heeft gezorgd voor een enorme toename in online leveringen. En daarmee is ook het aantal bestellingen van kartonnen dozen enorm toegenomen’, vertelt Doosopmaat directeur Jurgen Vugts. ‘We kwamen in contact met Jordy Sweep, initiatiefnemer van WeCareNL. Deze stichting wil zowel de zorg helpen als de horeca ondersteunen. Dat doet ze door horecawaardebonnen aan te schaffen en die uit te reiken aan zorgmedewerkers.’ Het Waddinxveense Doosopmaat.nl zette een actie op touw waarbij per doos € 0,02 gedoneerd werd, en vroeg haar klanten hetzelfde te doen. Als dat het geval was, verdubbelde Doosopmaat haar bijdrage en leverde één doos dus € 0,06 op voor WeCareNL. ‘Fantastisch dat zoveel van onze klanten hier ook een bijdrage aan geleverd hebben, we doen het tenslotte samen! En wij zijn heel blij dat we op deze manier een kleine, verzachtende bijdrage mogen leveren aan twee branches waar het uiterste van gevraagd is en wordt!’ De wens van Jurgen Vugts was om het bedrag beschikbaar te stellen aan het Erasmus MC in Rotterdam. Maar liefst 450 zorgmedewerkers zullen verrast worden met een cadeaubon van € 25,00 die te besteden is bij de lokale horeca!

ReeuwijkKlassiek organiseert op dinsdag 23 juni om 12.00 uur een 1,5 m lunchconcert met harpiste Miriam Overlach op het terras van ’t Vaantje. Vanwege de corona maatregelen een intiem concert van een uur voor 25 bezoekers met na afloop een heerlijke lunch.

Miriam valt regelmatig in bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij zal mooie en luchtige stukken spelen van o.a. Saint-Saëns, Händel, Scarlatti en uitleg geven over de stukken.
U kunt zich voor het lunchconcert aanmelden door onder vermelding van uw naam een e-mailberichtje te sturen naar kassareeuwijkklassiek@outlook.com

Als er voldoende plaats is op het terras, ontvangt u bericht dat u 20 euro p.p. voor de muziek kunt overmaken, waarmee uw reservering definitief is. Aan de ingang van het terras worden geen toegangskaarten verkocht.

Uw 3-gangen concertlunch (kosten 28,50 euro p.p. zie website vaantje.nl) en eventuele drankjes rekent u af bij ‘t Vaantje. Bijwonen van het concert zonder lunch is niet mogelijk.
Volgens de weersvoorspelling is het dinsdag 23 juni gunstig weer. Maar als het weer tegenvalt, komt er een nieuwe datum. U krijgt daarvan tijdig bericht.

Tweede Online FIFA20 toernooi…

9 juni 2020

Jongerenwerker Rick Gort organiseerde op vrijdag 5 juni het tweede online FIFA toernooi waar de jeugd het tegen elkaar opnam vanuit huis. Deze keer waren er wat minder deelnemers maar dat mocht de pret niet drukken. De deelnemers waren ingedeeld in een poule waar ze vijf wedstrijden tegen elkaar speelden. De eerste vier in de […]

Lees verder →

Singer-songwriter Niels Geusenbroek staat dit weekend in de Theaterakkerheij met nieuwe theatershow…

9 juni 2020

Zondagavond 14 juni staat de bekende singer-songwriter Niels Geusebroek met de nieuwe theatershow “Wat maakt een HIT en wanneer is het SHIT?” in de Goudse Theaterbakkerheij. In het sfeervolle Theatercafé is ruimte voor 30 VIP gasten. Geusebroek scoorde enorme hits met ‘Year Of Summer’ en het gevoelige ‘Take Your Time Girl’ en deed mee aan […]

Lees verder →

Eerste Online FIFA20 toernooi…

31 mei 2020

Jongerenwerker Rick Gort organiseerde op vrijdag 22 mei een online FIFA toernooi waar de jeugd het tegen elkaar opnam vanuit huis. Door de maatregelen die zijn genomen vanwege corona zet Jongerencentrum ’t Blok in op online activiteiten. De deelnemers waren ingedeeld in twee poules waar ze vier wedstrijden tegen elkaar speelden. Bij de eerste wedstrijden […]

Lees verder →

Bezienswaardigheden en VVV Gouda weer open…

31 mei 2020

Steeds meer winkels, horeca en bezienswaardigheden mogen met de versoepeling van de coronamaatregelen weer open. Zo ook in Gouda. Wel is het voor een bezoek aan musea en bezienswaardigheden noodzakelijk om online te reserveren en rekening te houden met een tijdslot en soms aangepaste openingstijden. Alle websites zijn inmiddels aangepast met de actuele informatie en […]

