Regio

Dit jaar bestaat het GouweHart Orkest vijf jaar en dit feestelijke jubileumjaar begint op 3 maart a.s. met een vrij toegankelijk cantateconcert in de Oud Katholieke Kerk in Gouda. U kunt daar twee cantates beluisteren, één van Johann Sebastiaan Bach en de andere van Johann Kuhnau, die tot 1722 Bach’s voorganger was als cantor in de Thomaskirche in Leipzich.  

Er wordt een korte uitleg gegeven over de muziek met een luisterwijzer, waardoor u karakteristieke passages kunt herkennen. Aanvang is 16:00 uur. De toegang is vrij, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Het GouweHart Orkest bestaat uit professionele aanvoerders die vergevorderde amateurs de fijne kneepjes van het musiceren bijbrengen en hen stimuleren tot een hoog spelniveau. Dat dit uitgangspunt goed werkt, blijkt uit de twaalf geslaagde projecten die inmiddels zijn uitgevoerd en de vele Vrienden en vaste bezoekers die het orkest volgen.

Dit is het vierde cantateconcert sinds 2015 en hiervoor is het GouweHart Koor opgericht, een klein projectkoor.Een cantate is een kort stuk met zang van solisten en koor. Bij dit concert kunt u een aantal jonge veelbelovende professionele zangers ontdekken.

Sopraan: Bethany Shepherd
Countertenor: Aleksan Chobanov
Tenor: Carlos Negrín López
Bas: Jakob Gramit
GouweHart Orkest en -Koor o.l.v. Jacques van der Meer

De huidige tentoonstelling ‘Vluchten naar Gouda’ wordt verlengd tot 14 april 2018! De belangstelling voor de geschiedenis van het Vluchtoord Gouda is nog steeds zo groot dat verlenging gerechtvaardigd is. Verzetsmuseum Zuid-Holland biedt zo de belangstellenden nog twee maanden extra de gelegenheid voor een bezoek. Ook de scholen hebben nu langer de tijd om een bezoek te plannen. Het zal de voorlaatste tentoonstelling zijn aan de Turfmarkt. Daarna volgt een grote afsluitende expositie met als thema verzet.

Presentatie met als onderwerp: Mogelijkheden van de PC. Dinsdag 20 februari 2018 van 10:00 tot 12:00 uur (zaal open 9:30 uur) in:

De Veste
Ridder van Catsweg 300
2804 RS Gouda
Van 10:00 tot 11:00

Het gebruik van de personal computer is niet beperkt tot tekstverwerking, e-mail en internet. Nee, de pc heeft, ook voor u, heel veel leuke, ontspannende en interessante mogelijkheden. Soms betaald, maar vaak ook gratis.

Als gebruikelijk is de presentatie afgestemd op de minder ervaren computergebruiker. Ook is er ruimschoots tijd ingeruimd voor het stellen van vragen. Wij verwelkomen u graag vanaf 09:30 uur. De entree is gratis voor leden van de HCC. Overige belangstellenden zijn eveneens van harte welkom. Zij mogen eenmaal zonder te betalen meemaken wat onze bijeenkomsten inhouden. Bij een volgend bezoek betalen zij slechts € 5.=

Van 11.00 tot 12.00 uur wordt er aandacht besteed aan het 40 jarig jubileum van HCC. Een traktatie staat voor u klaar.

Motordealer Goedhart Motoren uit Bodegraven pakt op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 februari uit met een groots evenement: de Goedhart Seizoensopening 2018. Drie dagen lang (live)muziek, lekker eten en drinken, workshops, livedemonstraties, volop kortingen, meer dan twintig landelijke motorprimeurs én een grote Europese motorprimeur.

Eigenaar Berry Goedhart: “We zijn erg blij en trots dat we hier in Bodegraven meer dan twintig Nederlandse primeurs mogen presenteren, waaronder de Kawasaki H2SX, de Ducati Scrambler 1100 en de Honda Africa Twin Adventure Sports. Helemaal uniek is de aanwezigheid van de nieuwe Triumph Speed Triple S en RS: wij zijn een van de eerste motordealers in Europa met deze primeur! En natuurlijk maken we er ook een gezellig evenement van, met onder meer livemuziek.”

Voor de Goedhart Seizoensopening maakt de grootste motordealer van de Benelux de beursstand, die normaliter op de MOTORbeurs Utrecht (22 t/m 25 februari) staat, na in een speciale ‘pop-up store’. Vol aanbiedingen van de mooiste A-merken, zoals de beursbezoekers dat gewend zijn.

