Waddinxveen

Quintessenza Blaaskwintet, vijf enthousiaste, jonge en gedreven musici die elkaar in 2013 ontmoetten als studenten aan het Conservatorium in Amsterdam en sindsdien optreden in het land. Quintessenza maakt een gevarieerd repertoire toegankelijk voor een breed publiek. Werken uit de klassieke tijd gecombineerd met hedendaagse composities en eigen arrangementen.
Jolanda van den Dool (dwarsfluit), Anouk Dolfing (hobo), Thijs Zomer (klarinet), Lidia Olthoff (hoorn) en Eva Jansen (fagot) brengen een Frans georiënteerd programma met werken van o.a. Ravel, Fauré, Milhaud en Jacques Ibert.

Uitvoering:
Zondagmiddag 27 oktober 2019 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten aan de zaal. Reserveren via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl.

Telefonisch reserveren kan ook via 0653 28 10 16 of 0653  67 27 87.
Entree €13,00 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,50. Jongeren tot 21 jaar €8,00. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.

Op zaterdag 2 november zendt NPO 1 het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2019 uit. De Bibliotheek De Groene Venen sluit dit jaar aan op maar liefst 3 vestigingen, Bodegraven, Waddinxveen en Zuidplas en biedt u de mogelijkheid om deel te nemen aan het Groot Dictee. Voor het regionale Groot Dictee der Nederlandse Taal worden inwoners, college- & raadsleden, redactieleden, onderwijzers, medewerkers en (Taal) vrijwilligers uitgenodigd om mee te schrijven. Als we groepen kunnen samenstellen om er een competitie element in te brengen zullen we dat zeker doen!

Ook dit jaar schrijft Wim Daniëls het Dictee, dat live op Radio 1 wordt uitgezonden. Als schrijver en taalkundige zorgt hij voor tekst die betrekking heeft op het nieuws van 2019. Frits Spits presenteert en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet leest voor.

De uitzending vindt live plaats vanuit de Bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen. Bibliotheken in het land zijn uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Het Groot Dictee vindt plaats op zaterdag 2 november 2019 van 10.45 tot ca. 13.00 uur. De koffie en thee staat klaar in de Theaterzaal, Cultuurhuys de Kroon, Gouweplein 1 te Waddinxveen. Aansluitend aan het Dictee maakt de jury de winnaar(s) bekend.

Deelnemen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk! Om deelnemer te zijn aan het Groot Dictee doet u dat uiterlijk 28 oktober a.s. op onze website. Voor meer informatie en / of aanmelden: www.bibliotheekdegroenevenen.nl of per email: info@bibliotheekdegroenevenen.nl,

Sjaak Bral twee maal in De Kroon…

by redactie on 11 oktober 2019

in Waddinxveen

De bekende Haagse cabaretier Sjaak Bral komt ook dit jaar weer zijn oudejaarsshow in Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen uitproberen. Twee dagen achtereen, op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober legt hij de basis voor wat de show op de laatste dag van december moet worden.

Waar tijd haar greep verloren heeft, weet niemand meer hoe laat men leeft. Gelukkig is daar: Sjaak Bral. Duider van het jaar. Al 23 jaar. Deze humorist heeft ons al die jaren geholpen om het oude af te sluiten, zodat we het nieuwe kunnen omarmen. En dat blijft hij doen ‘totdat ik met gestrekte oorlellen lig.’

En al is het nog maar oktober: Vaarwel 2019!  De show begint beide dagen om kwart over acht en de toegangsprijs is 17,50 euro, inclusief pauzedrankje.

