Diverse berichten

TOC Open Toernooi in Capelle…

by redactie on 14 juli 2017

in Diverse berichten

Als je de laatste week van deze maand niet op vakantie bent en je kan een beetje tennissen dan is dit wellicht leuk voor jou.

Het gezelligste tennistoernooi van Capelle vindt dit jaar plaats van 22 t/m 30 juli; het TOC Open Toernooi.

Tijdens de toernooiweek worden er op Tennispark ’t Hooghe Dorp, aan de Groenedijk, diverse activiteiten georganiseerd: zo zijn er diverse kraampjes, een gezellige buitenbar én dagelijks heerlijk eten van de BBQ! Dus ook voor niet-tennissers is een bezoek aan het toernooi zeker de moeite waard!

Doe je ook mee?! Inschrijven kan via www.toernooi.nl.

Word jij ook collectant voor MS?

by redactie on 4 juli 2017

in Diverse berichten

Van 20 t/m 25 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose.

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar en het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen in Nederland. Veelvoorkomende klachten van MS zijn moeheid, oogklachten, krachtverlies, coördinatiestoornissen, blaasproblemen en gevoelsstoornissen.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Wil jij dat mensen met MS zich beter voelen door jou?

Word collectant. Help MS-patiënten. Collecteren is niet moeilijk en kost maar 2 uur van je tijd. En het is nog leuk ook. Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie en meld je snel aan. Samen staan we sterker tegen MS!

“We hebben gewoon ruimte in ons huis en in ons hart”
Nederlandse gastgezinnen bieden High School Holland studenten een thuis.

‘De kast’ staat op het briefje dat op de kast is geplakt. Op tafel een briefje met ‘de tafel’. Het huis hangt vol. Na verloop van tijd verdwijnen de briefjes een voor een, al naar gelang de progressie die de buitenlandse student – te gast in het gezin van Monique Driedijk – maakt bij het leren van de Nederlandse taal. Ook dit jaar is uitwisselingsorganisatie Travel Active weer op zoek naar leuke, warme en open gastgezinnen.

Monique en Ricardo nemen met enige regelmaat een student op in hun gezin. Monique: “Léa uit België is de vijfde. Met haar voorgangers hebben we nog altijd contact via social media. Louisa uit Brazilië is bijvoorbeeld op vakantie bij ons terug geweest. Waarom wij dit doen? Wij hebben gewoon nog ruimte in ons huis en in ons hart. Het kost tijd, maar Léa heeft een grote mate van zelfstandigheid. Het is heerlijk, zo’n grote dochter erbij. Ons eigen dochtertje van drie jaar beschouwt haar als een soort grote zus.”

Het enthousiasme van gezinnen zoals de familie Driedijk maakt de culturele uitwisseling die het High School programma beoogt mogelijk. Nederlandse jongeren gaan via Travel Active naar High School in het buitenland en buitenlandse jongeren komen naar hier. Als gastgezin haal je op een bijzondere manier de wereld in huis en bouw je mee aan bruggen tussen culturen en vriendschappen voor het leven. Lees meer >>

Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer in Nederland omgekomen brandweercollega’s. Het overlijden van collega’s maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Dit jaar staan we op 17 juni 2017 stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van ons vak. Bij het Nationaal Brandweermonument vindt een herdenking voor genodigden plaats.

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. We staan op deze dag ook stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s.

Bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem vindt jaarlijks een herdenking voor zo’n 150 nabestaanden en directe collega’s plaats. Naast het nationale monument heeft de kunstenaar ook een ereteken met water ontwikkeld. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. Tijdens de nationale herdenking wordt om 14.00 uur het ereteken in werking stelt.

Ook Brandweer Hollands Midden herdenkt op 17 juni de omgekomen brandweercollega’s. Dit jaar wordt het ereteken uitgevoerd op kazerne Koudekerk aan den Rijn, Hoogewaard 5, Koudekerk aan den Rijn. De regionale herdenking start om 13:30 uur waarna om 14:00 uur het regionaal ereteken wordt uitgevoerd. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. Het ereteken zal worden uitgevoerd door vrijwillige brandweercollegae van verschillende kazernes.