Berry Goedhart over de keuze om dit jaar niet naar de MOTORbeurs Utrecht te gaan: “We kunnen op de MOTORbeurs Utrecht simpelweg niet laten zien wat wij allemaal in petto hebben. In Utrecht hadden we al een van de grootste stands van 800 m2, terwijl we in Bodegraven in totaal 6.000 m2 tot onze beschikking hebben! Voor ons eigen evenement werken we samen met veel motormerken, zoals Triumph en Honda, die net als wij niet op de MOTORbeurs Utrecht staan.”

Behalve alle kortingen (zoals 10 procent korting op de nieuwste collectie kleding en helmen) en primeurs zijn er ook workshops in de werkplaats en livedemonstraties van de nieuwste producten. Zo is in de werkplaats onder meer te zien hoe de ketting van een motor gemakkelijk is te stellen en hoe de motor is klaar te maken voor het komende voorjaar.

Openingstijden Goedhart Seizoensopening 2018:
Vrijdag 16 februari 16.00-21.00 uur
Zaterdag 17 februari 09.00-17.00 uur
Zondag 18 februari 12.00-17.00 uur

GOUDasfalt was door de gemeente Gouda voorgedragen voor de vrijwilligersprijs. Uit 230 inzendingen werden 18 initiatieven genomineerd, waar GOUDasfalt er een van was. Op vrijdag 2 februari verzorgden alle genomineerden een pitch in de Colourkitchen in Utrecht. Trees van der Gun en Jurjen van den Broeck hielden een gloedvol betoog over GOUDasfalt en de rol van de vrijwilligers daarin. Ze vertelden dat GOUDasfalt een avontuurlijk en complex project is en dat de vrijwilligers de afgelopen jaren ondernemerschap, lef en een tomeloze inzet hebben getoond. Stichting GOUDasfalt staat open voor ideeën van haar vrijwilligers. De vrijwilligersgroep is groot en groeiend en bruist van de activiteiten en plannen. Zonder de inzet van onze vrijwilligers en zonder de ideeën die ze inbrengen zou het burgerinitiatief GOUDasfalt niet zijn gekomen waar het nu is. Het terrein biedt inmiddels onderdak aan scouts, bierbrouwers, meubelmakers, kunstenaars, een stadsmoestuin en evenementen. Een stadsstrand en strandpaviljoen zijn in de maak.

De Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen worden sinds 2011 uitgereikt door de staatssecretaris van VWS aan bijzondere en inspirerende vrijwilligersorganisaties, -projecten en initiatieven. De jury was onder de indruk van wat dit project in korte tijd heeft bereikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis benadrukte het bijzonder te vinden hoeveel mensen GOUDasfalt aan zich heeft weten te binden en was onder de indruk van de samenwerking met gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen. Uit handen van de staatssecretaris ontvingen de vrijwilligers van het burgerinitiatief een cheque van 5.000 euro.

Op donderdag 22 februari 2018 houdt Teun Hardjono in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 te Gouda een lezing over “slaapwandelend een nieuwe oorlog binnenlopen?”.

In een televisie-uitzending van College Tour sprak António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de vrees uit dat we “slaapwandelend een nieuwe oorlog binnenlopen”. Is er dan niets terechtgekomen van de droom van “nooit meer oorlog” na WO II? Dreigt de Europese samenwerking, onder andere bedoeld om een nieuwe catastrofe te voorkomen, dan alsnog te falen? In een studie uitgevoerd voor het Wetenschappelijk Instituut van het CDA is aannemelijk gemaakt dat de Europese Unie als instituut dezelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt als waarneembaar is bij bedrijven. Dat maakt ook mogelijk te duiden waar “het mis is gegaan”, maar ook dat het nog niet te laat is, mits we de juiste maatregelen nemen. Wat die zijn en of er ook parallellen zijn met de aanloop naar WO II is het onderwerp van deze lezing die gegeven wordt door em. hoogleraar bedrijfskunde Teun Hardjono.

Teun Hardjono (1949) is initiatiefnemer en voorzitter van de DeGoudseSchool (www.degoudseschool.nl) en voorzitter van Trees of Wisdom. Verder is hij vrijwilliger bij Verzetsmuseum Zuid-Holland en voor het CDA lid van de gemeenteraad van Gouda. Tot aan zijn emeritaat in 2015 was hij parttime hoogleraar aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam. Hij schreef verschillende boeken en een reeks van artikelen. 