Cultuurhuys de Kroon bestaat 5 jaar, en daarom is er een wedstrijd voor kinderen en jongeren tot 18 jaar: wie maakt de mooiste kroon? Misschien maak je nog meer kans op een mooie prijs als je daarbij door een echte kunstenaar wordt begeleid. Daarom organiseert Vonk op donderdag 24 oktober in samenwerking met Cultuurhuys de Kroon gratis workshops Kronen maken. Kinderen van 4 t/m 7 jaar werken onder deskundige begeleiding van een kunstenaar van 11.20 – 12.20 uur aan hun kroon, kinderen van 8 t/m 12 jaar doen mee aan de workshop van 13.00 – 15.00 uur. Deelname is gratis, maar meld je snel aan, ovv je naam, leeftijd en telefoonnummer via info@stichtingvonk.nl. Let op: vol = vol! En wie weet is de prijs straks voor jou!

Voor wie wil leren turnen is er op zaterdag 26 oktober 2019 een selectietraining voor meisjes geboren in de jaren 2012 en 2013.

De testtraining wordt gehouden in de eigen accommodatie van Dans- en Turnvereniging TOOS in de Turnzaal van het sportcomplex “TOOS Plaza” aan de Staringlaan 18. Voor de test moet je je opgeven via de mail. toosttd@gmail.com. Vermeld in de aanmelding de naam en de geboorte datum. Je krijgt via de mail een bevestiging. Als er niet is aangemeld is de kans aanwezig dat je niet kan deelnemen aan de test. De test begint om 14.00 uur en is om ongeveer 16.00 uur afgelopen. Aansluitend volgt zo snel mogelijk de uitslag. Tijdens de training wordt er vooral gekeken naar: kracht, lenigheid, coördinatie en luistervaardigheid. Een gym- of turnpakje is gewenst anders graag nauwsluitende kleding.

Wat we allemaal doen tijdens de turnlessen?
Natuurlijk oefenen we op alle toestellen zoals de brug met ongelijke liggers, de balk, de lange mat (vloer) en het springen met de springplank. Verder springen we vaak met de trampoline en doen we oefeningen om lenig en sterk te worden en om mooi en netjes te leren turnen. Op de test is iedereen welkom die interesse heeft in turnen. Als je uitgekozen wordt dan mag je tot de voorjaarsvakantie op zaterdagmiddag komen trainen van 13.30-16.00. Na 2 proeflessen moet je beslissen of je dit echt wilt en wordt er daarna contributie in rekening gebracht. Als je het goed doet mag je na de voorjaarsvakantie op de zaterdagen blijven komen. We gaan kijken of er dan een tweede training bij komt. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat iedereen twee of drie keer in de week gaat trainen. De trainingsdagen van het Turn Team zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Voor meer informatie over de vereniging kunt u kijken op www.tooswaddinxveen.nl. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met: René Kleiweg: 06-50920734 of Stephanie Hofman: 06-11754458 Aanmelden moet via toosttd@gmail.com ovv naam en geboortedatum.

Afgelopen zaterdag waren de leden van Illusion, twirlafdeling van TOOS Waddinxveen, aanwezig in Zwijndrecht voor wederom een spannende wedstrijddag. Er werden door Illusion 10 gouden medailles, 7 zilveren medailles en 1 bronzen medaille behaald. Ook werden er solistisch meerdere plaatsingspunten behaald voor de selectiewedstrijden van de Nederlandse Kampioenschappen in november. Sophie Vermeulen behaalde zelfs een promotie op het onderdeel 1-baton in de klasse Juvenile Novice.

Ook de teams van Illusion waren weer van de partij. Team C behaalde een 2e plaats in de klasse Pre-teen Beginner met het onderdeel Large team en Team B behaalde een 3e plaats in de klasse Junior Beginner met het onderdeel Small team dance twirl. Team D behaalde op hetzelfde onderdeel een 1e plaats in de Juvenile klasse . Dit was slechts de tweede keer dat het jongste team van Illusion deelnam aan een wedstrijd, maar zij wisten desondanks voldoende punten te halen om zich te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen in december. Ook Team A behaalde voldoende punten met hun Showgirl-routine voor een NK-plaatsing met het onderdeel Large Team twirling.