300 jonge filmsterren bij Haagse galapremière UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Pathé Buitenhof is ook dit jaar het decor van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit Zuid-Hollandse bovenbouwgroepen maakten met hun klas een korte speelfilm over kinderrechten. Woensdag 10 mei gaan hun films in première in de Haagse bioscoop. Directeur Unicef Nederland Suzanne Laszlo, Klokhuis-presentator Bart Meijer en Aline Brendel (namens de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag) kiezen uit tien inzendingen de beste kinderrechtenfilm. De winnende klas gaat door naar de landelijke finale op 23 juni in bioscoop Tuschinski.

Op woensdag 10 mei showen 335 kinderen als echte filmsterren hun gala-outfits op de blauwe loper tijdens de Haagse editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Het KRFF-project is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. In het educatieve filmproject vertalen kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun ideeën en verhalen over kinderrechten in een korte film. Door basisschoolleerlingen filmproducties te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun eigen rechten.

Tien films
Het is al de vijfde keer dat de première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival plaatsvindt in bioscoop Pathé Buitenhof. De tien films die in Den Haag hun première beleven, gaan over uiteenlopende thema’s. KRFF-filmcoach Eva Wijers: “Kinderen worden het meest geraakt door aangrijpende dingen of die ze herkennen uit hun eigen leven. Denk aan kinderarbeid, pesten en kindermishandeling. Ik vind het mooi als ze kinderrechten uitkiezen waarbij ze zich echt betrokken voelen. Dat kan iets zijn waarmee ze zelf te maken hebben, zoals adoptie, maar ook dingen waarover ze zich zorgen maken, zoals de vluchtelingencrisis. Door op speelse wijze bezig te zijn met serieuze onderwerpen worden deze tastbaarder voor kinderen. Ze worden zich in dit project -vaak voor het eerst-  bewust van kinderrechten. Ze ervaren dat je niet machteloos hoeft toe te kijken, maar dat zelf iets aan onrecht kunnen doen!”

Filmcoach
De kinderrechtenfilms die in Pathé Buitenhof op het witte doek worden vertoond, zijn onder begeleiding van filmcoaches gemaakt. Vóór de opnamedag leren de kinderen in het Filmlab op www.krff.nl van alles over camerashots, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het Kinderrechten Verdrag. “Het is iedere keer leuk om te zien hoe enthousiast de klassen zich voorbereiden,” vertelt Eva Wijers. “Ik word altijd weer verrast door gekke dingen die de kinderen meenemen, hun mooie tekeningen, de rare namen die ze verzinnen en bijzondere locaties. Zo hebben we een scene in de kelder van de school gefilmd. Kinderen moesten daar zogenaamd werken en kregen alleen maar hondenvoer te eten. Het was leuk om met zaklampen in een stoffige kelder te filmen. Het eindresultaat ziet er heel spannend uit! Het KRFF-filmproject eindigt met een groots opgezette finale in bioscoop Tuschinski in Amsterdam op vrijdag 23 juni 2017.

Meer informatie:
Neem contact op met Freek Commandeur, filmcoach UNICEF KRFF, e-mail: freek@krff.nl  Telefoon: 06-42211074.Website: www.krff.nl  Volg ons op Twitter: @UNICEFKRFF #KRFF

Het gaat weer vriezen…

by redactie on 16 april 2017

in Diverse berichten

Na de paasdagen wordt het in de nachten flink kouder, in het binnenland gaat het op grote schaal licht vriezen met -1 tot -4 graden en aan de grond kan de temperatuur zelfs dalen naar -8 graden! Het is verstandig om zomerplanten goed af te dekken of om deze binnen te zetten. Fruittelers moeten de bloesem met water besproeien. Komende dagen is het ook al fris met in de middag slechts 10 graden. In de nachten ligt de temperatuur door bewolking nog boven nul.

Vanaf dinsdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten. Daarmee wordt koude, maar wel vrij droge lucht aangevoerd. Het wordt geleidelijk wat zonniger, maar in de middag kan plaatselijk nog wel een enkele bui ontstaan, lokaal met hagel. Door de opklaringen wordt het in de middag bij voldoende zon 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden.

De nachten worden helder en behoorlijk koud, vanaf dinsdag tot en met vrijdag kan het elke nacht licht vriezen. Met uitzondering van de kuststrook daalt de temperatuur naar -1 tot -4 graden. Vlak boven de zandgronden kan de temperatuur in het oosten en zuiden op klomphoogte zelfs dalen naar -8 graden!

IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) wordt aangehouden als de periode waarin de kans op nachtvorst sterk afneemt. Tot die tijd kan het nog vriezen, zeker aan de grond. In extreme gevallen heeft het zelfs in juni nog gevroren.

Bescherming weidevogels…

by redactie on 13 april 2017

in Diverse berichten

Weidevogels in Zuid-Holland hebben het moeilijk. Datzelfde geldt voor akkervogels, zoals de patrijs. De VVD wil daar iets aan doen, door alle oorzaken tegelijk aan te pakken.

“We moeten naar drie dingen tegelijk kijken”, zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. “Het leefgebied, de rol van roofdieren en verdringing door andere diersoorten. Het heeft geen zin om slechts één van die drie aspecten aan te pakken. Daar schieten de weidevogels en akkervogels niets mee op.”

Nelisse doelt op het feit dat natuurorganisaties en linkse partijen zich uitsluitend focussen op het leefgebied: “Het wordt ons moeilijk gemaakt om roofdieren als vossen en kraaien te bestrijden als er daar teveel van zijn. En natuurorganisaties maken ook bezwaar tegen onze aanpak van ganzen. Terwijl het aantal ganzen in de afgelopen jaren is vertienvoudigd. Zij verdringen kwetsbare weidevogels.”

Het leefgebied van weidevogels staat ook onder druk. De hoeveelheid landbouwgrond neemt af, met name grasland. In dat soort gebieden voelen weidevogels zich juist thuis. Tegelijkertijd wordt de landbouw steeds intensiever, waardoor de vogels nog minder ruimte krijgen. Opvallend: ook in natuurgebieden neemt het aantal weidevogels af.

Nelisse: “De afname van de landbouwgrond moet worden stopgezet. Boeren kunnen de vogels helpen. Dat willen ze ook graag, maar ze willen daar natuurlijk niet financieel de dupe van worden. De markt kan daar slimme oplossingen voor bedenken. De provincie hoeft geen regels op te leggen en ook niet te subsidiëren. Maar wij kunnen wel kennis overdragen. Ik ga graag met boeren in gesprek over manieren waarop ze een eerlijke prijs voor hun bijdrage kunnen krijgen.”

Nieuwe fietskaarten…

by redactie on 6 april 2017

in Diverse berichten

Voor wie graag de regio op de fiets gaat verkennen is dit een interessant bericht. Geactualiseerd kaartbeeld van vernieuwde fietspanelen nu ook in gedrukte vorm! Cito-plan is vorig jaar gestart met het vervangen van de plattegronden op de fietsknooppunt-panelen in diverse regio’s.

Van onderstaande regio’s verschijnen vanaf 14 april de eerste uitgaven van een handzame serie fietskaarten op A2-formaat.

– Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Drechtsteden
– Haaglanden, Midden-Delfland
– Hoeksche Waard, Voorne-Putten/Rozenburg
– Krimpenerwaard, Reeuwijkse Plassen
– Laag Holland, IJmond
– Rotterdam

Deze fietskaarten onderscheiden zich van alle andere fietskaarten; het kaartbeeld is namelijk exact hetzelfde als in de fietspanelen langs de knooppunt-routes, herkenbaar voor de gebruiker dus!
Daarnaast zijn het de enige kaarten die zijn bijgewerkt met de laatst gewijzigde fietsknooppunt-netwerken. Verder bevatten de kaarten de afstanden tussen de knooppunten, Toeristische Overstap Punten (TOP’s), Landelijke Fietsroutes (LF) en andere toeristische informatie.

De kaarten zijn tot stand gekomen met medewerking van Provincie en Recreatieschappen. Het formaat van de kaart is 60 x 42 cm en het handzame gevouwen formaat is 10,5 x 15 cm. De schaal van de kaarten is 1:50.000. De kaart is verkrijgbaar voor € 3,95 via www.citoplan.nl, bij de boekhandel en VVV.

Landelijk warme dag officieel…

by redactie on 30 maart 2017

in Diverse berichten

Om 13.20 uur werd het voor het eerst dit jaar in De Bilt 20 graden. Daarmee is de eerste landelijk warme dag een feit. Vrijdag verwachten we nog hogere temperaturen en worden op veel meetpunten dagrecords verbroken.