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Rouwcafé in Gouda…

by redactie on 1 februari 2018

in Ingezonden berichten,Regio

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 18 februari 2018 a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda.

“Rouw is een muur tussen twee tuinen”

Niet iedereen verwerkt verdriet op dezelfde wijze. Voor de een gaat, voor de buitenwereld, het leven snel weer op de vertrouwde voet verder, voor de ander is het verdriet levenslang aanwezig en tastbaar.Omgaan met rouw is van vele factoren afhankelijk, maar wat als jouw naaste een totaal andere beleving heeft en dit verdriet op een geheel eigen wijze manifesteert?Terwijl sommigen in zichzelf keren is voor anderen juist communicatie van wezenlijk belang.Broers en zussen die elkaars manier van rouwen niet herkennen, of vinden dat de een meer “recht” heeft op het verdriet dan de ander. Hoe ga je daar mee om? Het verdriet over het verlies van een partner hoeft niet hetzelfde verdriet te zijn, als dat van de kinderen, die een ouder verliezen. Deze vragen en dilemma’s willen wij graag op de komende bijeenkomst met elkaar bespreken.

Kosten: €5,00 incl. consumpties

Verzetsmuseum gaat verhuizen…

by redactie on 29 januari 2018

in Regio

Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft het pand aan de Turfmarkt in Gouda, waarin het is gevestigd, verkocht. Na een grote eindtentoonstelling rond het landelijke thema ‘Verzet’ sluit het museum daarom vanaf 1 november definitief de deuren aan de Turfmarkt 30.

Het beëindigen van de activiteiten die sinds 1985 op de huidige locatie plaatsvonden is een bewuste keuze. Het vindt plaats in het kader van een nieuwe toekomst die Verzetsmuseum Zuid-Holland onder een nieuwe naam op een nieuwe locatie voor ogen staat. Die nieuwe locatie is volgens plan de Chocoladefabriek, waar in nauwe samenwerking met de Stadsbibliotheek, het Streekarchief Midden-Holland, Kruim en de Drukkerswerkplaats aan die nieuwe toekomst vorm kan worden gegeven.

Op een bij deze tijd passende wijze zal op de tweede etage van de Chocoladefabriek met verrassende allianties meer het accent worden gelegd op hedendaagse vraagstukken rond burgerschap, democratie, vrijheid en daarmee verwante thema’s.

Om de nieuwe toekomst te kunnen realiseren wordt nog voor de gemeenteraadsverkiezing een plan voorgelegd aan de gemeente Gouda. Het streven is om medio 2019 op de tweede etage van de Chocoladefabriek in te kunnen trekken.

Uitverkoop bij de Kijkshop…

by redactie on 26 januari 2018

in Regio

Geplaatst door Onswaddinxveen op vrijdag 26 januari 2018

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 21 januari a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. “Een dierbare in het licht zetten”

Als we rouwen en verdriet hebben, is dat omdat we onze dierbare missen. We praten over het gemis met onze omgeving en geven uiting aan onze emoties en gevoelens.

Door met elkaar te praten over de bijzondere eigenschappen of wat het leven voor onze dierbare betekende, creëren we niet alleen een levendige herinnering aan de persoon die we node moeten missen, maar kunnen wij wellicht ook dankbaar zijn voor die herinneringen.

In het rouwcafé is er gelegenheid die verhalen en herinneringen met elkaar te delen. Kosten: €5,00 incl. consumpties

Dinsdag 16 januari 2018 van 10:00 tot 12:00 uur (zaal open 9:30 uur) in: De Veste Ridder van Catsweg 300 2804 RS Gouda. Van 10:00 tot 11:00 uur een presentatie met als onderwerp: Gebruik Smartphone & Tablet

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en velen van ons hebben ook een tablet. Een smartphone is haast een noodzakelijk kwaad geworden omdat “gewone” mobiele telefoons nog slechts mondjesmaat worden aangeboden. Bovendien is “Appen” en “WhatsAppen” een ingeburgerd werkwoord geworden. Hoogste tijd dus om wat voor- en nadelen van beide apparaten op een rijtje te zetten en een aantal nuttige programmaatjes (apps) te bespreken. Met deze presentatie streven wij er naar om op overzichtelijke wijze een inventarisatie van de verschillen te maken en wat handige toepassingen te benoemen.