Over drie weken hebben de leden van Illusion hun laatste wedstrijd van het jaar. Een aantal leden heeft hier nog de mogelijkheid om plaatsingspunten voor het NK te behalen. Zij stromen dan door naar de selectiewedstrijden in november. De twirlers die daar in de top 15 terechtkomen, plaatsen zich voor de Nederlandse Kampioenschappen in december.

Meer weten? Voor meer informatie ga je naar www.twirlafdelingillusion.nl of www.tooswaddinxveen.nl

Film met Lady Gaga in De Kroon..

by redactie on 6 oktober 2019

in Waddinxveen

 

 

Lady Gaga verschijnt woensdag 16 oktober op het witte doek van Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen. De film A Star is Born vertelt het verhaal van Jackson Maine (Bradley Cooper), een in verval geraakte country-ster. Hij ontdekt het onbekende talent Ally (Lady Gaga). De twee krijgen een liefdesverhouding en Jack probeert Ally in de schijnwerpers te krijgen. Wanneer dit lukt, krijgt Jack zelf moeite met het feit dat hij steeds meer in de schaduw komt te staan.

De film begint om kwart over acht en de toegangsprijs is 7 euro.

Het college van B&W heeft op dinsdag 1 oktober de Programmabegroting 2020-2023 sluitend vastgesteld. In de begroting heeft de gemeente structurele oplossingen verwerkt voor de financiële tekorten in het sociaal domein (jeugdzorg en Wmo). Hierdoor is een robuuste begroting ontstaan, die tegen een stootje kan. Voor inwoners betekent dit dat iedereen die zorg nodig heeft, zorg krijgt. Het komende jaar gaat de gemeente onder andere aan de slag met de nieuwbouw van het Coenecoop College, de ontwikkeling van het Sleutelkwartier en een nieuw afvalbrengstation. Op 13 november 2019 neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

Pijnlijke maar noodzakelijke keuzes
Net als veel andere gemeenten kreeg de gemeente Waddinxveen afgelopen jaar te maken met grote financiële tekorten binnen de jeugdzorg en Wmo. Om dit op te lossen, maakt de gemeente keuzes in het sociaal domein. Deze keuzes zijn noodzakelijk, omdat de tekorten anders nog verder zullen oplopen de komende jaren. Ook bespaart de gemeente onder andere op het uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Vastgoed, de wijkbudgetten en citymarketing en draagt de gemeente op termijn minder bij aan Stichting Vonk, Dierendal en het Ondernemersfonds. Uitgangspunt blijft dat de beeldkwaliteit van de openbare ruimte gelijk blijft en dat iedereen die zorg nodig heeft, zorg krijgt.

Plannen voor 2020
Het college wil komend jaar aan de slag met het maken van een plan voor de nieuwbouw van het Coenecoop College. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de Regionale Energie Strategie, het opstellen van de Transitievisie Warmte en het voorbereiden op de Omgevingswet. Daarnaast wordt het Sleutelkwartier verder ontwikkeld, wordt de bereikbaarheid verbeterd en komt er een nieuw afvalbrengstation. Bij alle plannen staan betaalbaarheid en duurzaamheid voorop.

Vernieuwing in uitvoering
De programmabegroting sluit aan bij de uitgangspunten van het coalitieakkoord ‘Samen verantwoord vernieuwen’ en het collegeprogramma ‘Vernieuwing in uitvoering’. Terugkerend thema daarin is de samenwerking met andere partijen. De gemeente staat open voor de samenleving, luistert goed en gaat de samenwerking aan. Of het nu gaat om schoolbesturen, andere overheden, verenigingen, ondernemers of inwoners: de gemeente blijft samen verantwoord vernieuwen.