De temperatuur is uitzonderlijk hoog voor eind maart. In maart is het in De Bilt sinds 1901 tot nu toe slechts één keer warmer dan 22 graden geweest. Op 29 maart 1968 werd het 23,9 graden. Die waarde wordt vandaag of morgen niet gehaald, maar met afgerond 22 graden is wel sprake van een tweede of derde plek sinds de metingen in 1901 zijn begonnen. Van de ruim 3600 maartdagen die er sinds 1 maart 1901 zijn geweest, beleven we vandaag en morgen dus één van de warmste.
Bron: Weer-Plaza

De roek is geen alledaagse verschijning in Zuid-Holland. De vogel uit de kraaienfamilie blijkt echter nog zeldzamer dan tot nu toe werd aangenomen. Uit gegevens van Sovon blijkt dat er slechts 850 broedparen zijn in Zuid-Holland in plaats van 2.000. Desondanks wil de provincie Zuid-Holland het afschieten van roeken toestaan om schade aan de landbouw tegen te gaan. Samen met lokale natuurorganisaties, tekende de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) eerder al beroep aan tegen de ontheffing voor het doden van roeken.

Aantal roeken verontrustend laag

In 2016 tekenden de natuurorganisaties beroep aan tegen de ontheffing voor het doden van roeken. Op verzoek van de provincie werd de beroepsprocedure een aantal maanden stilgelegd omdat de cijfers over de aantallen roeken niet op orde bleken te zijn. Onlangs publiceerde de provincie haar nieuwe informatie over de roeken in Zuid-Holland. Hieruit bleek dat er geen 2000 broedparen in de provincie zijn, maar slechts 850 broedparen. Volgens de NMZH zou de provincie zich grote zorgen moeten maken over de roek nu blijkt dat hun populatie nog niet eens de helft is van het eerder veronderstelde aantal. De provincie houdt echter vast aan het toestaan van het schieten van tientallen roeken per jaar om landbouwschade te verminderen.

Schade door roeken zeer beperkt
In haar beroep bepleit de NMZH dat het slechts zeer incidenteel voorkomt dat roeken schade aanrichten en dat de omvang daarvan beperkt blijft. Volgens de NMZH is het veel beter om bij opgetreden schade de boeren hiervoor te vergoeden, dan structureel toestemming te verlenen voor het afschot van roeken.  Bovendien vervullen roeken ook een heel nuttige rol voor de landbouw doordat zij schadelijke insecten, zoals emelten, eten.

De volledige reactie van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland kunt u lezen op www.milieufederatie.nl.

Beleef de lente…

by redactie on 8 maart 2017

in Diverse berichten

U kunt weer live kijken naar diverse vogels op hun nest op de website van vogelbescherming. Maak een keuze uit diverse vogels zoals onder andere Steenuilen, Slechtvalken, Koolmezen en Ooievaars. Prachtig om te zien als straks de jongen uit het ei komen… www.vogelbescherming.nl

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/ooievaar

Koolmonoxide levensgevaarlijk…

2 februari 2017

De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Toch is minder bekend dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Daarom start Brandweer Nederland op 1 februari de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de […]

Lees verder →

5 december controlebericht NL Alert…

28 november 2016

Op maandag 5 december om 12.00 uur wordt het jaarlijkse controlebericht van NL Alert verstuurd. Dat gebeurt in het hele land. Met NL-Alert kan de overheid mensen heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp bij hun in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment […]

Lees verder →

Dit zijn de zorgpremies voor 2017…

21 november 2016

20 november 2016 – Zaterdag werden de laatste zorgpremies voor 2017 gepubliceerd. Het Zorgverzekering Informatie Centrum heeft alle premies per zorgverzekering in kaart gebracht. In 2017 betalen mensen gemiddeld € 109,50 voor de basisverzekering. Er kan in ieder geval geconcludeerd worden dat de eerdere schatting van Minister Schippers (gemiddeld €3,50 stijging) veel te optimistisch was. […]

Lees verder →

PILOTSTUDIE ‘DANSEN MET MS’…

15 november 2016

In het nieuwe jaar start het Nationaal MS Fonds met de pilotstudie ‘Dansen met MS’. Het doel van deze studie is om te kijken naar de effecten van deelname aan dans clinics. Onze vooronderstelling is dat dit programma positieve verbeteringen zal brengen voor mensen met MS. Daar tegenover verwachten we bij de controlegroep geen veranderingen. […]