Als gebruikelijk is de presentatie afgestemd op de minder ervaren computergebruiker. Ook is er ruimschoots tijd ingeruimd voor het stellen van vragen. Wij verwelkomen u graag vanaf 09:30 uur.
De entree is gratis voor leden van de HCC. Overige belangstellenden zijn eveneens van harte welkom. Zij mogen eenmaal zonder te betalen meemaken wat onze bijeenkomsten inhouden. Bij een volgend bezoek betalen zij slechts € 5.=

Wie wordt dé Onderneming van het Jaar…

by redactie on 2 januari 2018

in Regio

De spannende ontknoping nadert

Het is bijna zover: de Ondernemersprijs Midden Holland 2018 zal aanstaande maandag 8 januari plaats gaan vinden, en het belooft een groot succes te gaan worden. Al meer dan 500 belangstellenden hebben zich aangemeld om dit feestelijke netwerkevent bij te wonen. Deelnemende gemeentes zijn Bodegraven Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. De van geboorte Goudse Anita Witzier zal deze feestelijke avond presenteren.

De negen prachtige genomineerde bedrijven zullen op het podium verschijnen met inspirerende ondernemersverhalen en boeiende bedrijfsvideo’s. Er zal eindelijk bekend gemaakt worden welk bedrijf de titel Onderneming van het Jaar krijgt. In de categorie Detailhandel & Horeca zijn De Zalm Horeca Groep uit Gouda, Oogzorg Bastiaan Optiek uit Waddinxveen en Slagerij van Rietveld uit Bodegraven genomineerd. De MKB-categorie wordt bezet door Carapax IT en Van Munster & Zonen Sanitair uit Gouda en Zilvertron B.V. uit gemeente Krimpenerwaard. Excent Tandtechniek uit Gouda, Van der Loo Yacht Interiors uit Waddinxveen en LKP Plants uit gemeente Zuidplas zullen strijden om de award in de categorie Grootzakelijk. Het programma start om 19:30 uur en vanaf 21:15 uur kunnen de aanwezige ondernemers uit de regio de genomineerden de hand schudden en elkaar een succesvol nieuw jaar toewensen.

Wilt u de Ondernemersprijs Midden Holland niet missen, een van de genomineerde bedrijven aanmoedigen of bent u op zoek naar een mooi netwerk moment met uw collega’s? Bestel dan nu nog snel uw kaarten op www.nbe.nu/kaarten-bestellen.

Foto: genomineerden Ondernemersprijs Midden Holland 2018
Fotograaf: John Roeland Fotografie

Minder incidenten tijdens jaarwisseling…

1 januari 2018

Een eerste inventarisatie door de hulpdiensten laat zien dat de afgelopen oudejaarsnacht in de Veiligheidsregio Hollands Midden rustiger is verlopen dan in de voorgaande jaren. De positieve trend van de afgelopen jaren heeft zich daarmee ook dit jaar doorgezet. De intensieve samenwerking tussen gemeenten, politie, brandweer, ambulancedienst en omgevingsdiensten blijft zijn vruchten afwerpen. Alphen aan […]

Lees verder →

Open Huis…

21 december 2017

Zaterdag 6 januari 2018 is weer het maandelijkse open huis van Terminale Zorg Thuis en Hospices Midden Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en […]

Lees verder →

Poppenhuizen in kerstsfeer…

21 december 2017

De tentoonstelling Poppenhuizen als pronkjuweeltjes was een groot succes. De tentoonstellingscommissie van het Streekmuseum Reeuwijk, Oudeweg 3, heeft besloten om in de kerstvakantie extra open te zijn om iedereen de gelegenheid te geven deze tentoonstelling alsnog te bezoeken. Op 29 en 30 december 2017 en 5 en 6 januari 2018 is het museum van 11:00 […]

Lees verder →

Nieuwe contracten zorgaanbieders regio Midden-Holland in 2018…

21 december 2017

Zorg voor elkaar De gemeenten in de regio Midden Holland (Krimpenerwaard, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Gouda) sluiten per 1 januari 2018 voor drie jaar lang nieuwe contracten af met zorgaanbieders. Met de meeste organisaties die nu Wmo-zorg of Jeugdhulp bieden in de regio, wordt het contract volgend jaar voortgezet. Cliënten van organisaties die geen nieuw […]

Lees verder →

Ontmoetingscafé van het Verzetsmuseum voorgedragen voor de Meer dan Handen Vrijwilligersprijs 2017…