Het is nu de beurt aan de gemeenteraad om zich over de begroting te buigen. De raad neemt een besluit tijdens de raadsvergadering op woensdag 13 november 2019.
Bron:www.waddinxveen.nl

Bibliotheek De Groene Venen start op 1 oktober in Waddinxveen met een nieuwe service: lenen zonder dat je lid bent van de Bibliotheek. Met de BiebApp kun je met je smartphone lenen en betaal je per uitlening. Je betaalt alleen voor wat je leent, snel en simpel! De BiebApp is nu gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. De eerste twee uitleningen zijn gratis. Na registratie kun je direct lenen. De medewerkers van de bibliotheek helpen nieuwe gebruikers graag op weg.

Geschikt voor Android en IOS
Functionaliteiten: registreren, lenen en betalen
Kosten: de app is gratis, registreren ook, je betaalt alleen voor de uitlening

Incidenteel lenen
De BiebApp is een gebruiksvriendelijke app die inspeelt op de behoefte van gebruikers van de Bibliotheek om flexibel te kunnen lenen. Studenten die gebruik maken van de studieplekken en een boek mee naar huis willen nemen, ouders van kinderen die lid zijn en incidenteel zelf een boek willen lenen, bezoekers die alleen in de vakantieperiode tijd hebben om te lezen…

Eenvoudig
Het gebruiken van de BiebApp is eenvoudig: na het downloaden van de app en het kort registreren is het een kwestie van scannen van mobiel en boek. Er kunnen maximaal 3 boeken tegelijk geleend worden. Betaling geschiedt achteraf via iDeal, de eerste twee boeken worden gratis uitgeleend. Daarna kost het lenen 2 euro per boek, de uitleentermijn is vier weken.

Meer informatie is te vinden op de website: www.bibliotheekdegroenevenen.nl/biebapp

Koningin van de talkshow Sonja Barend wordt vrijdagavond 1 november geïnterviewd door Brigitte Leferink in Cultuurhuys de Kroon. Tijdens dit interview vertelt Sonja Barend over haar leven als televisiepresentatrice en haar boek: Je ziet mij nooit meer terug. Een vrouw met meer dan 40 jaar televisie ervaring. Haar beroemde slotzin: Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op, zal deze avond zeker niet ontbreken.

Deze avond is georganiseerd door De Bibliotheek de Groene venen in samenwerking met Boekhandel Burger. Brigitte Leferink van Schrijven, Spreken en Meer, zal weer een aansprekend interview afnemen, zoals het publiek van haar gewend is. In de pauze zal Sonja Barend op verzoek aankopen signeren.

Veel mensen willen Sonja Barend graag ontmoeten, want de kaarten voor deze avond zijn volledig uitverkocht.

Voor informatie of er tickets beschikbaar zijn gekomen door afzeggingen kan op de dag zelf contact opgenomen worden met de informatiebalie van Cultuurhuys de Kroon.

Altijd dat Kruis…

by redactie on 30 september 2019

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Dinsdag 15 oktober organiseren wijkgemeente De Rank en de Confessionele Vereniging, afd. Waddinxveen e.o. in de Immanuëlkerk, Prinses Beatrixlaan 2, Waddinxveen een avond waar ds. Corbert de Rooij zal spreken over het boek “Altijd dat kruis” van prof. dr. Bram van de Beek.

In het boek staat het kruis centraal. Maar is dat niet al te somber? We geloven toch ook dat Jezus is opgestaan? Kun je díé boodschap niet beter benadrukken? In Altijd dat kruis verdedigt Van de Beek zijn keuze. Die heeft alles te maken met de werkelijkheid waarin we leven. De aarde is geen rozentuin. Niemand ontkomt aan pijn, verdriet en verlies. Juist tegen die donkere achtergrond licht het kruis op: God staat niet los van lijden en dood – integendeel.

De bijeenkomst is gratis voor iedereen toegankelijk. De avond start om 20.00 uur (koffie vanaf 19.45 uur) en na de lezing en korte pauze is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en het stellen van vragen. Van harte welkom en graag tot ziens op 15 oktober!

Hoe kunt u hierin zelf een rol spelen?