Lees verder →

Humanitas Midden-Holland helpt gescheiden ouders in de omgang met hun kinderen…

26 mei 2020

Vanaf 15 juni 2020 breidt Humanitas Midden-Holland haar werkzaamheden uit met een nieuwe activiteit, de Begeleide Omgangsregeling (BOR). Ouders kunnen bij echtscheiding contact opnemen met de coördinator van de BOR als zij hulp willen bij het gezamenlijk opstellen van een goede omgangsregeling. De coördinator zal de ouders dan koppelen aan een getrainde vrijwilliger die hen […]

Lees verder →

Mantelzorgwaardering in corona tijd…

24 mei 2020

Rond deze tijd werd in de afgelopen jaren een activiteit voor mantelzorgers georganiseerd. Dit om hen, mede namens de gemeente Zuidplas, te bedanken en te waarderen voor wat ze doen. Dit jaar ziet de waardering er vanwege de genomen maatregelen rond het corona virus anders uit. Alle geregistreerde mantelzorgers ontvangen een prachtig informatief magazine, uitgegeven […]

Lees verder →

Merendeel locaties Zorgpartners versoepelt bezoekregeling…

22 mei 2020

Tijdens de persconferentie van 19 mei jl. gaf minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge aan dat verpleeghuizen vanaf 25 mei onder strikte voorwaarden weer beperkt bezoek mogen toelaten. Eén van de voornaamste bepalingen is dat daar geen cliënten met COVID verblijven. De Raad van Bestuur van Zorgpartners Midden-Holland heeft inmiddels de eerste […]

Lees verder →

Corona lijkt halt toegeroepen in Groene Hart…

17 mei 2020

CORONAVIRUS Net als zaterdag zijn ook zondag geen nieuwe coronagevallen gemeld in het Groene Hart. Het aantal streekgenoten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest), is stabiel gebleven op 326. Het aantal sterfgevallen is onveranderd 163. Lees verder op onze Facebook pagina…

Lees verder →

Feestperiode Gouda750 verschuift als gevolg van de coronacrisis..

13 mei 2020

Gouda viert feest in 2022. Vanwege de coronacrisis heeft Gouda750 echter besloten om de start van het feest te verschuiven. Wat precies de start- en einddatum wordt, is nog niet bekend. Het programmateam gaat dit de komende periode onderzoeken in overleg met de stad. Wethouder Thierry van Vugt: “De Stuurgroep en het Fonds Gouda750 gaan […]

Lees verder →

Online FIFA20 toernooi…

11 mei 2020

Door de maatregelen die zijn genomen vanwege corona zet Jongerencentrum ’t Blok in op online activiteiten. Jongerenwerker Rick Gort organiseert op vrijdag 22 mei vanaf 20.00 uur een online FIFA toernooi waar je het opneemt tegen andere jongeren vanuit je eigen huis. Ben jij goed in FIFA? Dan is dit wat voor jou! De winnaar […]

Lees verder →

Webinar Tieners & Geld voor alle ouders…

4 mei 2020

Op 20 mei 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve, kinderpsychologe en opvoedkundige, het webinar Tieners & Geld voor alle ouders met kinderen van 10 tot 18 jaar. Tieners en geld….. dat valt nog niet mee. Voor henzelf niet, maar ook niet voor jou als ouder. Te snel uitgeven, gezeur om […]

Lees verder →

Tweede ronde kaartenactie…

3 mei 2020

Vorige week kregen ruim 200 ouderen van 80 jaar en ouder een mooi pakketje door de brievenbus. Welzijn Zuidplas heeft kinderen uit Zuidplas opgeroepen om een kaartje of mooie tekening te maken om alle ouderen in Zuidplas een hart onder de riem te steken. Eerder ontvingen alle ouderen van 91+ al een pakketje via de […]

Lees verder →

Kopzorgen over geld? Maak gebruik van het spreekuur Geldzaken van Kwadraad Maatschappelijk Werk…

1 mei 2020

Heb je vragen of stress over financiën en geld tijdens de Coronacrisis? Bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt of je aan het einde van de maand nog wel geld overhoudt? Ben je je werk kwijtgeraakt of maak je je zorgen over je baan? Heb je al schulden en worden deze door de coronacrisis alleen maar […]

Lees verder →