14 december 2017

Ontmoetingscafé van het Verzetsmuseum voorgedragen voor de Meer dan Handen Vrijwilligersprijs 2017 Het Ontmoetingscafé is door de gemeente Gouda aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijs. Wij maken daarmee kans op de juryprijs van € 5000,- in de categorie lokale organisaties. Daarnaast maakt het Ontmoetingscafé ook kans op de publieksprijs van € 2000,-. Hiervoor moet […]

Lees verder →

Vrijdag 15 december 2017 – Gouda bij Kaarslicht…

11 december 2017

Traditie en sfeer rondom een bijzondere kerstboom. Overal twinkelen lichtjes, kerstmuziek vult de winkels en straten; de gezellige binnenstad van Gouda is klaar voor het jaarlijkse hoogtepunt: Gouda bij Kaarslicht. De enorme kerstboom, eigenhandig met een motorzaag omgezaagd door de burgemeester van het Noorse Kongsberg, staat met zijn nieuwe kerstboomversiering te wachten om bewonderd te […]

Lees verder →

Kerstballen maken voor de Vredesboom…

11 december 2017

Op vrijdag 22 en 29 december kunnen kinderen meehelpen aan het versieren van de Vredesboom in Verzetsmuseum Zuid-Holland. Kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar mogen dan kerstballen versieren aan de hand van het thema ‘vrede’. Ook kunnen zij vredesduiven inkleuren en die als kerstbal in de Vredesboom hangen. Op deze manier zijn […]

Lees verder →

HCC SeniorenAcademie locatie Gouda…

8 december 2017

Dinsdag 19 december van 10:00 tot 12:00 uur (zaal open 9:30 uur) in: De Veste Ridder van Catsweg 300 2804 RS Gouda Van 10:00 tot 11:00 uur een presentatie met als onderwerp:Digitale fotografie “Digitale fotografie is het vastleggen van beelden met behulp van een digitale camera, waarin zich een lichtgevoelige beeldchip bevindt die met de […]

Lees verder →

Laatste woningen van Eiland-I ook in verkoop

7 december 2017

Op dinsdag 19 december 17.00 – 19.00 uur start de verkoop van het project Waddenpad. In verkoop gaan 9 rijwoningen en 4 twee-onder-één-kapwoningen op Eiland-I. Met deze start verkoop gaan de laatste woningen van Eiland-I in verkoop. VOF Westergouwe, de combinatie van VolkerWessels Vastgoed en Heijmans, is de ontwikkelaar van de woningen. De start verkoop […]

Lees verder →

Genieten van klassieke kerstmuziek

5 december 2017

Het Gouwehart Orkest speelt voor het vijfde jaar een sfeervol en gevarieerd kerstprogramma in Reeuwijk, Gouda en Woerden. Het orkest zet zich in om klassieke kwaliteitsmuziek bereikbaar te maken voor iedereen. Bezoekers merken dit aan de toegankelijke programmering, de lage toegangsprijzen en het hoge muzikale niveau van professionele musici die vergevorderde amateurs aanvoeren. Dit jaar […]

Lees verder →

Rouwcafe stichting Boek en Troost…

2 december 2017

De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 17 december a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda Gezellig samenzijn. De kerstdagen zijn een tijd vol warmte, familie en samenzijn. Helaas zijn ze tegelijkertijd ook een bron van verdriet, pijn en eenzaamheid. Al diegenen die deze warmte niet […]

Lees verder →

Houd u van Ballroom en Latin dansen?…

20 november 2017

Op vrijdagavond 24 november wordt er zoals vanouds, weer een dansavond met LIVE muziek georganiseerd in The Budget Hotel (voorheen hotel-restaurant Groenendijk). Jarenlang waren de dansavonden in het hotel, de meest drukbezochte feestavonden van Hazerswoude-Rijndijk. Deze traditie is weer in eren hersteld. Aanstaande vrijdag 24 november kunnen, net als iedere laatste vrijdagavond van de maand, […]

Lees verder →

Met ingang van zondag 10 december is er een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer…

17 november 2017

Om Boskoop-Oost beter met het centrum van Boskoop, station Boskoop en de Snijdelwijk te verbinden, gaat er een nieuwe buurtbus rijden. Buurtbuslijn 728 rijdt op werkdagen tussen circa 8.00 en 18.00 uur. Op station Boskoop sluit de buurtbus aan op de R-net-trein richting Gouda en Alphen aan den Rijn. De R-net-trein tussen Gouda en Alphen […]

Lees verder →