Lees verder →

Een op de vijf Nederlandse vakantiegangers vergeet spullen in de taxi…

11 augustus 2016

1 op de vijf Nederlanders vergeet persoonlijke bezittingen mee te nemen op reis. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener Taxi2airport. Het bedrijf onderzocht data van 1858 taxiritten uit het afgelopen jaar. Het onderzoek werd gehouden onder Nederlandse reizigers. Het onderzoek heeft tevens geresulteerd in een top 5 van zaken die voor een reis worden vergeten […]

Lees verder →

Whiplash lotgenoten informatiemiddag op dinsdag 6 september in Zoetermeer…

10 augustus 2016

Het Whiplash Informatiecentrum Europa brengt lotgenoten bij elkaar. ‘Steun is bijzonder belangrijk voor het herstel”. Wanneer iemand niet spontaan herstelt van de gevolgen van een whiplash, stuit diegene al snel op vooroordelen. Men ziet geen schade dus er is geen schade, luidt al gauw de onjuiste redenering. Whiplash is een zwaar onbegrepen ziektebeeld. Ervaringsdeskundige Bob […]

Lees verder →

Hoe groen is Zuid-Holland…

8 juni 2016

In Zuid-Holland kiest 64,9% voor een groen energiecontract, blijkt uit een analyse van de overstappers bij vergelijkingssite Pricewise.nl in 2015. Dit is lager dan het gemiddelde over de twaalf provincies in Nederland (65,5%). “Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland,” aldus directeur […]

Lees verder →

Maak het insluipers moeilijk…

25 mei 2016

Door ramen en deuren open te laten staan terwijl er niemand in de buurt is, geeft u dieven de kans ongemerkt binnen te komen. Met alle gevolgen van dien. In minder dan een minuut zien ze kans uw laptop, smartphone of tas mee te pakken. Om bewoners hiervoor te waarschuwen verspreidt de politie in de […]

Lees verder →

Gemeente; wilt U 11 oktober a.s. de regenboogvlag hijsen…

19 mei 2016

COC Midden-Nederland heeft aan alle leden van de gemeenteraden en college’s van Burgemeester & Wethouders van 31 gemeenten in de regio Midden-Nederland een open brief gestuurd. In deze brief staat een oproep om tijdens Coming-Out Dag op 11 oktober a.s. de regenboogvlag te hijsen op het plaatselijke stadhuis. 17 mei was de Internationale Dag tegen […]

Lees verder →

Meer dan één miljard betalingen met iDEAL…

15 mei 2016

De Nederlandse banken en Betaalvereniging Nederland registreerde de miljardste betaling met iDEAL, bij pizzabakker New York Pizza. In 2005 konden de klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank voor het eerst afrekenen met iDEAL, bij een taartenbakker. In de tussenliggende tien jaar is iDEAL uitgegroeid tot het populairste online betaalmiddel van Nederland, met een marktaandeel […]

Lees verder →

Zaterdag voor Pinksteren korting op alles bij het Lichtpaviljoen…

10 mei 2016

Traditioneel is het luilakken op de zaterdag voor Pinksteren. Bij veel winkels in de regio gelden er tijdens de vroege uren van deze zaterdag speciale kortingacties. Het Lichtpaviljoen aan de Passage doet het dit jaar anders: de winkel is open van 9.00 tot 17.00 uur en alleen deze zaterdag ontvangt u op alles wat u […]

Lees verder →

CDA in actie voor Energiekansenkaart in heel Zuid-Holland…

28 april 2016

CDA’ers uit de hele provincie Zuid-Holland gaan zich inzetten voor energiebesparing, het gebruik van reststromen en nieuwe energievormen. Dat was de uitkomst van de CDA-conferentie over de energietransitie van afgelopen vrijdag. In Middelharnis op Goeree-Overflakkee, ‘Energy Island 2020’, kwam de CDA Bestuurdersvereniging Zuid-Holland bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen. Tijdens de conferentie spraken […]

Lees verder →

Voorkom auto inbraak…

1 maart 2016

Een auto-inbreker heeft geen bepaalde auto op het oog, maar kijkt om zich heen of hij een voor hem aantrekkelijke auto ziet. Een lege boodschappentas in uw auto kan al genoeg zijn om hem te doen besluiten een ruit in te tikken. Voorkom dat dit u overkomt. De week van 7 tot en met 11 […]

Lees verder →