Senioren zijn 2,7 keer zo vaak het slachtoffer van een woningbrand dan de gemiddelde Nederlander (IFV, 2015). Zeker nu ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, zorgafhankelijker worden en de vergrijzing sterk toeneemt, verdient dit onderwerp aandacht.

“Een woningbrand overkomt mij niet”
Dat denken veel mensen, maar toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand. Gelukkig kunnen mensen zelf veel doen om hun huis veiliger te maken. Bewust worden en voorkomen is van belang. De brandweer richt zich daarom steeds meer op het voorkomen van incidenten middels voorlichting.

Wilt u ook weten wat u kunt doen om brand te voorkomen?
Kom dan 8 oktober 2019 naar de bijeenkomst, waar de Brandweer een presentatie verzorgt. U krijgt hier tips en kunt vragen stellen.

Waar: Anne Frank Centrum, Jan van Bijnenpad 3 in Waddinxveen.
Tijd: 14.00 tot 15.15 (inloop vanaf 13.30)

Aanmelden: U kunt zich tot en met 4 oktober 2019 aanmelden door:
– Bellen naar Stichting Palet Welzijn, tel 088 – 0234216
– E-mail naar a.inthout@paletwelzijn.nl
Of aanmelden bij Cor Barelds (Seniorenraad) via email coranja@12move.nl
of telefonisch 06 – 55125326

Wilt u aangeven of u een introducé meeneemt? De voorlichting is een Initiatief van de gemeente Waddinxveen, Palet Welzijn, Seniorenraad Waddinxveen en Brandweer Hollands Midden.

Restaurant de Landerij deelnemer Fairtrade Waddinxveen…

30 september 2019

Restaurant de Landerij is deelnemer geworden van Fairtrade gemeente Waddinxveen. Op 25 september werd de deelnemersverklaring getekend door Erwin van Munsteren en Eric Verboon, de eigenaren van dit restaurant. Het is sinds 2015 gevestigd in het voorheen genaamde “Baarsje”, al meer dan 100 jaar een bekende horecagelegenheid in Waddinxveen. Het restaurant is gelegen midden in […]

Lees verder →

Simon & Garfunkel terug in De Kroon…

30 september 2019

Cultuurhuys De Kroon aan het Gouweplein in Waddinxveen is het toneel van de terugkeer van Simon & Garfunkel. Op woensdag 9 oktober geven Jop Wijlacker en Dennis Kolen als het legendarische duo acte de présence. Voor de vijfde keer alweer. Zij halen jeugdherinneringen op met de mooiste Simon & Garfunkel songs, van het ingetogen Sound […]

Lees verder →

EHBO-cursus in Waddinxveen…

30 september 2019

In oktober 2019 start de EHBO Vereniging Waddinxveen weer een cursus voor beginners. De cursus duurt tot half februari 2020 en omvat 13 lessen inclusief examentraining. De cursus sluit af met een examen van het Oranje Kruis. Inschrijven is mogelijk op www.ehbo-waddinxveen.nl

Lees verder →

Cultuurhuys De Kroon…

30 september 2019

De Kroon draait ontroerende film In Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen draait op donderdagmiddag 3 oktober de film Edie. Het is het verhaal van de 83-jarige Edith Moore, gespeeld door Sheila Hancock, een bittere, eigenwijze Engelse dame. Na de dood van haar dominante man George en door de steeds slechter wordende relatie met haar dochter, […]

Lees verder →

Eerste PROEF! smaakt naar meer…

26 september 2019

Afgelopen zaterdag vond op het Parkeiland in de Waddinxveense nieuwbouwwijk Triangel de eerste editie van het festival PROEF! plaats. Rond de duizend bezoekers lieten zich het programma, de warme happen en gezonde snacks goed smaken. De optredens op het podium, sport en spel en de kinderactiviteiten vielen eveneens in de smaak. Foto’s en de ‘aftermovie’ […]

Lees verder →

Cursus Muziek op schoot…

17 september 2019

Kinderen in de leeftijd vanaf 9 maanden tot 4 jaar maken muziek, samen met hun (groot-)ouder of verzorger. De dagelijkse rituelen en bezigheden van het kleine kind vormen daarbij het uitgangspunt. Want over ieder onderwerp kan je wel een liedje zingen of mee bewegen, of het nou de vallende blaadjes zijn of de mol die […]

Lees verder →

Bubble-Ball Avond voor jonge mantelzorgers van 10 – 18 jaa

17 september 2019

Op donderdagavond 26 september organiseert 2becool in samenwerking met Jeugd en Jongerenwerk Waddinxveen weer een leuke avond voor jonge mantelzorgers: Bubble-ball !! Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, mag jij jezelf jonge mantelzorger noemen. Langdurig ziek zijn kan op veel verschillende manieren, zowel […]

Lees verder →

Emily Berghout en Willem Slappendel damkampioenen Waddinxveen…

17 september 2019

Tijdens WadCultureel organiseerde het comité schooldammen het officieus kampioenschap voor Waddinxveense scholieren. Het tekenlokaal van het Cultuurhuys was het decor van de competities voor jongens en meisjes. Zij waren geselecteerd na het recente schooldamtoernooi Waddinxveen. Op de DamZ! Damset, het nieuwste kleurrijk magnetisch dambord, werd gestreden. Alle deelnemers mochten een dambord mee naar huis nemen. […]

Lees verder →

Festival PROEF! op Parkeiland Triangel verbindt Waddinxveners…

17 september 2019

Het Parkeiland in de nieuwbouwwijk Triangel in Waddinxveen is op zaterdag 21 september van 14.00 tot 20.00 uur dé plek voor PROEF!; het festival waar je kunt proeven van lekkere snacks, sportieve spellen, live muziek, de gezellige sfeer en een leuk gesprek. PROEF! is een smakelijk initiatief van kerken voor alle Waddinxveners. Om bewoners met […]

Lees verder →

Walk&Talk: Impact met Imago…

17 september 2019

Tijdens de Walk&Talk van woensdag 25 september a.s. is het thema: ‘Impact met Imago”. Gastspreker Jolanda Moerings van Kleurbewust komt weer langs om een inspirerende bijeenkomst te verzorgen. Jolanda is eerder gastspreker geweest bij de Walk&Talk en heeft toen al heel kort een impressie kunnen geven over het adviseren van uiterlijk en kleding. Deze keer […]

Lees verder →

The Jigantics spelen folk in De Kroon…

16 september 2019

Vier gedreven muzikanten vormen de band The Jigantics. Zij treden zaterdag 28 september op in Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen. Eerder speelden zij al tijdens een uitverkocht zondagmiddag muziekcafé. Een veelzijdige Engelse band met een aanstekelijke mix van folk, rock, cajun en americana. Ze stappen moeiteloos over van stevige folkrock naar prachtige ballads en van […]

Lees verder →

Muziek in Waddinxveen…

12 september 2019

Op zondagmiddag 29 september 2019 treden om 15:00 uur Maxime Gulikers (viool) en Charlotte Gulikers (cello) op. “Jong toptalent uit Waddinxveen.” Maxime en Charlotte brengen een heel mooi en afwisselend programma voor viool en cello met werken van o.a. M. Ravel, G. B. Cirri, E. Ysaye en delen uit de cellosuite van J. S. Bach. […]

Lees verder →

Kledingmarkt De Gouwebloem…

12 september 2019

Op zaterdag 21 september a.s. organiseert Stichting De Gouwebloem een kledingmarkt in het eigen gebouw aan de Tollenslaan 161 te Waddinxveen. De verkooptijden zijn van 09.30 tot 13.30 uur. In goede staat verkerende kleding kunt u afgeven voor de verkoop op: Zaterdag 14 september a.s. van 10.00 tot 12.00 uur op bovengenoemd adres. De Gouwebloem […]

Lees verder →